Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • 5 důvodů, proč se nebát začít obchodovat

    proc-zacit-obchodovat.jpgMnoho začínajících obchodníků reálný vstup do světa tradingu oddaluje, jak je to jenom možné. Mohou k tomu mít mnoho důvodů, ale možná také nemají dostatek důvodů k tomu, aby se do tradingu „konečně“ vrhli.

    Samozřejmě, že je trading rizikový. Ale je třeba na něj nahlížet i z jiných stránek, o kterých bych se dnes rád zmínil.

    Pojďme se tedy podívat na pět zajímavých důvodů, které aktuálně mluví pozitivně ve prospěch tradingu.

    Čím dříve začnete naživo, tím rychleji a efektivněji se budete učit

    Backtesting i paper-trading jsou skvělá věc, ale není nad reálnou praxi. Jinými slovy, praxe je zkrátka a dobře naprosto nezbytná, aby mohl obchodník začít vydělávat své první reálné peníze. Teprve praxe odhalí skutečné nedostatky v psychologickém aspektu obchodování, ukáže, jak přesně fungují exekuce a kde by se mohly skrývat zádrhele v našem obchodním plánu. Naprosto nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak se začít co nejrychleji učit po fázi dostatečného backtestování a papertradování, je tedy přejít rovnou do fáze živého obchodování, rovnýma nohama. Ano, není to vždy zcela snadné a bezbolestné, ale pamatujete si, jak jste se učili plavat? Co se mě týče, po dostatečné teoretické přípravě a trénování temp na suchu mě zkrátka a dobře hodili do rybníka. Ano, málem jsem se utopil, ale nakonec jsem přežil a světe div se – dnes je ze mě velmi dobrý plavec .

    Začít naostro je jenom další nezbytný krok v celém procesu a nemá cenu jej odkládat přespříliš. Vstup do reálu by neměl být moc hrrr, ale ani není dobré moc otálet. Jenom pozor – když začnete naživo, tak riskujte málo a obchodujte v začátcích levnější a bezpečnější trhy. Začátky nejsou snadné a čím méně ztratíte při chybách, na kterých se budete dále učit, tím lépe.

    Životní úroveň v ČR je doposud nejlepší a případná ztráta na začátku jako „školné“ nemusí být tak bolestivá

    Životní úroveň skutečně nebyla doposud lepší a sám vnímám, že mnoho lidí kolem mě, kteří dříve nemohli z finančních důvodů o obchodování ani zauvažovat, nyní skutečně obchodovat začínají. Hraje v tom pozitivní roli fakt, že se zvyšují platy a také že je rekordně levný dolar (když jsem já začínal, dolar stál 40 korun). To vše nahrává skutečnosti, že pokud se prvotní reálné zkušenosti nezadaří, nemusí to být až tak bolestivé a zlé. Jinými slovy, mnoho lidí si dnes může dovolit zaplatit často nezbytné „školné“ v prvních reálných zkušenostech daleko spíše, než ještě před nedávnou dobou.

    Na trading je třeba se dívat tak, že je zkrátka a dobře třeba nejprve něco investovat, než se začne něco vracet. Pokud se například rozhodnete učit anglicky, abyste získali lepší zaměstnání, musíte nejprve investovat mnoho vašeho času a nemálo peněz za kurzy, než se vám vše vrátí lepší a lépe placenou pozicí, tj. než se dostaví finanční efekt. V tradingu je to totéž – nejdřív vás to asi bude něco stát, než to začne něco přinášet. Výhoda je, že dnes je to dostupnější, než kdykoliv dříve.

    Množství obchodníků v ČR a SR se rozrůstá, je již daleko více literatury a možnosti další výuky
    Když jsme s Petrem začínali, neznali jsme nikoho dalšího, neměli jsme možnost nikde navštěvovat žádné semináře a veškerou literaturu jsme si museli objednávat z USA.

    Pokud dnes začnete, máte výhodu, že můžete být připravenější, než jsme byli my a zároveň mít i možnost o svých obchodech diskutovat s druhými. Trading již zdaleka není izolovaný byznys jako dříve, komunita traderů se velmi rapidně rozšiřuje. Můžete začít s tím, že budete dobře připraveni, že budete mít možnost si o tradingu nejdříve něco přečíst a že budete moci později v reálných začátcích diskutovat o obchodování s dalšími.
    Trading se – naštěstí – velmi rozrůstá a s tím i možnost vzdělávání se a navazování kontaktů s lidmi se stejnými zájmy. To by vám mělo dát sebedůvěru nebát se s tradingem skutečně začít.

    Konkurence brokerů v zahraničí nikdy nebyla tak vysoká a poplatky nikdy tak nízké

    Se zahraničními brokery se dnes dá obchodovat už i za tak málo, jako je 5 USD za kompletní provedení obchodu (v případě futures) a méně. Poplatky nikdy nebyly tak nízké a konkurence nikdy natolik veliká, aby existoval obrovský výběr všeho – od brokerů, přes obchodní software až po možnost pořídit dnes již skutečně za přijatelné peníze dobrý počítač pro trading i stabilní internetové připojení. To jsou vše výhody, se kterými můžete začít „ideálněji“, než my, kteří jsme začínali intradenně obchodovat za 30 USD za obchod a elektronické burzy byly teprve v plenkách, nemluvě o tom, že jediné internetové připojení byl příšerně pomalý a nestabilní dial-up. A přesto se dalo v těchto podmínkách začít – i když byly podstatně méně výhodné než ty, které dnes můžete mít vy.

    Trading je byznys, který nese rizika stejně, jako cokoliv jiného

    Pokud jste někdy začínali jakýkoliv byznys, není to u tradingu příliš jiné. Na začátku musíte něco investovat, poprat se s řadou počátečních překážek, ale pokud budete otevření a budete se učit z vlastních chyb, vaše firma (trading) se začne rozvíjet a postupně přinášet více a více peněz... Můj kamarád vlastnící IT firmu začínal tak, že každý měsíc ze všech úspor dotoval kanceláře a auto na leasing, aby mohl jezdit ke klientům... Později si musel dokonce vzít provozní úvěr. Začínal tak, že vlastně ztrácel, a to možná ještě podstatně více, než trader, který se právě učí. Později se jeho podnikání „zlomilo“ a dnes staví veliký dům za Prahou... Poznal jsem, že u řady traderů je to podobné.

    Cokoliv jdeme dělat, nese riziko. Ale vědomí rizika by nás ještě nemělo odrazovat od toho začít onu věc dělat, jinak bychom se nikdy nemohli pohnout z místa.

    Závěrem

    Tento článek není zamýšlen a neměl by být chápán jako „nabádání“. Je to jen snaha podívat se na věci také z pozitivnějšího hlediska. Většinou každý hovoří o tradingu jenom ve stylu „je to riskantní“. Ale co dnes není riskantní? Kde leží peníze bez rizika a bez práce? Osobně se domnívám, že nikdy nebyla lepší situace začít s tradingem než nyní. Samozřejmě je ale podmínkou být nejprve řádně připraven, než uděláte první skutečné obchody se skutečnými penězi: rozumět všem principům trhů, mít svůj obchodní systém a mít dostatečně provedený backtest i papírové obchodování.

    21.10.2007

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...