Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Překonání strachu ze ztrát a drawdownů

    Jeden ze základních faktorů ovlivňujících dlouhodobou výkonnost tradera je schopnost snášet ztráty a drawdowny, které každá strategie generuje. Není to úplně snadné, zejména pokud začínáte. Přitom pokud ztráty nebudete zvládat dokonale, roztočí se spirála, která váš obchodní růst zastaví hned na začátku.

       loss-2018.jpg
    Foto (c)depositphotos.com  

    V tradingu můžeme najít mnoho paralel s podnikáním a sportem. Ale v jedné oblasti se hodně liší a málokdo si to hned na začátku uvědomí. Úspěch v tradingu jen z části získáváme našim umem. Z velké části na něj dosahujeme také podstoupeným riskem. Risk je to, čím si kupujeme výkonnost.

    Risk pak bohužel není jen taková obecná výhrůžka. Reálně se promítá do našeho obchodování. Čím vyšší risk, tím vyšší volatilita (rozkolísanost) účtu. Ztráty přicházejí bez ohledu na to, jestli jsme obchodovali dobře nebo špatně. A to je pro naši mysl velmi náročné. Určitě většina z nás má podvědomě zakódováno, že zisk = odměna, ztráta = potrestání. V tradingu tak dostáváme najednou plný proud nesrozumitelných emocí, které výrazně ovlivňují naši hlavu a následně naše obchodování. Už jen z důvodu, že pokud si připustíme pocit „trestu“ ze ztrátového obchodu, tak logicky přichází z našeho podvědomí snaha o nějakou korekci našeho chování. A ať již je to například ukončení obchodování daného stylu nebo daný den, zvýšení agresivity či cokoliv jiného, vždy to vede k odchýlení od původního obchodního plánu, a nakonec tak k větším ztrátám.

    Jak z toho všeho ven?

    Především je důležité naučit se rozlišovat naše schopnosti a neovlivnitelné chování trhu. Všichni chápeme, že v trzích obchodujeme jen s určitou pravděpodobností. Nikdo nemá křišťálovou kouli a tržní pohyby jsou způsobeny výhradně budoucím chováním účastníků trhu (o kterém můžeme vždy jen spekulovat). Přesto má většina začínajících traderů pocit, že dokáže dobře odhadnout směr trhu a tuto vizi obchoduje. Krásně je to vidět v dnešním světě kryptoměn plném nadšených amatérů, kteří objevují základy technické analýzy a mají pocit, že dokáží svým know-how trh predikovat. Logicky pak přichází zklamání a frustrace z toho, že trh udělal něco jiného a přinesl ztrátu, kterou vnímají buď jako trest, nebo křivdu. A jsme v začarovaném kruhu… Já vím, že ono to vypadá, že spousta obchodníků nemá ztráty a že dokáží trhy přesně predikovat s pomocí například nejrůznějších linek a že musí být cesta jak se to naučit také. Jenže ono se toho bohužel napovídá…

    Z mé zkušenosti existuje jediná taktika, jak se v trhu naučit zvládat risk. Hlavně v začátcích obchodování, kdy má každý logicky k trhům nedůvěru (a o to víc na něj působí ztráty). Spočívá v zaměření našich schopností na vytváření modelu tržního chování jako celku. Definování jasných pravidel našich predikcí tržního chování, position sizingu a risk managementu okolo daných pravidel. Tedy práci na obchodním plánu, kde sledujeme obchodovanou situaci v kontextu celku. A pochopitelně ji tak zevrubně testujeme. Toto je skutečně jedna z hlavních oblastí, ve kterých můžeme zužitkovat naše know-how a zkušenosti. Na úrovni našeho obchodního systému musíme přemýšlet o risku, průměrné ztrátě, největší ztrátě, drawdownech. V živém obchodování jsme pak už jen operátoři exekvující příkazy ze systému – ať již obchodujeme diskréčně nebo automatizovaně.

    Dokud budete ztráty a zisky vnímat na úrovni jednotlivých obchodů, budou vás ovládat emoce a nejistota. Zejména, pokud jste nikdy konzistentní zisk a fungující vydělávání neokusili.

    Bohužel mnoho začínajících traderů toto nechce slyšet, a tak si vším tím musí projít sami. Vidím to i ve skupině orderflow obchodníků. Den za dnem vnímám tradery, kteří klikají v různých místech grafu jen proto, aby jim něco neuteklo. Vstupují bez signálů, protože cítí „že se trhy rozjíždí“. Sami vnímají, že to není tak úplně obchod podle plánu, ale „jdou do toho“. Pokud přijde zisk připisují si jej jako pochvalu za své výtečné schopnosti. Bohužel jsme ale u toho, že ztrátu pak hlava vnímá v tomto případě jako určitý trest, který bolí. Zejména, pokud jej chceme rychle opravit a ztráty se začnou kupit. A celkem pochopitelně se takový obchodník začne bát cokoliv v trhu dělat. A to i podle plánu. Proto je podobný styl obchodování velmi destruktivní a mnoho začátečníků se točí v bludném kruhu ztrátového tradingu.

    Jak tedy konkrétně strach ze ztrát překonat?

    1) Mějte přiměřená očekávání výsledků. Obchodujte tak, aby vůbec bylo možné splnit očekávání.

    2) Pracujte na pečlivém obchodním plánu. Pokud začínáte, je lepší, aby byl plán mechanicky testovatelný. Mohli jste jej otestovat na opravdu dlouhé historii dat a třeba i více trzích. Mějte absolutní porozumění toho, co plán obchoduje a ujistěte se, že vnitřně souhlasíte s obchodovanou logikou.

    3) Studujte historickou výkonnost obchodního plánu. Nastavte si position sizing tak, abyste skutečně byli schopni dlouhodobě zvládnout risk, který budete se systémem v trhu podstupovat. Zkuste si vizualizovat, jak na vás bude působit drawdown či maximální ztráta ze systému. Je už samotná myšlenka takového risku šokující? Je třeba obchodovat systém s méně kontrakty nebo na levnějším trhu…

    4) Zkuste si najít cestu, jak se porovnávat s tradery, kteří obchodují podobným stylem. Nemusí jít o úplně stejný obchodní plán, ale o podobný princip. Snáze se vám budou snášet drawdowny. Většinou je budou mít podobné všichni obchodníci pracující s daným stylem a snadněji se tak identifikuje, že za aktuálním poklesem výkonnosti stojí tržní podmínky (které se neustále mění atd).

    5) Přemýšlejte o ziscích a ztrátách v procentech. Pokud chcete v trhu vydělat jen trochu zajímavé částky, budete riskovat kapitál, který již pro vás není zanedbatelný. V tradingu zisky a ztráty lítají rychle. Často mnohem rychleji, než jsme si kdy dokázali představit. A je jasné, že absolutní částky mohou kohokoliv vystrašit – zejména, když jde o živé obchodování. Mnohem lépe se snáší například 4% drawdown (obzvláště když vím, že v backtestu vychází drawdown například až 20 % atd.), než přemýšlení nad „propálením“ úspor, za které jsem mohl jet na luxusní dovolenou.

    Jakmile začnete přemýšlet o své výkonnosti v procentech a především v parametrech celkového systému, který máte dobře otestovaný, věříte mu a obchodujete-li s přiměřeným riskem (vzhledem k velikosti účtu atd.), přestanete řešit jednotlivé zisky a ztráty. To vám garantuji. Nebude vás zajímat, jestli jste daný den ztratili X peněz nebo vydělali Y. Vyšší drawdowny vás těšit nebudou, ale máte se o co opřít – svůj plán a předchozí testy. Víte, že jediná cesta, jak se z nich dostat, je nechat se dál vést otestovaným systémem. A to je ohromná úleva, ve které nakonec není pro nějaký strach z obchodů prostor.

    4.2.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...