Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Reportáž – návštěva burz v New Yorku

    Minulý týden jsme navštívili přímo v New Yorku věhlasné komoditní burzy NYMEX (energie), COMEX (kovy) a NYBOT (bavlna). Jaká byla návštěva a co zajímavého jsme se dozvěděli a přiučili? Myslím, že budete trochu překvapeni, stejně, jako jsme byli my. Pojďme však od začátku.

    Veškeré zmíněné burzy sídlí v jediné, několikapatrové budově na dolním Manhattanu, přímo u vody, jenom pár minut od věhlasné Wall Street. V momentě, kdy se k burze dostanete, jako první věc vás upoutá maličký přístav přímo naproti – ten samozřejmě občas slouží jako přístav pro soukromé jachty pitových traderů, i když jak dále vysvětlím, v současnosti již tomu tak příliš není.

    Dostat se do budovy je skutečně nad míru nesnadný úkol a pokud nemáte známé, kteří vám zde návštěvu zařídí, je šance dostat se dovnitř naprosto nulová. Hned u prvního vchodu jsme byli důkladně prošacováni a zkontrolováni na detektorech. Následně jsme se dostali na vrátnici, kde nám byly kladeny různé dotazy, překontrolovány pasy a kde jsme dále vyčkali na člověka, který nás měl burzou provést. Ten se objevil za moment a proces kontroly pokračoval – další detektory, další rentgeny našich soukromých věcí, další zapisování, kontrola pasů a vystavení speciálních, časově omezených kartiček ke vstupu. Bohužel jsme byli opakovaně upozorněni, že je uvnitř budovy přísný zákaz fotografování, takže jsme tentokrát nemohli přinést fotografie přímo z místa dění.

    Parket burzy se nachází na dvou patrech. V horním patře to jsou burzy COMEX a NYBOT, ve spodním NYMEX. Naši návštěvu jsme začali v horním patře. Na každém patře se obchodují jak futures kontrakty, tak opce na příslušné futures.

    Okamžitě po vstupu nás čekalo poměrně šokující překvapení: na burze bylo poloprázdno. Žádné stovky drasticky křičících velikánů, žádné tlačící se davy. U každého parketu vyčleněném jedné konkrétní komoditě postávalo pár jednotek, maximálně desítek lidí a všude vládl klid. CO SE STALO? – byla naše první otázka. A vysvětlení přišlo záhy:

    „Pitové obchodování skomírá a do roka zřejmě skončí“, sdělil nám náš průvodce Tom. „Vše se dnes již obchoduje elektronicky. Komise jsou díky e-tradingu minimální a díky elektronickému obchodování nemá pit prakticky již význam. Kdo by chtěl dnes obchodovat na pitu, když je to dražší a méně spolehlivé, než elektronickou cestou z pohodlí domova?“

    Změna v celém obchodním průmyslu je v tomto ohledu skutečně drastická a jelikož jsme na ni nebyli připraveni, bylo nám z toho trochu smutno. Já vím, pro nás všechny je to dobrá zpráva – komodity nyní můžeme obchodovat ještě levněji a ještě efektivněji – ale pitoví obchodníci jsou prostě „klasika“. 🙂

    Zeptali jsme se na cenu pronájmu místa přímo na burze, pro určitou danou komoditu.

    „Dříve se za místo platilo i desítky tisíc dolarů měsíčně“, dozvídáme se. „Dnes si ale můžete místo na pitu pronajmout už od 700 USD měsíčně, pokud máte účet alespoň 25,000 USD“. Ano, skutečně dnes stačí 700 USD – ovšem ruku na srdce, většinu dne se budete nudit, posedávat a nemít co dělat. Skutečně. Taková je dnes realita pitových obchodníků.

    Tak například jako první věc vás u nich zaujme, že mají všichni v rukou notebooky (tablet PC), na kterých mají puštěné – světe div se – elektronické varianty daného trhu!

    „To je dnes jedna z mála věcí, na které se zde ještě dá trochu vydělávat. Arbitráž mezi pitem a elektronickou verzí stejného trhu“, vysvětluje Tom. „Ale ani to již není příliš pravda. Budoucnost tohoto odvětví zkrátka již není zde na pitu – ale doma, z pohodí svých počítačů“, říká trochu smutně.

    To už ale začíná být náhle na parketu rušno a tak se okamžitě ptáme, co se děje.

    „Opční obchody“, otáčí se Tom k dané části parketu. „Opční obchody jsou dnes to jediné, co se na parketu skutečně intenzivně obchoduje. Zatím co pitové obchodování futures bude příští rok zřejmě zcela zrušeno, opce nadále přetrvávají a svým způsobem i dále vzkvétají“. Tato informace nás těší. Letošní rok více a více trávíme opčními strategiemi, do kterých pomalu přesouváme velkou část své obchodní budoucnosti – takže jsme rádi, že jsme ve správný okamžik na správném místě.

    Ještě jednou se poohlédneme a smutně odcházíme o patro níže. Ještě stačíme projít kolem místa, kde se obchoduje platina – jak se dozvídáme, tento trh obchoduje skutečně jen velmi úzká skupina specialistů, které zde říkají „privátní klub“.

    Spodní patro vypadá bohužel stejně jako první. Snad pouze u trhu Crude Oil stojí pár desítek lidí, ale Tom záhy vysvětluje, že zde dříve stávaly doslova stovky obchodníků. Na to, že se Crude Oil (ropa) právě obchoduje na historických maximech, je zde překvapivý klid. Zato hned pár metrů vedle to vře – ano, konečně ruch, jaký má na správné burze být. Cože to je? Co jiného, než opce na Crude Oil.

    Prohlížíme si i místo, na kterém se obchoduje náš oblíbený Russell 2000. Jsou zde 3-4 lidé, ticho, nic se neděje. V ten moment nám teprve skutečně dochází, že 99% veškerého dění je dnes opravdu na elektronické verzi trhů. A také nám i dochází, proč obchodování na NY pitovových burzách znamená pro drobné obchodníky často špatné plnění – je to dnes asi to jediné, na čem parketoví obchodníci ještě vydělávají.
    Návštěva byla tedy trochu smutnou, ale zároveň i radostnou zkušeností. Smutnou v tom, že éra jedné staré klasiky končí. Radostnou v tom, že dnes jsou si již v obchodování skutečně všichni rovni. Pitoví obchodníci již nemají výhody, o kterých se nám mohlo dříve jenom zdát. Pro nás drobné spekulanty je tento trh zase o poznání férovější, levnější, rychlejší, efektivnější a snadněji dostupný – samozřejmě díky možnosti obchodovat elektronicky, přímo z pohodlí domova. Ano, věci se mění, ale zdá se, že naštěstí v náš prospěch. Takže se spíše radujme, ale na starou dobrou klasiku vzpomínejme v dobrém.

    Poděkování

    Rádi bychom poděkovali společnosti Striker, která nám zařídila vstup na burzu (kam bychom jinak neměli sebemenší šance se dostat) a zejména pak analytikovi, příležitostnému brokerovi a našemu kamarádovi Martinu Lembákovi, který se o celou věc postaral. Bez jejich pomoci by tato reportáž nikdy nevznikla. Ještě jednou děkujeme.

    NY_BURZA3.jpg

    Tak v této budově (nalevo) sídlí NYMEX, NYBOT a COMEX. Fotografování budovy je zakázané i zvenčí, toto je jedna z mála "tajně" pořízených fotografií.

    NY_BURZA2.jpg

    Hned před vchodem na burzu se nachází tento malý přístav pro soukromé jachty.

    NY_BURZA4.jpg

    A toto už je burza NYSE na Wall Street. Dostat se dovnitř je nemožné. Kolem dokola jsou zátarasy a naproti neustále hlídá bezpočet policistů.

    NY_BURZA.jpg

    Toto je burza NASDAQ, která naopak překvapivě zvenčí vůbec hlídaná není. Tato burza s technologickými akciemi se nachází přímo na Times Square, kde nepřetržitě proudí tisíce a tisíce lidí.

    11.11.2007

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...