Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Nahrávání a vyhodnocování obchodů – jeden z nejsilnějších pomocníků pro posun vpřed

    Úspěšné intradenní obchodování má mnoho společného s řemeslem. K úspěchu je třeba znát funkční postup, ale ten sám o sobě profity nezaručuje. Přístup je nutné se naučit špičkově aplikovat, k čemuž je třeba neustálý dril praxe a vyhodnocování toho, co děláme. Jeden z nejsilnějších, ale často opomíjených nástrojů, jsou nahrávky vlastních seancí. Zde jsou mé tipy, jak na to.

    Trhy nejsou statické

    Každý trader bude jistě souhlasit s tím, že trhy nejsou statické a způsob pohybu ceny představuje jedno z vodítek, které nám v trzích napovídá co se v nich děje. Jinak se patrně budeme rozhodovat v okamžiku, kdy se cena jen velmi pomalu sune dolů, a jinak v situaci, kdy stejný pohyb proběhne s přesvědčením a bez jakýchkoliv zaváhání.

    Většina traderů si přitom záznamy o svém počínání v trzích vede jen v čistě statické podobě – screenshot plus většinou záznam v Excelu. To je jistě dobrý základ, který ale neposkytuje všechny informace potřebné proto, abychom své obchody dokázali vždy zpětně pochopit.

    Zejména při intenzivnějším sledování trhů v podobně například intradenního obchodování velmi doporučuji nahrávat si své obchodní seance, a to nejlépe včetně vlastních hlasových komentářů.

    Technicky je to velmi jednoduché. Osobně si před začátkem obchodování pustím příslušný program (viz níže), který běží na pozadí a snímá vše, co vidím na monitoru a co si u toho hlasitě říkám. Vnímám-li v trhu nějakou zajímavou situaci nebo vstupuji-li do pozice, snažím se ji sám sobě vysvětlit podobně, jako bych to vysvětloval někomu jinému. Tedy například, co v trhu vidím za obchodovatelnou situaci, jak vypadá orderflow, kde mám S/R úrovně, jaká je aktuálně obchodovaná struktura trhu, kam podle pravidel FIMS budu umísťovat stop-loss, kde očekávám profit target a podobně.

    Pokud se také pustíte cestou podobného „selfcoachingu“ zjistíte, že vyřčená slova najednou znamenají mnohem více než „pocity“, které na nás sice mohou působit jednoznačně, ale jen podvědomě – do doby, než se je pokusíme konkrétně vysvětlit. Budete-li si pečlivě komentovat své vstupy do nahrávky, můžete zjistit, že nemáte zcela jasno v některých bodech svého plánu nebo naopak, že máte v plánu zcela jasno, ale daná situace prostě plán nesplňuje, byť byste si podvědomě nejraději „kliknuli“.

    Nejcennější je pak samozřejmě možnost zpětně procházet jednotlivé situace v grafu a zkoumat, co konkrétně jste v daný moment v trzích vnímali. A to v různých situacích – například když jste do obchodu nevstoupili, ale pohyb by vyšel, a nebo při konkrétním zrealizovaném obchodu. Podobná zpětná vazba posouvá tradery z mého pohledu velmi silně dopředu a neposkytne ji žádná jiná forma záznamu. Při sledování hýbajících se grafů musíme zpracovávat velké množství informací, v živém obchodování navíc pod váhou emocí. Jakmile obchod proběhne, a po několika vstupech v průběhu seance obzvláště, velmi rychle zapomeneme důležité drobnosti, které jsme v době vstupu považovali za podstatné a na základě kterých jsme se v dané situaci rozhodovali. Pokud si však drobnosti dobře uvědomíte, je možné s nimi dále pracovat a budovat z nich nové prvky obchodního plánu. Proto nahrávání vlastních obchodních seancí rozhodně doporučuji minimálně vyzkoušet.

    Jak na to technicky

    Po technické stránce je dnes vše velmi triviální. Existuje řada programů, které jen spustíte a ony vám sami vytvoří příslušný soubor s videem nastavené části obrazovky na disk. Osobně jsem dlouhou dobu používal na Windows pro nahrávání videa produkty od TechSmith – zejména SnagIt je takový solidní univerzální pomocník jak pro screenshoty, tak pro nahrávání videí. Nedávno jsme v rámci FIMS obchodní skupiny toto téma podrobněji probírali a padl tip na Bandicam, který se mi hodně líbí a dnes jej pro nahrávání používám. Program je k dispozici i v češtině a vytvořen byl především pro nahrávání videoher s cílem co nejméně zatěžovat výkon počítače a případně využít pro nahrávání hardwarovou akceleraci grafické karty. To je pochopitelně něco, co se velmi dobře využije i v tradingu a program se mi zatím hodně líbí. Je dobré trochu experimentovat s nastavením parametrů formátů ukládaných video souborů, aby byly výsledné soubory co nejmenší. Ale Bandicam je v tomto ohledu opět velmi dobře připraven, neboť podporuje solidní množství kodeků s kompresí. Existuje však celá řada dalších programů, takže je potřeba jen se porozhlédnout po internetu.

    Výzva při práci s delšími videosoubory byla pochopitelně vždy spojená s jejich velikostí a tedy problémy s místem na disku při archivaci. Dnes již tento problém nevnímám. Především není třeba archivovat všechny obchodní dny a už vůbec ne celé. Zpětně je zřejmé, které momenty v průběhu obchodní seance byly zajímavé, jestli vůbec nějaké. Při vyhodnocování svých obchodů je tak možné nechávat si jen ty nahrávky, kde jsou zachyceny nějaké podstatné informace. Sám například jednoduše z videí odstraňuji pasáže, kdy se v trhu nic nedělo a neobchodoval jsem. Pak již stačí jen videa archivovat na nějakém externím disku, kdy řešení je dnes na trhu opravdu hodně a 1TB prostoru nestojí žádnou závratnou částku. Sám si nemohu vynachválit domácí NAS – tedy malý server složený jen z disků, který mi nabízí ohromnou diskovou kapacitou, kterou mám neustále k dispozici po lokální síti.

    Technická stránka nahrávání videí z obchodních seancí opravdu není komplikovaná a jde jen o to vytvořit si patřičné návyky video nahrávat a vyhodnocovat. Z mé zkušenosti vám toto skutečně nemohu doporučit více – nic vás neposune v obchodování dále než sledování počínání sebe samotných v kritických situacích.

    17.9.2014

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...