Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Petrovy lekce z mentoringu I

    Při výuce obchodování mě roky hodně zajímají vlivy, které způsobují, jak a jestli trader ve své činnosti uspěje. S aktuálním FIMS mentorigem mám pochopitelně vazby se svými studenty výrazně intenzivnější a mohu tak publikovat závěry, které snad pomohou i ostatním.

    Aktuálně se blíží ke konci má mentoringová podpora k intenzivnímu FIMS od A-Z, kde jsem měl možnost být prakticky v každodenním kontaktu s malou skupinou obchodníků. Zde jsou některé obecnější závěry.

    Úspěch v intradenním obchodování vnímám dnes v několika základních rovinách:

    1) Pochopení mechanismů, které jsou v obchodování funkční a vedou k reálné výhodě. V případě FIMS je to především tržní aukce, vyhledávání míst změny nabídky/poptávky v orderflow a v zajímavých místech trhu.

    2) Rozložení mechanismů obchodování do malých funkčních dílků, které se lze učit postupně. V této oblasti dnes vidím reálný problém u mnoha traderů, kteří v obchodování neuspějí – chtějí najednou ovládnout poměrně komplexní business, a pokud se jim to nepodaří rychle a silně výdělečně, jdou hledat jiný „svatý grál“. FIMS studentům opravdu doporučuji držet se FIMS učebního plánu, podrobně popsaného v online kurzu.

    3) Dlouhodobý dril definovaných rutin exekucí nejprve jednodušších dílků strategie a postupně komplexnějších přístupů.

    Co jsem vysledoval v mentorovaných skupinách (a v této poslední si to potvrdil).

    Hodně účastníků kurzů bývá s prezentovanými metodami úspěšnější bezprostředně po absolvování kurzu, aby postupně jejich výkonnost a úspěšnost klesala. Pochopitelně, že mě vždy zajímal důvod, a myslím, že mezi hlavní jmenovatele patří:

    - Postupné přidávání vlastních pravidel a dojmů do systému. Bezprostředně po výuce se obchodník více zaměřuje na prezentovaná pravidla a dává si pozor, aby je neporušoval. Zjišťuje, jestli „to funguje“. Postupně přichází na to, že „to funguje“, ale „nedají se s tím zobchodovat všechny pohyby“ a pomalu tak povoluje v prvotních fixnějších pravidlech.
    - Nikdo nemá moc rád rutinu. A bohužel intradenní obchodování je o rutině. Noví obchodníci tak velmi rychle zanášejí do systému nové prvky, které dělají systém akčnější a zábavnější.
    - S první úspěchem přichází zvýšená suverenita a do hry se dostává ego – tedy hlava, která je v intradenním obchodováním jedním z největších nepřátel tradera. Obchodníci rychle začnou přeskakovat lekce v učebním plánu, protože je přeci po týdnu vidět, že to zvládají atd.

    Krásně je to vidět na výsledcích mentorované skupiny po sedmi týdnech tréninku. Jejím cílem bylo zejména zafixovat principy práce s prvním kontraktem bez řízení pozice. Obecně první kontrakt používáme ve FIMS k řízení rizika větších pozic a je tak důležité, aby jej trader dokázal zasahovat při RRR kolem 1:1 s rozumnou úspěšností. Má to pochopitelně souvislost i s efektivitou obchodování, o které jsem trochu blíže psal v minulém článku Intradenní obchodování časově efektivně.

    Podívejte se, jak se vyvíjel medián procentuální úspěšnosti skupiny trénování zasahování prvního targetu po jednotlivých týdnech:

    fims-skupina-median-uspesnost.jpg

    Přesně podle výše popsaného scénáře! První týden rozumný start s úspěšností kolem 67 %, aby hned následující týden medián úspěšnosti skupiny spadl na 50 %. Jen pro upřesnění – graf zobrazuje vývoj skupiny traderů, kteří se v rámci mentoringu zapojili do práce hned první týden.

    Postupný drilem, kdy každý trader sice dostával můj feedback ke svým obchodům, ale pracoval především sám na sobě, se postupně úspěšnost zvedala až k solidní hodnotě 78 % za minulý týden. Hodnota je pochopitelně vztažená k celkové skupině, takže to, jako v každém týmu, znamená, že jsou zde silnější a slabší jedinci. Inspirativní by mělo být ale ono postupné a konzistentní zlepšování, které jsem vnímal u řady obchodníků a odráží jej vývoj celé skupiny.

    Co si z výše uvedené vzít pro úspěch ve vlastním tradingu?

    Především to, že v intradenním obchodování opravdu záleží na maličkostech. Ať již obchodujete jakýkoliv systém, musíte se tyto maličkosti snažit zdokumentovat a každý svůj obchod porovnávat s takto vytvořenou „šablonou“. Nerozlišujte obchody na ziskové = dobré a ztrátové = špatné, ale tak, že obchody podle šablony jsou dobré a ty ostatní špatné.

    Pokud obchodujete jakýkoliv jiný přístup – doporučuji jej sdílet a konfrontovat s někým, kdo obchoduje stejně. Napište si jasná pravidla svých obchodů a porovnávejte je mezi sebou a s danou šablonou. Nehecujte se vzájemně zisky, ale konfrontuje své obchody se svými popsanými principy. Protože právě důsledně konzistentní nahlížení na trhy je to, co vám dokáže přinést v budoucnu zasloužené ovoce. Vím, je to nuda, ale jak už zde mnohokrát zaznělo – adrenalin a zábavu je mnohem levnější hledat mimo trhy.

    1.7.2015

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...