Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Co jsme se naučili od Mplaye

    Minulý týden proběhl třídenní seminář s elitním americkým obchodníkem Mikem Daskalukem. Hlavním tématem semináře byl money-management a opce. V rámci semináře byla prezentována celá řada opčních strategií, u kterých si zajisté přišla na své většina účastníků (o čemž vypovídala velmi pozitivní atmosféra v sále, hraničící až s neskrývaným nadšením). Nad rámec konkrétních strategií byla však prezentována celá řada podstatných myšlenek, které bych zde rád vyzdvihnul a zrekapituloval.

    JEDNODUCHOST PŘEDEVŠÍM

    Asi žádnému jinému tématu nekladl Mike takový důraz, jako jednoduchosti. Naprostá nekomplikovanost a zjednodušení na samotnou podstatu je bez nadsázky základní stavební kamen Mikova fenomenálního úspěchu v trzích; měl jsem možnost strávit s Mikem více jak týden i v rámci jeho soukromého života a mohu s čistým svědomím říci, že jednoduchost a zjednodušování je hlavní filosofie v celém Mikově životě, nikoliv pouze v tradingu.
    Velkým překvapením v sále bylo, že Mike u některých opčních strategií (například Iron Condor) nepoužívá dokonce vůbec žádné cenové grafy (natož tak nějaké indikátory). Právě s touto skutečností mělo zřejmě největší problém mnoho lidí v sále (stejně tak, jako když minulý rok Woodie prezentoval, že již několik desítek let obchoduje indikátor CCI bez cenového grafu). Nemějte však pocit, že by Mike neovládal veškeré dostupné nástroje v rámci opčního byznysu, které jen existují. Osobně si dovolím tvrdit, že Mikovo IQ je vysoko nad běžnou úrovní (Mike mimo jiné velmi dlouho pracoval jako pilot-kapitán soukromých tryskáčů Challanger a GulfStorm, které jsou považovány za nejlepší a nejdražší soukromé stíhačky na světě a jako jeden z mála vlastní licenci na pilotování bez kopilota) a stejně jako většina začínajících nováčků, i on věnoval léta a léta studiím všech možných indikátorů, teorií – od Elliotových vln, přes pivoty až po fibonnaciho číslo i dalších nástrojů technické analýzy, na které si jenom vzpomenete. Na rozdíl od 90% obchodníků však došel ke zcela čisté myšlence, že jediné na čem skutečně záleží je money-management, a tak jednoho dne svůj obchodní styl zjednodušil na samotnou podstatu – již žádné indikátory, žádné komplikované teorie a v některých případech dokonce ani žádné cenové grafy. Pouze a jen jednoduchý money-management, který, jak Mike říká, „udělá veškerou práci za vás“.
    Jednoduchost jako základ úspěšného tradingu je krédo, kterého by se měl držet každý (a při pročítání diskuze zde na finančníkovi mám bohužel občas pocit, že má většina od tohoto kréda velmi daleko). Čím jednodušší náš obchodní plán bude, tím větší je šance, že budeme schopni takový konzistentně exekuovat.
    Jednoduchý přístup Mika velmi ostře kontrastuje s dnešní dobou super-počítačů. Jak však sám Mike říká „mnoho lidí vypadá, že chce se všemi těmi blikátky a hejblátky na počítači spíše brát trading jako videohru, zatímco já beru trading jako byznys“.

    MPLAY_PRAHA1.jpg

    NECHTE TRHY BÝT TRHY

    „Pohyby trhů jsou v drtivé většině případů čistě náhodné. Je tedy zbytečné věnovat se tolik vstupům – vlastně je zbytečné věnovat se vstupům úplně.“
    Další z prohlášení, které určitě kdekomu zamotalo hlavu. Mike se však snažil dokázat, že i hodem koruny je v případě správného money-managementu a výstupů možné generovat profit. Ke svému testu si vybral nejhorší obchodní den letošního roku; pouze s jednoduchým výstupem zatím ještě tento přístup peníze nevydělával, ale při aplikaci stop-lossu již ano.
    Příliš lidí se snaží zabývat se pouze vstupy, čímž nevidí trading jako celek, který má další velmi podstatné součásti. V rámci tohoto konceptu tedy Mike prezentoval svůj výstup zvaný „1-2-3“, který v sobě již zahrnuje jednoduchý money-management: pokud jde trh naším směrem, nechá nás v trhu co nejdéle, pokud jde proti nám, měl by nás co nejdříve vyhodit s drobnou ztrátou náš stop-loss. Základem tohoto výstupu je tedy poměrně vysoké RRR v rámci většího vzorku obchodů – byť do takových obchodů můžeme vstupovat na základě hodu korunou a stále přitom generovat pozitivní výsledky. Během semináře jsem k Mikovu výstupu 1-2-3 přidal jako vstupní metodu pattern ZLR v rámci systému WCCI (jedinou další podmínkou bylo, že ZLR musí jít do směru EMA34 – veškeré další podmínky jako LSMA, SideWinder, ChopZone, atd. jsem zcela ignoroval) a provedl rychlý backtest v rámci platformy Genesis Trade Navigator. Výsledkem byla stabilně rostoucí equity. Doma jsem pak ještě zkusil výstup kombinovat se Stochastic, RSI a BollingerBands a i zde byly výsledky podobné. Závěr? Výstupy jsou jednou ze zcela nejzásadnějších částí tradingu.
    Právě proto staví Mike veškeré své strategie odzadu: nejprve hledá výstup, který by ho co nejdéle držel v trendu. Pokud takový najde, pak teprve přidává vstupy (které jsou však 5% úspěchu jeho strategií) a přidává SL. V rámci money-managementu si pak zajišťuje poměrně solidní RRR, které mu umožní vydělávat i s úspěšností vstupů 30% a třeba i ještě trochu méně. Samozřejmě vstupy s úspěšností 40% již dále takový systém značně vylepšují a jak říká Mike – nejlepší úspěšnosti dosahují náhodné vstupy, protože tím máte na své straně dlouhodobé šance 50/50, což je už velmi slušné win-ratio.
    Samozřejmě Mike též používá vstupy a u drtivé většiny strategií nevstupuje náhodně. Kromě strategií jako Iron Condor nebo Calendar Spread, ke kterým vůbec nepoužívá ani grafy a které je možné otevírat na příslušných trzích s prezentovanými zásadami doslova v libovolný čas. Mike otevírá obě strategie poslední týden každého měsíce a již léta takto generuje velmi vysoké výsledky.
    Jak tedy Mike několikrát opakoval: „nechte trhy být trhy a soustřeďte se na money-managemet. Pokud zde odvedete dobrou práci, může vám již být jedno co trhy budou dělat a kam půjdou – money-management udělá veškerou práci za vás“.

    MPLAY_PRAHA2.jpg

    TRADINGEM NEPOTŘEBUJEME TRÁVIT HODINY A HODINY DENNĚ

    Dalším z velkých nečekaných překvapení byla skutečnost, že opčním strategiím můžete věnovat jenom tak málo jako 5 minut měsíčně a přesto být úspěšní. Mike sám osobně takto skutečně obchoduje, dosahuje fenomenálních výsledků a jelikož má příliš času, který potřebuje nějak „zabít“ (nehraje Golf a ze zdravotních důvodů se příliš nemůže ani věnovat jiným sportům) pracuje na intradenních strategiích. Některé z nich jsem měl možné vidět a potvrzuji, že jsou maximálně jednoduché.
    Myslím, že i my s Petrem již dlouho prosazujeme myšlenku, že obchodovat intradenně 2,5 hodiny denně je až-až (nyní vynecháváme i pondělky, tj. obchodujeme pouze 4 dny v týdnu) a v tomto ohledu nám osobně Mike ukázal, že stále ještě máme veliké rezervy, a že je možné vydělávat ještě více peněz při ještě méně stráveném času.
    Schopnost takto efektivně obchodovat však plyne opět z Mikova předsevzetí vše zjednodušovat na samotnou podstatu; i v tomto ohledu byla v sále několikrát diskuze – pokud by Mike použil celou škálu analytických technik a pokročilých nástrojů, mohl by své výsledky vylepšit. Na to Mike odpovídal: „nepatrně ano, ale za neadekvátně mnoho práce“. Tato myšlenka mě osobně velmi oslovila – sám si uvědomuji, že kolikrát trávím určitými věcmi příliš mnoho času, abych ve finále vylepšil svůj systém o pouhých 5-10%, přičemž vše co by stačilo je přidat další kontrakt a ušetřené desítky a stovky hodin strávit příjemněji.
    Osobně mě Mike už dříve učil „obchoduj méně a vydělávej více“ a částečně díky němu jsem se dopracoval do stádia obchodování 2,5 hodiny denně, 4 dny v týdnu. Doufám, že v tomto ohledu otevřel oči i ostatním.

    TAJEMSTVÍ ZNÍ: „BUĎ CHRÁNĚNÝ A BALANCOVANÝ“

    Tuto větu jsem si červeně zapsal do svého diáře.
    Již delší dobu obdivuji sílu diversifikace, díky které například dosahujeme velmi vyrovnané, stabilně rostoucí equity (o diversifikaci patternů se vždy snažíme povídat na semináři Emini 2 – skutečně je to „kapitola sama o sobě“). Mike je v tomto ohledu ještě mnohonásobně dále.
    Jednou z jeho strategií postavené na hedgingu a balanci je například daytrading opcí, kdy každé ráno vybere 10 call opcí ITM a 10 put opcí ITM (Mike osobně takto vybírá opce náhodně hodem koruny, studenti u něho v diskuzi se snaží používat indikátor CCI, výsledky jsou však velmi podobné). S touto strategií dosáhli Mikovi studenti tento rok (leden-březen) již zhodnocení 63% s celkově 80% vítězných dnů. Obchodovat přitom mohou bez stop-lossu a exponovat i 50% kapitálu, neboť jsou v trhu efektivně balancovaní a tím i hedgovaní pro nenadálé události; takové naopak přinášejí nejzajímavější profity. (Poznámka: k daytradingu opcí na akciových titulech je ze zákona třeba kapitál minimálně 25 000 USD).
    Ochrana je vlastně, jak jsem se dozvěděl, důvod, proč Mike přešel od klasického obchodování k opcím. Dle Mika nabízejí opce lepší ochranu a lepší možnost hedgingu vlastních obchodů. S tímto nemohu než souhlasit.

    ZÁVĚREM

    Mnoho věcí možná nebylo pro řadu účastníků nových; bezpečně však všichni mohli vidět fenomenálního obchodníka, který podobné principy pouze nešíří, ale také se jimi striktně řídí a tím dosahuje čísel, o kterých druzí jenom sní.
    Na semináři bylo velmi důležité být pozorný a snažit se „číst mezi řádky“. Věřím, že kdo toto dokázal, musí být malý kousek od podstatně vyšších profitů, než doposud.
     

    P.S.

    V rámci akce bylo věnováno 150 000,- Kč na nadaci Terezy Maxové. Velmi tímto děkujeme všem účastníkům, díky kterým mimo jiné mohly být peníze charitě věnovány. Zásluhu má každý, kdo byl přítomen a my ještě jednou děkujeme.

    MPLAY_PRAHA3.jpg

    8.4.2007

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...