Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Shrnutí trhů a obchodování říjen 2018

    Pravděpodobnostní tendence vycházející z divergence mezi S&P 500 a Russell 2000 zmiňovaná v minulém reportu tentokrát nevyšla a akciové indexy prakticky celý říjen klesaly. Volatilita se vrátila na úroveň, kterou jsme v trzích zažívali na začátku roku:

    rijen2018_n.jpg

    Období s podobnou rychlou změnou volatility a kontextu jsou vždy náročnější na obchodování.

    Sám jsem měl podobnou výkonnost jako v únoru. Na reverzních strategiích jsem měl ztrátový měsíc, long momentum strategie samozřejmě v podobném kontextu také ztrácely. Nicméně ztráty se automatům v momentum strategiích podařilo částečně kompenzovat obchodováním krátkých pozic, které jsem zmiňoval v minulém reportu.

    Co mi v podobné vyšší volatilitě funguje nejlépe jsou opce, které těží z vyššího prémia.

    Mj. mám otevřené pozice v shortu volatility, které jsem otevíral zhruba před týdnem, když byl VIX kolem 25:

    rijen2018_VIX_n.jpg

    VIX je index počítaný z implicitní volatility opcí na S&P 500. Říká se mu index strachu, a vyjadřuje tak očekávání obchodníků o budoucí volatilitě. Pokud trhy hrozí propadem, VIX vylétá vzhůru. A strach v trzích nikdy není navždy. VIX má tak silnou tendenci vracet se do běžných hodnot. Sami vidíte na přiloženém screenu, jak poslední dobou respektoval horní hranici kolem 25 bodů, aby se pak volatilita zpět snížila. Toho pochopitelně řada obchodníků využívá. Je ale třeba si dát pozor na to, že VIX samozřejmě může kdykoliv vyskočit ještě mnohem, mnohem výše (např. při nějakém silném propadu trhu). Jeho obchodování je tak především o risk managementu. Osobně pro obchodování volatility používám jen malou část kapitálu a ještě s ním vstupuji do trhu postupně. Minulý týden jsem otevřel pozici s 1/3 kapitálu a pokud by se trh VIX podíval výrazně výše, otevřu „další nohu“ obchodu.

    VIX jako takový nelze obchodovat napřímo. Je nutné použít jiný produkt – například futures nebo třeba opce na ETF (které lze obchodovat u IB i přesto, že nelze stále obchodovat samotné ETF). Já většinou používám opce na VXX, který je z VIX odvozen. Pokud vás obchodování volatility zajímá a máte základní zkušenosti s opcemi, tak je myslím nyní dobrý čas vypsat v rámci papertradingu např. vertikální spread na zmíněný VXX a sledovat jeho chování.

    Zajímavé obchodní příležitosti jsou nyní také reversaly volatility na silných S/R úrovních. Tedy opět to, co jsem dělal při zvýšené volatilitě na začátku roku (viz Nenechávejte zbytečně ležet peníze na stole (Aneb proč se zajímat i o akcie a ETF)

    Studentům základního kurzu připomínám, že ve skeneru, který každý den generuji, máte k dispozici i S/R úrovně, které trhy rády atakují při podobné vyšší volatilitě a které nabízejí právě v podobném tržním kontextu zajímavé příležitosti.

    A to je v podstatě i můj pracovní plán na příští měsíc.

    Zaměřuji se hodně na obchody, které těží z vyšší volatility. Jde především o výpisy opcí na VXX a pak také v jednotlivých akciích na silných S/R úrovních.

    Automaty jedou podle svého plánu a zejména filtrů kontextu. Například momentum strategie nyní sama zmenšuje expozici v trhu díky tomu, že indexy nerostou, a strategie se tak přesouvá do pozice „vyčkávání na lepší časy“.

    Mimochodem – pokud jste v podobné strategii měli stejně jako já negativní měsíc, tak je to úplně v pořádku. Trhům se poslední roky neuvěřitelně dařilo a po podobné výkonnosti přicházejí období ochlazení. V podobných chvílích pomáhá vracet se k backtestům a sledovat, že z dlouhodobého pohledu prostě jede vše podle plánu.

    Úspěšné obchody všem.

    4.11.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...