Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • O čem je trading (5) - tempo

    Jedna z důležitých věcí, která patří k obchodování a pro kterou je často pro některé těžké v začátcích zvládat rozdílnou mentalitu tradingu, je trochu překvapivě tempo.

    obchodovani-tempo.jpgMezi tempem tradera a tempem člověka živícího se jinou, „běžnější“ prací (nebo podnikáním), je v prvé řadě jeden zásadní rozdíl: zatímco v normálním podnikání / práci musíte neustále sami vyvíjet činnost a hledat příležitosti, v tradingu musíte čekat, až k vám příležitosti přijdou samy.

    Pokud například podnikáte, docela určitě žijete poměrně „dynamickým“ (hektickým) pracovním životem: neustále obíháte klienty, sháníte potenciální nové klienty, hledáte nové příležitosti kde nabízet své služby, uháníte dlužníky atd. Vše toto přináší poměrně vysoké životní tempo, při kterém je člověk neustále v pohybu a neustále žije pocitem, že nic nestíhá a že musí vytvářet ještě více aktivity.

    Na druhou stranu, trading je prakticky pravý opak: vaším cílem je nedělat nic a jen pasivně čekat, až přijde vaše příležitost sama (tj. situace jasně definovaná dle vašeho obchodního plánu). Tempo tradera je tedy velmi relaxované, klidné, závislé na koncentraci a pokud možno žádné hektičnosti.

    Problém je však to, že na hektickém životě je poměrně snadné vytvořit si závistlost – ačkoliv si to jenom stěží uvědomujeme a aniž bychom si ve skutečnosti takovou závislost vytvářet chtěli. To tedy znamená, že nováček přicházející k tradingu má v sobě stále mentalitu vedoucí „k akci“ namísto mentality vedoucí „k čekání“, což velmi negativně ovlilvňuje v počátcích samotný nováčkův trading.

    Naprosto exemplární příklad je intradenní obchodování, kdy jednou z nejčastějších chyb začínajících obchodníků je těžké přeobchodovávání. Zatímco během dne stačí bohatě počkat si na 2-3 obchody, začínající obchodník je často schopen udělat i 12 a více obchodů – což je v mnoha případech důsledkem právě oné mentality závislé na hektickém stylu práce. Nováček v intradenním obchodování je často zvyklý být z bývalé profese placený za „činy“, tj. „čím více akce podnikne, tím větší šance na zisk“ - a tento zlozvyk nyní přenáši do obchodování, kde obchoduje jenom proto, aby vytvářel více „akce“.

    Jakýkoliv obchodník se musí naučit „přepnout“ do přesně opačného módu mentality: pasivního klidu, ze kterého nechají plynout koncentraci na takové úrovni, kdy jen nechají volně přijít obchody až k nim samotným, bez toho, že by obchody vyhledávali a tudíž vyhledávali akci.
    Tempo obchodníka tedy začíná na nízké úrovni, tj. v klidu. Co více – každý obchodník by si měl najít i své vlastní tempo obchodování, které mu vyhovuje, neboť v tomto ohledu existuje řada jemných rozdílů v osobnosti každého jednotlivce.

    Existuje například skupina lidí, kteří od přírody snášejí vysokou úroveň stresu hůře, než jiní. Při přílišném tlaku začínají ztrácet hlavu a chovají se impulsivně, což je pro obchodování extrémně nebezpečné. Tací obchodníci by měli hledat co nejvyšší timeframe obchodování, například denní grafy (poziční nebo swingové obchodování nebo opční obchodování) a nepouštět se příliš do intradenního obchodování. Na druhou stranu jedinci, kteří jsou i při vysokém tempu a stresu stále schopni držet koncentraci mohou uvažovat i o velmi rychlých intradenních timeframe, jako je například tickový graf.

    Jinými slovy je třeba si uvědomit, že každý obchodník má své vlastní tempo, při kterém mu vyhovuje obchodovat více, než při jiném. Proto úkolem začínajícího obchodníka je mimo jiné nejprve zkoušet papírově (simulovaně) obchodovat několik různých timeframe (od denních, přes minutové – pokud se chce stát intradenním obchodníkem, až po alternativní) a najít si tak tempo, se kterým se cítí dobře a převážně, které co nejméně zvedá obchodníkovu hladinu stresu. Obchodník by tedy měl u jednotlivých timeframe sledovat své vnitřní pocity a dle nich hledat, kdy se cítí nejvíce koncentrovaný a naopak kdy už není schopen řádné koncentrace.

    V souladu s tímto by si následně měl obchodník i určit, jak vysoké tempo obchodů drží ještě jeho úroveň stresu v klidných hladinách a takovému tempu i uzpůsobit obchodní systém (rozhodně to nefunguje tak, že více obchodů automaticky znamená větší zisky – u nováčků je tomu právě naopak)!

    Tempo obchodování tedy nesmíme podceňovat. Jak již bylo mnohokrát řečeno, trading je vysoce individuální profese, při které se musíme snažit vše „nastavit“ tak, aby nám obchodování vnitřně přinášelo co největší harmonii a klid – tj. nastavit vše tak, jak to vyhovuje naší vlastní individualitě.
    Závěrem si ještě neodpustím poznámku, že i v tomto případě je to stejné, jako v golfu: i hráči golfu si hledají své tempo / timing švihu a rozhodně i u golfu platí, že čím uspěchanější rána tím horší rána a čím větší klid a uvolněnost, tím lépe. Nejlepší švihy jsou ve skutečnosti často velmi „líné“, ne agresivní a uspěchané.

    Ale konec konců, podobných srovnání bychom určitě našli v dalších sférách života ještě mnohem více.

    7.9.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...