Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Dotaz začátečníka: přešel jsem na živé obchodování a přestalo se mi úplně dařit

    Mezi velmi časté dotazy začínajících obchodníků patří ty, které se týkají neúspěšného přechodu do živého obchodování. Za poslední dobu jsem jich na toto téma dostal hned několik a všechny zněly podobně – „…po přechodu do živého obchodování se mi zcela přestalo dařit a ztrácím. Přestávám si věřit a nevím, co mám dělat dál …“. Co bývá hlavní příčinou?

    Bez podrobných znalostí způsobu obchodování daného tradera lze na podobné dotazy reagovat konkrétně jen velmi stěží, ovšem vzhledem k tomu že „chyba“ je často zcela jinde, než tazatel „chce“, je myslím dobré si některé principy, které se stále opakují, zrekapitulovat. Základním a nejčastějším důvodem pro neúspěšný přechod do živého obchodování je nejčastěji:

    • Chybějící/nedostatečný obchodní plán
    • Chybějící backtest (kterým se alespoň rámcově ověří funkčnost plánu)
    • Nedostatečný nebo chybný paper trading (kterým by se měla dostatečně prověřit funkčnost obchodního plánu)
    • Nepřizpůsobení se změnám volatility trhu (práce s příliš malým stop-lossem v příliš volatilním prostředí).

    Pochopitelně, že výčet bodů není konečný, a i když budete úspěšně dlouhodobě paper tradovat, tak přechod na live bude psychicky náročný a nemusí se vám hned dařit (jinými slovy úspěšný paper trading neznamená automaticky úspěšný live trading). Ovšem v takovém případě jde o zcela jinou situaci – dokážete minimálně popsat, kdy a proč se vám nedaří a na podobné konkrétní problémy už lze hledat konkrétní řešení.

    V případě tazatelů hledající obecnou odpověď, však vypadá konverzace podobným stylem:

    Tazatel: „Mám podrobně zbacktestovaný systém, který jsem úspěšně paper tradoval. Začal jsem jej obchodovat live, ale od té doby jen ztrácím. Určitě je to v mé hlavě, můžete mi pomoci?“.
    Má odpověď: „ Jak dlouhou dobu systému jste backtestoval a s jakými výsledky? Jak dlouho jste systém paper tradoval a s jakými výsledky?“
    Tazatel: „Když o tom tak přemýšlím, tak problém bude patrně v tom, že systém jsem asi dostatečně dlouho netrénoval“ (A žádné výsledky nepošle, případně pošle zápis v Excelu s 10ti obchody a podobně).

    Než se pustíte do živého obchodování, je třeba skutečně mít jasně definovaný plán, ten mít alespoň rámcově zbacktestovaný a především – plán byste měli dostatečně dlouho paper tradovat. To znamená profitabilně obchodovat v reálném času na demu – ideálně bych doporučil alespoň 2 měsíce, pokud jej budete obchodovat 3 měsíce, tak samozřejmě nic nezkazíte. Doba je hodně individuální a minimálně se odvíjí od dosahovaných výsledků a frekvence obchodů. Samozřejmě, že o přechodu na živé obchodování by měl trader uvažovat až v případě, že dokáže být konstantě profitabilní na simulátoru (jiná věc je, že vše je třeba provádět s mírou – paper tradovat do nekonečně na simu také nedává smysl).

    Důvodem pro dostatečné trénování na simulátoru není jen ověření životaschopnosti obchodního plánu, ale jde zejména o budování důvěry v daný obchodní přístup. Při tradingu se pohybujeme ve velmi nejistém prostředí, ve kterém musíme riskovat své úspory – pokud nemáme dostatečnou důvěru v to, co děláme, potom nás zcela pochopitelně rozhodí první ztrátové obchody. Nehledě na to, že bez paper tradování obchodní metody v reálném čase s reálnými daty nevíme, zdali je daná metoda skutečně zisková a zdali ji dokážeme ziskově obchodovat.

    V tradingu se opravdu každý musí spoléhat sám na sebe. To nejjednodušší, co pro sebe můžeme udělat, je obchodovat zvolený přístup na simulátoru a přesvědčit se, že takto dokážeme vydělávat (simulované peníze).

    Důležité je ovšem přistupovat k paper tradingu realisticky. Největší past pro začínající obchodníky je neúměrné riskování a obchodování s nerealistickými účty. Paper tradovat je třeba se stejným účtem, s jakým budete obchodovat v živém obchodování. Nemá smysl paper tradovat s účtem 100 000 USD a pak živě začít s účtem 5 000 USD. Drawdown pár tisíc dolarů totiž vypadá úplně jinak na účtu 100 000 USD a úplně jinak na malém účtu, kde může být likvidační. Současně je třeba se při paper tradingu opravdu velmi detailně zaměřit na kontrolu risku. Budete schopni v reálném, živém obchodování riskovat (a ztrácet) stejné částky co při paper tradingu? Pokud ne, tak celý paper trading postrádá smysl.

    Většině začínajících traderů funguje paper trading „nadstandardně“ dobře, protože jednoduše risk ignorují. Pracují s ohromnými stop-lossy (nebo risk nelimitují vůbec), pozici často otevřou a nechají bez dohledu hodiny (nebo dny, podle stylu obchodování). Takto to udělají několikrát a pokud se zadaří, tak mohou dosáhnout podstatného navýšení původního demoúčtu. Pokud se nezadaří, tak demoúčet „vyresetují“ a zkoušejí znovu. Toto ovšem není realistický paper trading. Je nezbytné paper tradovat konzistentně tak, jak budete obchodovat v reálu.

    Úspěšný paper trading pro mě znamená minimálně:

    • Obchodování podle nějakého jasného obchodního plánu (tj. obchodník nevstupuje „náhodně“ ale ví, co dělá. Obchodní plán diskréčního obchodníka pochopitelně nemusí být zcela mechanický, ale obchodník by měl být schopen do velké míry replikovat svoji činnost.
    • Obchodovat v reálném čase (stejně jako v případě živého obchodování)
    • V případě intradenního obchodování paper tradovat alespoň 2 měsíce a provést alespoň přibližně 40-50 papírových obchodů.
    • Obchodovat s rozumným riskem – v případě intradenní obchodování risk cca 1% kapitálu na obchod, max. cca 2-3% denní ztráta kapitálu.
    • Paper tradovat se stejným počtem kontraktů jako v plánovaném živém obchodování.
    • Vyřadit z paper tradingu výjimečné zisky (typu vstup po reportu, zisk několikanásobně vyšší než průměrný zisk) a výsledek podělit o cca 30%. Jsou výsledky stále přijatelné?

    V každém případě bych také doporučoval konzultovat výsledky paper tradingu s někým v okolí, kdo již obchoduje živě. Ten vám může poradit, zdali je daný přístup opravdu realistický – protože existuje celá řada taktik, které mohou na simu vypadat dobře, ale realisticky fungovat nebudou (například skalpování s velmi malými profity a vstupy založenými na limitních příkazech, které v reálu nemusí být vyplněné).

    19.10.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...