Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Technická analýza: Možnosti nezávislých pohledů na cenový graf

    Jeden ze základních problémů technické analýzy spočívá v nebezpečí příliš "jednotvárného" pohledu na tutéž informaci. Tento problém se týká především klasického používání obchodních indikátorů. I když se jedná o validní a při správné aplikaci i funkční přístup, jedno je nepopíratelné: Jakýkoliv obchodní indikátor je derivovaný stále ze stejné informace – tj. cenového OHLC grafu.

    Takže, co skutečně získáváme přidáním obchodního indikátoru do trhu, je pouze rozdílná interpretace stále stejných dat, nikoliv další zcela nezávislá informace, která by pro nás byla mnohem hodnotnější. Situace pak může být ještě "horší" v případě použití celé řady indikátorů na stejný cenový graf. Jelikož se jedná pouze o jinou interpretaci stále té jisté informace, můžeme v určitém bodě být efektivitou takovéhoto TA přístupu zcela "klamáni" a žít v mylné iluzi, že více indikátoru nám pomáhá lépe situaci analyzovat. To však není pravda, spíše takový přístup přináší více zmatku.

    Pro lepší obchodní rozhodnutí proto potřebujeme spíše co nejvíce nezávislých informací, na základě kterých teprve provedeme technickou analýzu a celkové rozhodnutí o našich příštích krocích (obchodech, nákupech, prodejích). Během posledních let jsem zkoumal a testoval celou řadu dalších nezávislých přístupů, jak analyzovat více nezávislá data (tj. ne přímo data derivovaná z hlavního grafu). V rámci mých vlastních AOS strategií se jedná o důležité otázky (ale zrovna tak pro daytradery). Nezávislých dat existuje celá řada, u některých je však problém s jejich aplikací na historická data pro účely řádného (back)testování (historie takových informací neexistuje nebo není rozumně "normalizovaná" apod). V tomto článku tedy provedu sumář těch, která jsou snadno přístupná a osobně mně přináší dobré výsledky.

    Volume našeho trhu

    Objem obchodů neboli Volume je nejzákladnější informace, kterou můžeme získat jako další "datový vstup", který není derivovaný přímo z cenového grafu OHLC. Existuje mnoho "typů" Volume – např. UP Volume, DOWN Volume, navíc bych do této kategorie zařadil i velikost objemů v rámci nabídky a poptávky (BID/ASK).

    Obecně mně trvalo poměrně dlouhou dobu, než jsem se naučil Volume správně využívat. Po mnoha experimentech však mohu říci, že se jedná o kvalitní a zásadní informaci, pokud ji správně uchopíme. Není nezbytně nutné mít Volume jako součást obchodního systému (mám jen u několika, u většiny nikoliv), ale postupem času jsem zjistil, že dobře obchodovat některé futures trhy bez informace o Volume příliš nelze. Některé mé systémy dokonce využívají Volume jako hlavní informaci. Proto si po letech obchodování myslím, že Volume stojí za bližší, průběžné testování a zkoumání, pokud se chceme dostat v našem technickém obchodování dále.

    Open Interest, COT (Commitment Of Traders)

    Další dva důležité, nezávislé pohledy na trhy. Abych byl upřímný, s těmito dvěma nezávislými ukazateli zatím nemám úspěch. Vím od jiných traderů, že mohou mít přínosnou hodnotu, ale zjevně není snadné přijít na to, jak je správně využít. Zatím jsem v tomto ohledu nebyl úspěšný, ale věřím, že do budoucna se může situace změnit. Další věc je, že ani jeden z těchto ukazatelů se dle mého názoru nehodí pro intradenní obchodování, ale pouze pro swingové nebo dlouhodobější strategie. Určitě však jde o nezávislá data s potenciálem pro komplexnější technickou analýzu.

    Pohyb trhu jako celku

    U akciových a futures indexů můžeme využít skvělé možnosti – existence takzvaných Market Internals. Ty tvoří kategorii velmi solidních nezávislých indikátorů a mám s nimi skvělé zkušenosti. Základní kategorii prezentuje Market Internals s názvem TICK, který interpretuje chování trhu jako celku (myšleno akciového trhu). Není úplně snadné přijít na správné použití, ale pokud se rozhodnete pustit se do zkoumání a testování, můžete být odměněni skvělou doplňující informací pro vaši technickou analýzu, která vylepší vaše obchody.

    Volume trhu jako celku

    Market Internals zahrnují celou šálu různých indikátorů zprostředkovávajících informace z burzy jako celku, a jedna z nich je i o Volume trhu jako celku. Když se nad tím zamyslíte, máme zde již vcelku silné možnosti: Volume našeho obchodovaného trhu můžeme porovnat s nákupním a prodejním Volume v rámci celé burzy a pohyb našeho trhu se silou pohybů opět v rámci celkové burzy. Tím dostáváme již mnohem ucelenější pohled a možnost lepších obchodních rozhodnutí. Osobně používám pro indexové obchodování intenzivně.

    Volatilita trhu jako celku

    Další nezávislý a velmi důležitý ukazatel je volatilita. V rámci našeho obchodovaného grafu můžeme volatilitu odvodit s pomocí indikátoru ATR (Average True Range), ale stále se bude jednat o derivaci z hlavního cenového grafu. Můžeme však v případě indexového obchodování využít Market Internals zvaný VIX a sledovat volatilitu v rámci burzy jako celku. Opět není snadné přijít na to, jak tuto informaci správně vyžít, ale jak na to přijdete, budete odměněni. VIX jsem přidal do svého arzenálu teprve před pár měsíci a bylo to dobré rozhodnutí.

    Intermarket analýza

    Další možnost, jak získat dodatečnou informaci pro vlastní obchodování, je intermarket analýza neboli analýza napříč souvisejícími trhy. S touto myšlenkou jsem strávil velmi mnoho času a mohu potvrdit, že je v ní výrazný potenciál. Můžete si například položit otázku, jak kvalitní je určitý signál, pokud se současně odehraje na všech indexech, anebo pokud se naopak odehraje pouze na vámi obchodovaném trhu. Již před lety jsem na toto téma udělal mnoho testů a studií, a příslib je zde zjevný. Mé další snahy bohužel tak trochu ztroskotaly na technice (nestabilita TradeStation při snaze držet dlouhou historii dat u mnoha trhů současně, apod.), takže jsem zatím celou záležitost odložil. Mám však solidní zdroj testů, ke kterým se v budoucnu plánuji případně vrátit.

    Závěrem

    Opět podotýkám, že není účelem tohoto článku vyjmenovávat všechny možnosti, které máme k dispozici. Hlavním cílem je dát vám určitou představu o tom, že existují i další důležité prvky v technické analýze, které mohou velmi solidně přispět k vašemu tradingu. Samozřejmě za předpokladu, že jim věnujete určitý čas a provedete dostatek testů, experimentů (i přijdete s dostatkem nápadů). Pak však můžete získat další skutečně solidní výhodu nad ostatními.

    1.11.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...