Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Peníze nikdy (a nikde) nespí #2: SGX

    V nedávném článku jsem přiblížil návštěvu hlavní burzy v Malaysii (Bursa Malaysia) a možnosti, které se zde středoevropskému traderovi potenciálně nabízejí. Dnešní článek přinese přiblížení mé návštěvy dalšího dominantního hráče v regionu, Singapurské burzy SGX, která, jak pevně věřím, je velmi zajímavou alternativou i pro lokální, středoevropské obchodníky.

    Nejprve trochu o Singapuru na úvod. Pokud bych měl vystihnout návštěvu tohoto skvělého místa jedinou větou (za posledních 12 měsíců je to má druhá návštěva, celkově jsem byl v Singapuru potřetí a rozhodně ne naposledy), bylo by to "vítejte v budoucnosti".

    Singapur je pro mě přesně tím místem, které bych si přál mít i v Evropě, ale doposud jsem zde takové ani zdaleka nenašel. Vysoce funkční stát s futuristickými vizemi a schopností takové opakovaně naplňovat. Nízké daňové zatížení, vysoce stabilní a bezpečný bankovní systém, stabilní měna. Místo, které je otevřeno schopným a nadaným lidem, cení si takových, dává je za příklad a nabízí pro ně skvělé příležitosti. Místo, kde vše je čisté a upravené, kde nepotkáte na ulici bezdomovce a kde je centrum zaplněno mladými lidmi, nikoliv přeplněno důchodci. Místo, kde se lidé musí zatraceně snažit, aby obstáli v lokální i globální konkurenci, a kde neexistuje, aby lidé nemuseli nic dělat a jen parazitovali na sociálních benefitech státu. Singapur je superdynamickou, velmi bohatou, progresivní, kapitalistickou zemí, kde se úspěch netrestá, ale cení, kde jsou růst a pokrok hlavním tématem a kde platí – když se chce, tak to jde. A samozřejmě místem, kde si můžete zaplavat v bazénu na střeše ve 200metrové výšce s úžasným výhledem na město, ve slavném hotelu Marina Sand Bays.

    Dopracovat se k rozhovoru s někým z vyššího managementu burzy SGX a k osobní návštěvě nebylo snadné a vyžadovalo to nemálo trpělivosti. Prakticky až do dne příletu jsem nevěděl, zda se vůbec s někým na burze SGX setkám, i přesto, že už 5 týdnů předem jsem se v pravidelné e-mailové komunikaci snažil vysvětlit své záměry i to, že mé zájmy jsou vysoce seriózní a že i středoevropští tradeři mohou být zajímavými klienty, s právem být pořádně informování o možnostech tradingu ve východní Asii (konkrétně v ČR a SR jakékoliv nosné informace prakticky neexistují a Finančník.cz je zcela první, kdo přináší seriózní náhled do možností tradingu v Asii, včetně osobních návštěv a rozhovorů). Naštěstí čekání a trpělivost stály za to a úvodní frustrace byla vystřídána nemalým nadšením z toho, co vše SGX může i českým traderům nabídnout. Nakonec jsem se zde setkal s Benjaminem Tanem, vice presidentem pro marketing a komunikaci, a Darrellem Limem, vice presidentem pro vztah s investory. I když na naše setkání bylo vyčleněno pouze 30 minut, nakonec jsem na SGX strávil téměř hodinu, která se navíc ukázala jako velmi přínosná a konstruktivní.

    SGX: Ráj pro derivátové (futures) obchodníky

    Společnou řeč nacházíme prakticky okamžitě, jakmile představím portál Finančník.cz a vysvětlím, že většina našich čtenářů jsou komoditní (futures) obchodníci. Okamžitě vím, že jsem na správném místě. Benjamin Tan totiž hned na úvod dodává: "Zhruba 50 % příjmů z burzy SGX dnes pochází z obchodování futures kontraktů a opcí". Deriváty jsou tu zkrátka "in". A nutno říci, že s derivátovým futures tradingem to zde myslí smrtelně vážně. Vytvořené produkty jsou promyšlené, atraktivní a jejich benefity jsou značné.

    Abychom lépe porozuměli podstatě derivátových futures produktů na burze SGX, je nutné nejprve vysvětlit obecnou situaci v Asii. I když ekonomicky nejsilnější země a nejvýznamnější hráči v regionu, jako jsou Čína, Indie, Japonsko a Taiwan, disponují vlastními burzami, obchodování na nich nemusí být v řadě případů tak jednoduché, jako jsme tomu zvyklí v případě obchodování na burzách v USA nebo EU. Obzvláště, pokud chcete obchodovat přímo z dané země, tj. realizovat takzvané "onshore" obchodování. Různé regulační a byrokratické překážky mohou dělat celý proces v řadě situací těžkopádný a složitý. Proto se burza SGX rozhodla přijít s takzvaným "offshore" řešením (pozor, neplést si s offshore daňovými ráji, s těmi to nemá naprosto nic společného), kdy jediné místo (jediná burza) nabízí velmi vstřícným, technologicky jednoduchým způsobem možnost obchodovat hlavní indexy Indie, Číny, Taiwanu a Japonska skrze vlastní derivátové (futures) produkty. Jak Benjamin upřesňuje: "hlavní cíl SGX je poskytnout možnost hedgingu, diversifikace a především offshore přístup (skrze derivátové produkty) na regionální asijské trhy, na které by z jakéhokoliv důvodu mohl být složitý onshore přístup". Záhy pak dodává: "SGX poskytuje (skrze své derivátové produkty) offshore přístup na trhy v Japonsku, Číně, Taiwanu a Indii prakticky komukoliv, kdo nechce nebo z nějakého důvodu nemůže obchodovat tyto trhy přímo onshore".

    Osobně považuji toto za velmi silnou, progresivní myšlenku – nic jiného bych ale zde v Singapuru ani neočekával. SGX jde však ještě dále a krom offshore přístupu na zmíněné trhy nabízí také derivátové (futures) obchodování měn. "SGX nabízí futures kontrakty na měny Japonska, Číny, Taiwanu a Indie. Jenom pro zajímavost – průměrný počet kontraktů zobchodovaných na derivátovém futures páru USD / Indická Rupie je kolem 700 000 kontraktů čtvrtletně", dodává Benjamin. To je další skvělá zpráva pro seriózní tradery, kteří tak mohou obchodovat asijské měny v bezpečném, centralizovaném a vysoce regulovaném prostředí (a vyhnout se tak nebezpečné a nepřehledné forexové džungli).

    penize-nikdy-nespi-2-SGX-1.jpg

    Přehled produktů na burze SGX. Zdroj: SGX.

    Co to vše znamená pro naše lokální (seriózní) tradery

    Takže, pojďme nyní k tomu, co tohle vše vlastně pro nás znamená.

    V zásadě především to, že existuje snadná, velmi rychle dostupná cesta, jak rozšířit naše tradingové aktivity do Číny, Indie, Taiwanu a Japonska. Pojďme se ale ještě pozastavit nad potřebnými praktickými aspekty k tomu, abychom byli schopni se do takového úkolu pustit.

    První otázkou je likvidita, která je pro nás kritická – zejména pak pro daytradery. Zde mé obavy vyvrací Benjamin prakticky okamžitě: "Průměrné množství zobchodovaných kontraktů například na našem futures pro čínský index CSI 300 je 500 000 kontraktů za den, se 142% nárůstem za poslední rok. Open interest se pak za stejnou dobu zhruba zdesetinásobil". To jsou velmi působivá čísla, okamžitě atakující moji pozornost. Podobně dobré zprávy dostávám i ohledně Japonska, kdy Benjamin dodává: "SGX v dnešní době realizuje kolem 25 % veškerého globálního obchodování Nikkei indexu". Opět velmi působivé číslo. Když navíc zmíním, že někteří naši tradeři již dnes obchodují Nikkei přes burzu CME, dozvídám se další velmi zajímavou informaci: "S burzou CME máme velmi dobré vztahy a ustavičně spolupracujeme na některých derivátových produktech, jako je právě Nikkei 225. Jenom pro příklad, dnes můžete bez problémů otevřít svou futures pozici na Nikkei na burze CME a uzavřít ji zde u nás, na burze SGX (nebo opačně)".

    Má další otázka směřuje na regulaci a bezpečnost. Odpověď v této zemi velmi vysokých standardů však tuším už předem, a tak mě nepřekvapí, když slyším: "SGX splňuje nejvyšší regulační standardy, včetně standardů EU a USA. Ve skutečnosti SGX nabízí ještě lepší regulaci a ještě vyšší standardy než EU a USA, což může být prokázáno naším nezávislým auditem".

    Pochopitelně se zajímám i o marginovou politiku, další důležitý praktický aspekt toho, aby i středoevropský trader mohl seriózně začít uvažovat o obchodování na burze SGX. Ani zde mě Benjamin nenechává na pochybách jedinou chvilku: "SGX nabízí jedny z nejnižších, nejvíce konkurenceschopných marginů. V určitých případech (spready, arbitráže) se mohou dokonce marginy vzájemně zcela vykrátit a být nulové".

    A samozřejmě má nejdůležitější otázka směřuje na to, jak vůbec může nejrychleji náš trader začít na burze SGX obchodovat. Nezapomenu zmínit, že mezi lokální nejoblíbenější brokery pro seriózní tradery patří Interactive Brokers. Na řadu se tedy dostává i ředitelka pro mezinárodní prodej Adeline Eu Mui Kim, se kterou situaci vzájemně chvilku (během následujících pár dnů) řešíme – u čehož mě velmi těší, že i ČR zde berou velmi seriózně a snaží se prakticky okamžitě zajistit způsob, jak naši tradeři mohou začít využívat produkty SGX. Výsledek je potěšující – ano, seriózní tradeři mají zelenou, s okamžitou možností začít produkty SGX obchodovat právě přes Interactive Brokers.

    Mé dojmy a závěr

    Jedním z důvodů mé série návštěv hlavních burz ve východní Asii je, aby Finančník.cz jako první a jediný u nás přinesl exkluzivní informace o tom, jaká je aktuálně situace ve východoasijském regionu, kde existují jaké příležitosti pro naše tradery a jak je začít konkrétně využívat. SGX zde dává jasnou odpověď a s nadsázkou by se dalo říci, že vlastně už ani nemusí být důvod k návštěvě dalších regionálních burz, protože SGX nabízí skutečně vše, co si může každý seriózní trader u nás přát, a co můžeme potřebovat.

    Pokud bych pak měl hovořit čistě za sebe, už v minulém článku jsem napsal své rozhodnutí začít se postupně diverzifikovat směrem k Asii se svým portfoliem AOS. Samozřejmě, čeká mě v tomto ohledu ještě řada důležitých kroků. Až se vrátím z cest, chci si sám otestovat obchodování na SGX přes svůj vlastní účet u Interactive Brokers a dále zjistit, kde mohu zakoupit historická data, se kterými mohu začít AOS strategie vytvářet. Pokud ale vše bude vypadat i v praxi tak dobře, jako to znělo a vypadalo při mé návštěvě SGX, máme zde v ČR a SR před sebou velmi solidní potenciál podílet se na aktuálním východoasijském růstu a bohatství, který bychom měli začít solidně zvažovat. Pokud se vše ukáže i v praxi pozitivně, pro mě osobně je jen otázka ne příliš vzdáleného času, než mé AOS portfolio začne aktivně obchodovat i na opačném konci světa. O pokrocích, výsledcích a praktické aplikaci budu samozřejmě informovat své VIP AOS studenty v rámci VIP AOS Newsletteru.

     

    penize-nikdy-nespi-2-SGX-2.jpg

    penize-nikdy-nespi-2-SGX-3.jpg

    penize-nikdy-nespi-2-SGX-4.jpg

    8.3.2015

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...