Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Tipy pro pomůcky v obchodování

    Úspěch v obchodování je z menší části ovlivněn také „obecnějšími“ technickými pomůckami, které používáme. Kromě brokerské platformy, programů pro technickou analýzu, MS Office produktů, využívá řada traderů i další „technologie“ jejichž pomoc může vést k lepším výsledkům obchodníka. V dnešním článku přináším tipy na nástroje, které považuji za podstatné pro svůj trading.

    Snagit

    Jedním ze základních pomocníků pro každodenní práci je pro mne program Snagit. Jde o prográmek umožňující velmi snadno pořizovat kopie (screenshoty) obrazovky a doplňovat je o jednoduchou grafiku a popisky. Programů, které toto umí je celá řada a některé jsou i zdarma (Snagit není – viz dále). Nicméně Snagit nabízí zajímavý mix funkcí – je stále velmi jednoduše ovladatelný a současně disponuje některými nástroji známými spíše z plnohodnotných grafických editorů.

    snagit-10.gif

    Jenom velmi stručně, jak program funguje ve své aktuální verzi 10. Při pořizování screenshotů je možné klasicky nastavit několik režimů co screenshotovat (plná obrazovka, okno programu atd), velmi dobře ale funguje určitá „umělá inteligence“ se kterou program nejprve sám vybere okno, které pravděpodobně chceme „ofotit“, nicméně interaktivně lze výběr velmi rychle a přesně upravit – odpadá tak nutnost graf následně ořezávat. V programu lze na screenshotech provádět přesně ty úpravy, které v rámci tradingu potřebujeme – tj. kreslení šipek, čar, základních geometrických obrazců a samozřejmě vytváření popisků. Vše je vytvářeno jako vektorová grafika, tj. i zpětně editovatelné. Co je na programu v této cenové kategorii velmi sympatické - screenshoty se ukládají do“knihovny“ programu a vektorové prvky jsou editovatelné i po uložení a sejmutí další obrazovky.

    Někdo může ocenit další „vychytávky“ jako je například automatické posílání screenshotů na FTP server nebo na několik speciálních serverů, zabývající se sdílením fotografií. Výrobce programů má dokonce vlastní server, na kterém lze do určitého objemu sdílet s ostatními právě např. screenshoty – www.screencast.com/

    Program jednoznačně stojí za vyzkoušení, osobně jsem s ním maximálně spokojený. Výrobce poskytuje třiceti denní plně funkční demoverzi, kterou si můžete stáhnout na adrese www.techsmith.com/screen-capture.asp. Plná verze programu stojí 49.95 USD.

    Camtasia Studio

    Také druhý pomocník, který využívám každý obchodní den, je z díly společnosti TechSmith. Camtasia Studio umožňuje nahrávat dění na monitoru, vytvořené video upravovat a ukládat do libovolného běžného formátu. Nejde již o zcela levný program (cena 299 USD), možná tak budou existovat i další levnější alternativy tohoto software, osobně jsem však s Camtasií velmi spokojený.

    Původně jsem před léty Camtasii zakoupil pro přípravu videotutoriálů na Finančníka. Nicméně dnes ji používám hlavně k tomu, abych si každý den nahrával exekuce svých obchodů a ty si přiřazoval k obchodnímu deníku. Tématu se podrobněji plánuji věnovat v příštím článku.

    V rámci programu si mohu nadefinovat oblast, kterou chci nahrávat (tj. v mém případě grafy bez zbytečných ovládacích tlačítek) a nahrávání se připraví do určitého „stand by“ režimu. Stačí kliknout na ikonu s pauzou a nahrávání se rozjede. Nahrávání vlastních exekucí programů je pro mne naprosto nedocenitelné. Programy typu SierraChart a NinjaTrader dnes sice umí „replay“ ale sledování vlastního vstupu, tj. jak kam a kdy jsem „klikal“, co dělala cena po vstupu a podobně je něco, co mě posunulo výrazně dopředu.

    Také tento program je nabízen v plně funkční demoverzi, kterou si můžete stáhnout na adrese www.techsmith.com/download/camtasiatrial.asp

    Spolehlivý a rychlý počítač

    Pokud hovoříme o důležitých pomůckách pro trading, musím zmínit i kvalitní a výkonově dostatečný počítač. Zejména pro intradenní obchodování je třeba, aby nás výkon počítače neomezoval. Obzvlášť, pokud se pustíte do nahrávání exekucí – na starších počítačích toto může podstatně snížit výkon počítače a ovlivnit tak plnění, které dostáváme.

    dell-not2.jpg   

    Poté, co jsem se odstěhoval do zahraničí (aktuálně na Lanzarote - viz Trading a život u moře – Lanzarote #2) jsem přešel v rámci techniky ze stolních počítačů na notebooky. V této souvislosti mohu velmi pozitivně kvitovat změnu spojenou s přechodem na SSD disk. Před létem jsem zakoupil další z notebooků řady DELL, tentokrát Latitude E6510, který nyní používám jako hlavní pracovní stanici pro trading. Osobně mám pro Dell noteboky „slabost“ hlavně z důvodu perfektního servisu (notebook mi vždycky v případě potřeby opraví do druhého dne doma) a jelikož jsem s novým E6510 maximálně spokojený, připojím pár postřehů.

    V případě notebook pro trading vždy řeším dilema velikost obrazovky (rozlišení) vs. mobilita. Dříve jsem si notebooky pořizoval spíše na cestování a volil tak menší modely. Jelikož dnes používám notebooky jako hlavní pracovní stanici (mám zde několik notebooků) a nechci s sebou vozit externí monitory (nepraktické na cestování), šel jsem vesměs střední cestou – rozumné rozlišení, při stále přijatelné mobilitě. Zmiňovaný E6510 je co se velikosti týče takový „střední notebook“ – obrazovku má o velikosti 15,6“, ale s krásným rozlišením 1920 x 1080 bodů. Tj. v podstatě stejné rozlišení, jako mám na svém dalším 17“ti palcovém Dell notebooku (zde 1920 x 1200), který je ale podstatně rozměrnější. Musím říct, že jsem se proto rozlišení 1920 x 1080 na 15,6“ notebooku trochu obával (obzvlášť proto, že jsem notebook nemohl vyzkoušet – šlo o úplně nový model, který neměli v této nejvyšší konfiguraci ani v pražském Dell showroomu), ale dnes mohu jenom doporučit. Displeje dělá Dell do svých nových modelů technologií WLED a celý obraz je na pohled velmi příjemný. Displej je matný, což je pro mne v případě sledování grafů také důležitý argument.

    Co je ale pro trading skutečně výrazný posun v před je SSD disk. To znamená disk, který nemá žádné mechanické součásti a je tak jednak naprosto tichý a jednak podstatně rychlejší než klasický pevný disk. Disky nejsou úplně levné – obzvlášť ve vyšší kapacitě jsou zatím jednoznačně drahé (v Dell konfigurátoru je možné osadit jen 256GB disk, jehož cena je přibližně taková, jako cena běžného notebooku), ale rozdíl je znát. Všechny programy startují v podstatě okamžitě, náročnější operace s daty probíhají neuvěřitelně rychle, nepociťují žádný výkonnostní rozdíl v případě, že u excekucí pracuji s nahráváním videa a podobně. Částečně je to jistě i novými procesory (v notebooku je osazen i7-620M a 4GB RAM), ale podobnou hardwarovou výbavu mám i v dalším notebooku, kde není SSD disk a rozdíl je znát.

    Tímto tipem samozřejmě nechci říct, že pro trading je třeba drahý notebook. Chtěl jsem se podělit se zkušeností, kterým směrem je možné technologii vybírat, aby byl rozdíl ve výkonu co nejznatelnější. Samozřejmě pokud obchodník paper traduje, určitě není podobná technologie nutná. Pokud však obchodník profituje, nechce být vázán na jedno místo klasickým stolním PC, může dnešní naznačená kombinace pomoci k dalším lepším výkonům. U mě to tak fungovalo – dříve jsem například z výkonnostních důvodů exekuce zaznamenával na jiném notebooku trochu jinou cestou a ne vždy jsem byl 100% konzistentní v následném konvertování videií a jejich ukládání do obchodní evidence.

    15.9.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...