Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Proč mám rád k obchodování EMA34 + EMA204

    Naši pravidelní čtenáři a studenti vědí, že v rámci obchodního systému FinWin využíváme také dva komponenty v podobě exponenciálních klouzavých průměrů (EMA), a to s periodou 34 a 204. Něco málo už jsme o těchto dvou komponentech psali v knize Jak se stát intradenním finančníkem, dnes bych však rád napsal o tomto úžasném nástroji ještě něco trochu více.

    Osobně považuji EMA34 a EMA204 za velmi zásadní komponenty systému FinWin - dokonce ještě významnější, než indikátory CCI. V mé vlastní preferenci stojí EMA34 a EMA204 naprosto nejvýše a svým způsobem jsou tyto dva klouzavé průměry to zcela první, na co se koukám při obchodování. Proč?

    Důvodem číslo jedna je samozřejmě posouzení trendu, o které jsme již psali mnohokrát. Právě oba tyto klouzavé průměry mně dají skvělou vizuální představu, zda-li se právě nacházím v downtrendu, uptrendu, nebo chopu. A nemyslím tím nyní pouze strohé pozorování toho, zdali se EMA34 právě nachází nad nebo pod EMA204. Každý, kdo si již dal trochu práce a času s pozorováním těchto dvou křivek v grafu, již zajisté sám vypozoroval, že i skutečnost, zda-li se obě křivky sbíhají, nebo rozbíhají, může velmi silně napovědět o síle trendu, nebo dokonce včas varovat před blížícím se chopem.

    Důvodem druhým, pro který mám oba klouzavé průměry tak rád, je skutečnost, o které jsem zde zatím příliš nepsal - a sice fakt, že oba klouzavé průměry velmi dobře a spolehlivě vystihují přibližné body ukončených korekcí. Je až s podivem, jak dobrou službu v této oblasti oba klouzavé průměry mohou udělat. Pojďme se podívat na několik obrázků:

    EMA-korekce-1.jpg

    Na prvním obrázku vidíte intradenní seanci trhu e-mini Russell 2000 (TF) v podobě 3 minutového grafu. Žlutými boxy jsem označil veškeré korekce v nově započatém uptrendu. Jak je z obrázku patrné, všechny z nich se odehrávaly do úrovně těsné blízkosti EMA34 - pokud bychom tedy hledali potenciální vstupy právě v těchto oblastech (s jemným časováním vstupů, například s pomocí patternů FinWin na indikátorech CCI), v konečném důsledku bychom jednali velmi rozumně a v souladu s trhem.

    Samozřejmě, logicky můžete namítat, že podobné obrazce skvěle fungují v trendujícím trhu, nikoliv v chopu, neboli v době, kdy jde trh do strany. To je naprostá pravda - je však nutné říci, že v chopu vám nebude spolehlivě fungovat vůbec žádná technika - proto se zde neustále učíme, jak je důležité stát v chopu zcela stranou. A na druhou stranu, abychom mohli spolehlivě určit, že trh již není v chopu a začíná trendovat, můžeme si vypomoci technikou zakreslování postupně se tvořících swingů - pokud jsme schopni jasně identifikovat, že trh tvoří neustále vyšší swingy / vyšší high, pak můžeme velmi rychle předpokládat, že nastal okamžik, kdy opět můžeme důvěru svěřit v indikátor EMA34 a v jeho blízkosti začít tedy vyčkávat na korekce do uptrendu. Zde názorný obrázek se zakreslením postupně se tvořících swingů:

    EMA-korekce-2.jpg

    Pokud se naučíte rozumně kombinovat využití klouzavých průměrů EMA34 a EMA204 spolu se swingy, můžete tak mít velmi silný nástroj pro rychlé reakce v potenciálně se nově rozvíjejících pohybech, i potenciálně blížících se fází chopu.

    Občas nastávají případy, kdy trh u klouzavého průměru EMA34 korekci neukončí, ale postupuje dále. V takových momentech oceňuji druhý klouzavý průměr EMA204, který chápu jako druhý bod, kde bude mít trh tendence korigovat. Rozpoznat případy, kdy se tak stane, je již daleko obtížnější a je třeba veškeré tyto situace detailněji a hlouběji studovat - zde je však ukázka toho, co mám na mysli:

    EMA-korekce-3.jpg

    Celkové posouzení v případě korekcí EMA204 je již daleko více "zrádné" a doporučuji až zkušenějším obchodníkům - tématem se možná budu zabývat separátně v jiném článku v budoucnu. Potenciálně je však velmi dobré i klouzavý průměr EMA204 sledovat a velmi detailně věnovat pozornost tomu, kdy a jak k němu má trh tendenci korigovat.

    Důvod, proč mám tak rád EMA34 a EMA204 je však ještě jeden - a sice univerzálnost těchto klouzavých průměrů. Dlouhodobě jsem vypozoroval, že obchodní techniky s pomocí EMA34 a EMA204 můžete využívat prakticky kdekoliv - v intradenním obchodování, v pozičním obchodování, u akcií (i těch tuzemských), u forexu apod. Zde několik dalších ukázek:

    EMA-korekce-4.jpg

    Akcie AAPL (Apple) - denní graf.

    EMA-korekce-5.jpg

    Akcie KO (Coca-Cola) - 5 minutový graf.

    Jak tedy vidíte, EMA34 i EMA204 mohou být zajímavé nástroje k hrubému k posouzení trendu a k hrubému časování vstupů do trhů - ale jako vždy platí, nemusí opět sedět každému.

    Zde několik důležitých rad závěrem:

    • Nic není zcela mechanické a nic není dogmatické. Je třeba naučit se vypozorovat přesné situace, kdy je posuzování korekcí vůči EMA34/EMA204 validní. K tomuto nejlépe slouží pořizování screenshotů - utvořte si velký soubor screenshotů grafů, selektujte si situace, kdy korekce k EMA nefungovaly zcela spolehlivě a hledejte, co mají tyto situace společné. Za nějaký čas tak dokážete izolovat momenty, kdy je lepší na EMA34/EMA204 nespoléhat a naopak momenty, kdy byste mohli teoreticky spoléhat pouze na ně.
    • Kdo z vás dlouhodoběji EMA34 a EMA204 již používá, zajisté si všiml, že v silně rozjetém trhu (zejména v daytradingu na začátku dne) trh k EMA34 příliš nekoriguje. Pro takový případ můžete zkusit klouzavý průměr VMA9 - avšak pozor, využívat opravdu jen a jen v silně a prudce rozjetém trhu na úvodu dne.
    • Na některých trzích a timeframe bude EMA34 a EMA204 fungovat lépe. Takové trhy a timeframe preferujte.

    Pokud jste někdo nalezli další vylepšení obchodování s EMA34 a EMA204, určitě se podělte s ostatními v diskuzi.

    8.11.2009

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    EMA - Exponential Moving Average

    EMA, neboli Exponential Moving Average (Exponenciální klouzavý průměr), je typ klouzavého průměru, který klade větší váhu na nejnovější cenová data. Tímto způsobem je EMA citlivější na nedávné změny v ceně v porovnání s jednoduchým klouzavým průměrem (SMA).
    Zatímco SMA jednoduše počítá průměr cen za určité období, EMA uplatňuje váhový koeficient na nejnovější data. Výsledkem je, že EMA rychleji reaguje na cenové změny.
    Mnoho traderů používá EMA k identifikaci trendů a potvrzení jejich síly. Například, když kratší EMA (např. 9 dnů) překročí delší EMA (např. 50 dnů) směrem nahoru, může to být interpretováno jako nákupní signál.
    Někteří traderů vytvářejí "EMA kříže", což je kombinace dvou různých periód EMA. Když kratší EMA překročí delší EMA, je to často považováno za nákupní signál a naopak.
×
×
  • Vytvořit...