Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Vytvoření momemtum portfolio systému obchodujícího akcie

    Momentum je jednoznačně princip, který se vyplatí zahrnout mezi používané obchodní taktiky. V minulých týdnech jsme na Finančníkovi psali o obchodování momenta s pomocí ETF, pak futures. Zajímavé jsou ale i samotné akcie, kde lze momentum využívat diskréčně, i plně automatizovaně. V článku vám ukáži jednoduchý princip poskytující až neočekávaně dobré výsledky.

    Připomeňme si, co znamená pojem obchodování momenta. Jde o přístup, kdy vstupujeme do směru hlavního pohybu trhu, který se hýbe. Spekulujeme na možnost, že pohyb bude ještě nějakou dobu pokračovat. Momentum lze obchodovat intradenně, ale samozřejmě i swingově, kdy pozici držíme dny až týdny.

    Fungují v trzích trendy, tedy momentum? Samozřejmě, prakticky na všech trzích, které lze zkoumat. Osobně si myslím, že dobrá cesta, jak začít pracovat s momentem, je s pomocí akcií. Hlavně proto, že lze využívat i malý kapitál a již se solidně diverzifikovat. Jakmile obchodník zvládne strategie na podobných „bezpečnějších trzích“ může obdobné principy aplikovat i na vysoce pákových instrumentech typu komodity.

    Odkud začít zkoumat momentum na akciích? Podívejme se například na technologické akcie zahrnuté v indexu Nasdaq 100. Ten rád obchoduji intradenně, ale delší dobu mě zajímají i jeho hlavní tendence na vyšších timeframe. Pojďme otestovat, jak by vypadala situace hypotetického nákupu indexu v roce 2010 a držení do dnešního dne. Například prostřednictvím ETF se zkratkou QQQ:

    momentum-akcie1.jpg

    Konkrétně by takový přístup vygeneroval průměrné roční zhodnocení 24,81 % při maximálním propadu 29,45 % a bez použití páky. To jsou pochopitelně velmi, velmi dobré výsledky, které by myslím uspokojily hodně retailových obchodníků. Přitom šlo jen o držení indexu Nasdaq 100 do jeho hlavního, růstového trendu.

    Bohužel svět není zas tak jednoduchý, aby pro generování podobných zhodnocení stačilo vždy jen držet index. Problém se jmenuje opakující se finanční krize/bubliny, kdy akciové indexy zažívají výrazné propady.

    Situace je zřejmá při delším pohledu na stejný trh. Pokud bychom QQQ drželi od roku 2000, vypadal by graf equity křivky takto:

    momentum-akcie2.jpg

    Průměrné roční zhodnocení 5,54 % při maximální drawdownu 99,6 %. Tedy toto bohužel není cesta, jak reálně náš kapitál hodnotit.

    Nicméně je vidět, že technické akcie se dokáží solidně hýbat – generují momentum. Je tak dobré ptát se – jde jej zachytávat lépe, než dlouhodobým držením indexu? A samozřejmě to lze. Pojďme si ukázat, jak na to.

    Cest existuje celá řada. Sám mám čím dál raději jednoduchá (a robustní řešení). Co třeba otestovat model, kdy bychom v indexu drželi pouze nejsilnější akcie? Například každý začátek měsíce bychom si seřadili akcie podle momenta a měsíc bychom drželi pozice jen v 25 nejvíce rostoucích akciích. Řazení podle momenta může být různě sofistikované, ale pojďme použít jednoduchý model sledování zhodnocení za posledních 20 obchodních dnů (cca měsíc). Tedy v našem portfoliu bychom následný měsíc drželi 25 akcií, které předcházející měsíc rostly v indexu Nasdaq 100 nejvíce (ano, je to podobný princip, jako jsem popisoval u rotačních strategií. Základní myšlenky, které zde sdílíme, bývají silné a lze je používat stále dokola v různých obměnách).

    Model testuji s pomocí tzv. survivorship bias free databáze. V minulosti jsou v backtestu otevírány jen ty akcie, které byly v daný moment skutečně součástí indexu. Výsledky jsou tak velmi realistické a vypadají následovně:

    momentum-akcie3.jpg

    Snížil se drawdown (nicméně je stále na neakceptovatelné úrovni 68 %), ale také výrazně klesla výkonnost. Hlavně proto, že nám hodně narostly poplatky (otevíráme 25 akcií). Na první pohled nejsou „výsledky nic moc“ a možná na vás působí, že daná oblast nestojí za další zkoumání. Rád bych vás ale vyvedl z omylu.

    V tradingu je potřeba myslet „out of box“. Velmi drobná úprava často posune výsledky neuvěřitelně dopředu.

    Takto například budou vypadat výsledky systému, pokud do něj zabudujeme jednoduchou trendovou podmínku samotného indexu – konkrétně situaci, že se celý index Nasdaq 100 pohybuje nad svým dlouhodobým klouzavým průměrem počítaným z 200 úseček:

    momentum-akcie4.jpg

    Průměrné roční zhodnocení je i při započítání komisí 7,42 %, i když drawdown zůstává stále hodně vysoký – cca 42 %. Je ale vidět, jak hodně se výsledky zlepšily.

    A dalších zlepšení lze dosahovat podobnými triviálními kroky.

    Sám mám ve svém finálním systému zavedeny další dvě techniky, které mohu poskytnout jako inspiraci pro další bádání:
    - Celkový „rostoucí kontext“ trhu nezkoumám jen pomocí trendu v jednom indexu, ale zaměřuji se na sledování více trhů najednou (intermarket analýza).
    - Výrazné zlepšení se dosáhne prací na risk managementu. Ve výše uvedeném modelu přidělujeme jedné pozici kapitál o velikosti 1/25 dostupného kapitálu (protože otevíráme 25 pozic najednou). Trhy ale mohou být různě volatilní a přinášet tak různý risk. Velmi se mi tak osvědčila standardizace volatility – tedy otevírání velikosti pozice tak, aby všechny byly podobně volatilní.

    A podívejte se, jak se najednou s výše uvedenými dvěma technikami výsledky modelu posunuly:

    momentum-akcie5.jpg

    Od roku 2000 je průběžné roční zhodnocení na úrovni 14,19 % při maximální drawdownu 22,68 %. Test zahrnuje komise a pamatuje i na delistované akcie. Je tedy velmi realistický. Připomínám, že výsledky vytvořila jednoduchá strategie a obchodujeme bez použití páky. Zhodnocení tak lze při agresivnějším přístupu dále výrazně zvyšovat.

    Daný přístup určitě představuje zajímavou cestu, jak jednoduchým, ale robustním způsobem generovat profity z momenta akcií.

    Šablona pro diskutující v AlgoLab skupině

    Popisovaný přístup vnímám jako velmi perspektivní a také jej aplikuji do vlastního automaticky obchodovaného portfolia. Pro diskutující v AlgoLab skupině jsem do svého vlákna Momentum/breakout portfolio – akcie a opce [mé pracovní téma] publikoval základní otevřený skelet pro testování popisovaného systému včetně mého intermarket filtru.

    Doporučuji skelet testovat a posouvat jej dále. Vaše vlastní praxe je to, co vám bude generovat profity.

    Během cca 3 týdnů pak ve skupině následně publikuji svůj finální kód obsahující i má vlastní pravidla pro vyhodnocování momenta a zejména kód pro řízení pozice na základě volatility, který systém posouvá dopředu opravdu výrazně (viz výše publikované výsledky). Do skupiny publikuji také otevřený kód agresivnější modifikace přístupu, který s historickým drawdownem 32 % poskytuje průměrné roční zhodnocení 20,79 %. Zkuste ale do té doby pracovat i na vlastních řešeních.

    15.7.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...