Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Obchodovat intradenně jeden nebo více trhů?

    Jedna z otázek, která se stále opakuje je, zdali intradenně obchodovat jeden nebo více trhů. Jednoznačná odpověď pochopitelně neexistuje, mohu ale poradit, jak toto téma vnímám já.

    V první řadě je nutné otázku rozdělit na to, zdali sledovat více trhů nebo zdali je i najednou obchodovat. Začněme sledováním trhů. Vzhledem k tomu, že obchoduji převážně intermarket analýzu (tedy sledování vztahů několika silně korelujících trhů) patrně nikoho nepřekvapí, že určitě doporučuji sledovat několik trhů najednou. A to i v případě, že budete obchodovat například klasický FinWin na jednom trhu. Trhy jsou dnes úzce propojené a budete-li obchodovat např. YM je poměrně podstatné alespoň tušit, co dělá trh ES. Například v situacích, kdy vstoupíte do dlouhé pozice blízko low dne, váš trh se ještě „drží“, ale NQ i ES začnou prudce padat a vytvářet nové low, je velmi pravděpodobné, že i „váš“ trh se o otestování nového low pokusí. A podobných příkladů je mnoho. Sám například z ostatních trhů získávám i určitou momentální „náladu“, která je aplikovatelná na aktuálně obchodovatelný trh. Vím, že pro mnoho obchodníků není sledování více trhů „pohodlné“, na monitoru je najednou o informaci navíc. Na to mám následující tip:

    1) Další, silně korelující trh, můžete sledovat jen v malém okně a v podstatě ho vnímat jen občas. Pochopitelně, že je třeba všeho aplikovat s mírou. Já například vesměs dnes sleduji hlavní trh a v menších oknech dva doplňkové.

    im-trhy.jpg
    Část mých grafů při dopoledním obchodování Eurexu.

    2) Pokud cítíte, že více grafů je už „moc informací“ s největší pravděpodobností se soustředíte najednou na moc věcí. Osobně si myslím, že nelze být ve střehu celou obchodní seanci, zpracovávat miliony informací jako robot a snažit se reagovat na každý uptick nebo downtick trhu. I z toho důvodu obchoduji pouze v předem vybraných oblastech, které zapadají do struktury, které v trhu aktuálně vnímám – viz nedávné články, které jsem na Finančníkovi publikoval:
    Praxe intradenního obchodníka – jít pro menší nebo jen větší profity?
    Praktické tipy pro obchodování indexů v evropské dopoledne
    Práce s více timeframe na praktických příkladech

    70 % času tak grafy pozoruji z povzdálí a mohu vnímat i chování ostatních trhů. Když se trh dostane do oblasti, která je pro mě zajímavá, začnu se soustředit na obchodované situace a posléze jen na orderflow v trhu, který obchoduji. Svoji pozornost zaměřuji postupně, nesnažím se v každý okamžik analyzovat vše.

    Podle mého názoru je velmi důležité vnímat také základní strukturu silně korelujících trhů z vyššího timeframe. Tj. před začátkem obchodování trhu YM se podívat na vyšším timeframe, jak aktuálně se obchoduje ES, NQ a podobně.

    V neposlední řadě je podle mě sledování více trhů důležité i z toho důvodu, že obchodník získává alespoň částečný cit pro různé další trhy, než ten, který aktuálně obchoduje. Trhy se mění a intradenní obchodník by se neměl bezmezně „oddat“ jednomu trhu. Pokud například přestane být hlavní trh dostatečně volatilní, začnu obchodovat jiný trh, který je volatilnější. Jednoduše je třeba se naučit průběžně přizpůsobovat.

    Co se otázky obchodování více trhů najednou týče. Zde jsem konzervativní a doporučuji zaměřit se v jeden čas na jeden trh. Hlavně pokud s obchodováním začínáte. Případně obchodovat jeden trh dopoledne a druhý odpoledne (tak to občas dělám já – ráno sleduji trhy na Eurexu, odpoledne občas zobchoduji po otevření americké indexy). Z vlastní zkušenosti nedoporučuji kombinovat exekuce v jeden čas na různých trzích. Přestože podobné trhy mohou mít podobnou strukturu, budou se lišit v mnoha detailech, kterým je třeba přizpůsobit vstupní strategie, řízení pozice a velikost stop-lossu.

    Pokud jste zkušenější obchodníci, nemusí být od věci obchodovat daný den trh, který nabízí srozumitelnější strukturu a například vhodnější RRR. V dopolední seanci takto občas volím mezi několika trhy, ovšem jakmile udělám obchod na prvním trhu, už se snažím jej držet. Na Eurexu obchoduji například aktuálně FGBL a FESX – první je dluhopis a druhý akciový index. Nejen, že se tedy často pohybují „inverzně“, ale především jsou jinak volatilní. A už mnohokrát jsem se přesvědčil, že pokud příliš rychle přejdu z jednoho trhu na druhý, nestačím se „naladit“ na rytmus trhu a dělám zbytečné chyby. Nejlepší řešení proto vidím skutečně zůstat celou seanci u jednoho trhu.

    Každopádně pokud začnete studovat trh z pohledu jeho struktury, zakreslovat si S/R zóny a obchodovat trhy s jasným plánem, je přechod mezi obchodovanými trhy poměrně jednoduchý, neboť pohyby ve všech trzích vycházejí ze stejných principů. Určitě tak doporučuji být s více trhu v průběžném kontaktu – minimálně proto, abyste měli šanci zjistit, zdali by vám jiný trh třeba nevyhovoval více.

    15.2.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...