Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Pivoty - tajemství parketových obchodníků

    Jakmile začnete jednou zkoumat grafy z pohledu technické analýzy, zcela určitě vás budou zajímat nejrůznější hodnoty supportů a rezistencí (podrobné vysvětlení základů problematiky viz náš článek Support a resistance v on-line manuálu). S/R vznikají na grafech na různých úrovních a z různých důvodů a je i mnoho cest, jak S/R úrovně využívat (např. pro umísťování stop-lossů, projektování výstupů na profit targetu, spekulování na proražení/odražení atd.).

    Zvláštní typ S/R úrovní, o kterých jsme dosud na Finančníkovi příliš nehovořili, jsou tzv. pivoty. Tento typ S/R úrovní byl vždy hodně používán především pitovými obchodníky, kteří nestíhali průběžně sledovat a analyzovat celkový cenový vývoj trhu v průběhu dne, a tak si předpokládané hlavní S/R úrovně počítali dopředu v podobě zmiňovaných pivotů. Nutno dodat, že výpočet pivotů je velmi jednoduchý, a přesto jde o velmi silný nástroj, který dnes v trhu používají i běžní intradenní obchodníci obchodující čistě elektronické trhy.

    Jako u všech indikátorů, také u pivotů existuje celá řada alternativních výpočtů. Zde uvedený je jeden z nejzákladnějších, který ale jak uvidíte dále, funguje velmi dobře a není příliš důvod pivoty počítat jinak.

    Základem výpočtu je hlavní pivot, který se počítá jako průměrná „včerejší“ cena. Nejběžněji je to konkrétně (High + Low + Close) / 3. Pivot je tedy možné počítat před otevřením trhu a je to pro celý den pouze jedna hodnota, neboť se počítá ze včerejších hodnot High, Low a Close a v průběhu dne se nemění.

    Na hlavní pivot pak navazují další resistance (stropy) a supporty (podlahy). Resistance se v grafech většinou pojmenovávají R1, R2, R3, supporty pak S1, S2 a S3. Počet takto vytvořených S/R úrovní opět závisí na konkrétním obchodníkovi, většinou se pracuje s hlavním pivotem plus hodnotami R1, R2, S1 a S2, případně se mohou do grafu zakreslovat i „poloviční“ hodnoty mezi těmito body (v níže uvedených ukázkách jsou tyto poloviční hodnoty znázorněny čárkovaně).

    Výpočet jednotlivých bodů je následující:

    Pivot = (H + L + C) / 3

    Resistance:
    R1 = (2 × Pivot) − L
    R2 = (Pivot − S1) + R1
    R3 = (Pivot − S1) + R2

    Supporty:
    S1 = (2 × Pivot) - H
    S2 = Pivot − (R1 − S1)
    S3 = Pivot − (R2 − S1)

    Konkrétní užití pivotů je stejně jako u jiných S/R úrovní hodně individuální. Řada vlastních aplikací vás jistě napadne při prohlížení níže uvedených příkladů. Obecně je jako velmi silná hranice pitovými obchodníky vnímán základní pivot. A samozřejmě všechny uváděné úrovně (pivot, R1, S1 atd.) slouží jako velmi silné S/R úrovně – trh má tendenci se na těchto úrovních otáčet, případně po jejich proražení pokračovat silným pohybem k dalším příslušným úrovním. Pivoty dnes používá velmi mnoho obchodníků, a tak se jim vyplatí věnovat pozornost – velmi mnoho obchodníků je používá ve svých strategiích, a tak cena často došplhá např. na hodnotu R2, vytvoří falešný průlom a obratem se otočí dolů.

    Pro intradenní obchodníky poskytují pivoty především hodně zřetelnou „mapu“, v jakých intencích se trh aktuální den obchoduje a podle toho mohou volit různé přístupy. Pohybuje-li se cena např. v kanálu mezi základním pivotem a S1, je možné volit nějaké rychlejší spíše skalpovací taktiky. Hodnoty R2, R3 a S2 a S3 už ve většině trhů signalizují hodně přeprodané/překoupené oblasti a mohou sloužit jako výstup „v pravý čas“. Pro poziční obchodníky mohou pivoty představovat oblasti pro plánování vstupů do dlouhodobějších pozic.

    Ukázky

    Na následujících několika grafech jsou uvedené screenshoty intradenních průběhu trhu e-mini Russel 2000 posledních několika dnů. Je důležité si uvědomit, že pivotů uvedené v grafu vycházejí z close, low a high předchozího dne, tzn. tyto hodnoty jsou dané již před otevřením trhu a nejde o výpočty v průběhu obchodního dne. A přesto mohou tyto „oblasti odporu“ fungovat velice dobře. Stejně jako s jinými S/R úrovněmi, konkrétní využití záleží na strategii každého obchodníka.

    pivot_24_4.gif

    24. 4. 2006 Trh po většinu dne swingoval lehce pod pivotem S1. Nic pro trendové obchodníky.

    pivot_26_4.gif
    26. 4. Všimněte si, s jakou pravidelností se trh otáčel na úrovních R1 a R2. Je vidět, že i poloviční hodnoty mezi pivoty představují silné S/R oblasti.

    pivot_27_4.gif
    27. 4. V průběhu dne vytvářel trh opět „swingy“ mezi jednotlivými pivoty.

    pivot_1_5.gif
    1. 5. Trh se s přesností švýcarských hodinek zastavil na hlavním pivotu, aby jej koncem obchodního dne prorazil a padnul na S1.

    pivot_2_5.gif
    2. 5. Pokud obchodník spekuloval po hlavním překonání pivotu na pohyb k R1, kde vystupoval na profit targetu, tak ani tento den neprohloupil.

    Příklad praktického nasazení

    Dají se pivoty využít coby součást mechanických obchodních strategií? Jednoznačně ano a osobně tuto oblasti doporučuji k bližšímu studiu a testování. S pohyby na pivoty jsou spojené nezanedbatelné pravděpodobnosti, které je možné využít ve svůj prospěch.
    Jako příklad uvádím část jednoho ze svých výzkumů, kdy jsem podrobně testoval chování e-mini trhů na základním Pivotu.

    Řekněme, že si vytvoříme obchodní strategii, která v trhu e-mini Russel 2000 (ER2) vstupuje long, pokud cena překoná základní pivot nahoru nebo short, pokud cena překoná základní pivot dolů. Základní SL umístíme 150 dolarů od vstupu, pokud trh vytvoří 200 dolarů profit posuneme SL „na vstup“. Vystupujeme na konci obchodního dne a obchodujeme pouze v hlavních hodinách trhu. Na níže uvedeném grafu je výsledek obchodování na 5minutovém timeframe, ale výsledky na dalších timeframech mají podobný charakter. Upozorňuji, že toto není kompletní obchodní systém – např. se příliš nezabývá výstupy, neboť jediné, co mě ve chvíli testování zajímalo, bylo momentum překročení pivotu.

    A zde jsou výsledky systému aplikované na posledních 1000 obchodních dnů v trhu ER2 v programu TradeStation:

    pivot_graf.gif

    pivot_souhrn.gif

    Jak je patrné ze screenshotů, přístup negeneruje úplně špatné výsledky :), které se dají navíc výrazně zlepšovat nasazením kompletnějšího obchodního systému. I tak tento přístup nabízí velmi slušné zhodnocení i po odečtení komisí (v grafu nejsou komise ani slipy zohledněny) a přihlížení k pivotům např. v rámci intradenního obchodování mini Russelu určitě doporučuji podobněji prozkoumat a případně nasadit např. jako strategii filtrování vstupů i výstupů. Věřím, že dnešní konkrétní příklad (který má mimochodem lepší výsledky než lecjaké komerčně prodávané obchodní systémy) vám dal dostatek motivace k podrobnému dalšímu zkoumání tohoto tématu.

    3.5.2006

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...