Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak důležitý je risk management v tradingu?

    Při čtení některých komentářů pod pondělním článku jsem si uvědomil, jak důležité je na Finančníkovi psát v souvislosti s tradingem znovu a znovu o významu řízení a kontrole risku. V této oblasti spočívá totiž skutečná odpověď na to, jak na finančních trzích přežít a profitovat.

    Stop-lossu (součástí risk managementu) jsme se na Finančníkovi věnovali v minulosti v následujících článcích, které doporučuji podrobně prostudovat:

    Základní lekce z manuálu komoditního obchodování: 15. Stop-loss

    Jak na STOP-LOSS – řada shrnutých myšlenek

    Práce se stop-lossem: shrnutí častých otázek.

    Pokud máte prostudováno, můžeme se pustit do dalších myšlenek. Ta nejdůležitější, kterou bych chtěl dnes zdůraznit, zní: Trading má mnoho podob a každý obchodník používá pro obchodování vlastní nástroje a přístupy, které se mohou často od nástrojů ostatních obchodníků výrazně lišit nebo dokonce mohou pracovat na zcela opačném přístupu. Přesto existuje jeden prvek, který musí ctít všichni, kteří chtějí na burze uspět. Je to kontrola rizika - risk management.

    Kontrola rizika nás coby tradery (ale i investory) samozřejmě velmi omezuje.
    Často nám diktuje, že nesmíme být tak agresivní, jak bychom chtěli – tj. nemůžeme tolik vydělávat, velmi často nám nakáže zůstat stát mimo trh (neotevírat žádnou novou pozici) – to znamená, že opět nevyděláme a co více, díky kontrole rizika musíme občas uzavřít pozici, která se pak třeba rozjede do zisku – tj. nejenom že nevyděláme, ale dokonce proděláme.

    Je zřejmé, že pro většinu „traderů“ je pak kontrola rizika (risk management) nepřítelem – v podstatě jim akorát kazí jejich super obchodnickou kariéru. Je zřejmé, že většina „traderů“ na burze nevydělá...

    Toto téma hodně souvisí se zodpovědností, protože kontrola rizika (risk management) je především o tom, přistupovat k trhům (a hlavně našemu účtu) zodpovědně a nikoliv naopak chamtivě s výhledem pouze na ohromné příjmy. Bohužel spousta lidí není (a nemusí) být příliš zodpovědná ve svém životě a tak pokud se pustí do trhů, přenáší si podobné návyky i sem. Jenže když se něco pokazí v trzích, tak už není cesta zpět. Nejde se z toho „vykroutit“ nebo „vykecat“, či se odvolávat na to že jsem „netušil“, že se něco takového může stát.

    Něco se v trzích pokazí každou chvíli. Bohužel lidé jsou nepoučitelní (z vlastních chyb, natož z chyb někoho jiného), a tak pokud někdo přišel o veškerý svůj obchodní účet na nedávném propadu trhů, tito lidé (kteří jen náhodou nebyli v trzích, nebo mají tak velký účet, že je ani zásadnější propad nemůže jakkoliv ohrozit) budou mít dál pocit, jak jich se podobné věci netýkají. Samozřejmě do doby, než se něco pokazí jim. Pak to ale nebude jejich chyba, ale všech okolo... Mimochodem – je zajímavé sledovat, jak se počet zastánců obchodování bez řízení rizika (tj. bez „stop-lossu“) zmenšuje a zvětšuje podle toho, jakým stádiem si procházejí samotné trhy. V dobách dlouhodobých růstů je vždy slyšet hodně hlasů, v dobách poklesů pak výrazně méně :)

    Jaká je tedy podstata řízení rizika?

    Vyhnout se potenciálním „výjimečně obrovským ztrátám“ na našem účtu – „zásekům“, které ochromí na dlouhou dobu nejen psychiku obchodníka, ale často i jeho schopnost obchodovat způsobem jako dříve.

    Ztráty jsou nedílnou součástí tohoto businessu. Je však třeba eliminovat ty „výjimečné“ ztráty a zbudou nám:

    • malé ztráty
    • malé zisky (nebo B/E)
    • občasné velké zisky

    Řadě obchodníků to zní jako klišé a stejně se jich většina tímto principem neřídí. Abychom eliminovali velké ztráty musíme používat risk management – musíme riskovat na obchod jen určitou část účtu, musíme vědět, kdy obchod opustit, protože se nepovedl a můžeme jej zatím opustit dokud je ztráta malá (musíme současně přijmout zodpovědnost za něco, co se aktuálně nepovedlo, což asi dělá problém nejvíce lidem. Přitom v případě drobné ztráty v tradingu nejde vůbec o žádnou prohru...).

    Jak jsme zde s Tomášem psali již mnohokrát – takzvaný stop-loss (tedy bod, kdy obchod dobrovolně opustíme s předem definovanou malou, a tedy přijatelnou, ztrátou) nemusí mít nějakou univerzální podobu. Nejde o to, uzavřít obchod ve ztrátě např. 200 USD. Stop-loss musí být nastaven logicky podle toho, co a jak obchoduji. Může to být nějaké procento hodnoty nakoupených akcií, může to být úroveň opuštění pozice na předem stanoveném bodu trhu, vycházející z technické analýzy atd. Vždy to ale musí být takový výstup, který nám zaručí, že inkasovaná ztráta bude malá s ohledem k našemu účtu a nikoliv likvidační.

    Padají zde rady, že u pozičního obchodování není nutné podobný přístup používat, protože když si člověk „dobře vybere“, pak např. nakoupená akcie může trochu spadnout, ale pak stejně povyroste. Problém je v tom, že neexistuje dobrý výběr, každému trhu, každé akcii se může přihodit to, že se prostě pohne tam „kde to nikdo nečekal“. O tom ostatně finanční trhy jsou – hýbou se často tak „že to nikdo nemohl předvídat“.

    Pokud například obchodník nakoupil akcie AIG před rokem za cenu 65 USD / kus a koupil jich např. 1000, pak dnes má původní investice v hodnotě 65 000 dolarů hodnotu 5500 dolarů. Vsadím se, že tito obchodníci dnes nediskutují o tom, že kdyby z obchodu vystoupili např. na hodnotě 50 dolarů / kus tak by jim risk management zkazil potenciálně úspěšný obchod (protože on to samozřejmě mohl být úspěšný obchod, před rokem nikdo netušil co bude dnes, stejně tak jako dnes nikdo netuší co bude za rok)... Tito obchodníci dnes pouze doufají, že se akcie vrátí tam kde byla. Ale jak reálný takový výhled je? A jak reálný je u dalších titulů, které byly před rokem vychvalovány a dnes je nikdo nechce? A co na to obchodníci, kteří podobné kolabující trhy obchodují na margin a dnes už nemohou ani doufat, protože pozici museli zavřít na margin callu?

    K řízení rizika mě napadá ještě jedna zajímavá souvislost – nejvíc „otrkaní a nebojácní“ jsou obchodníci, kteří obchodují buď papírově, nebo s minimálními účty. Každý má pochopitelně jiné hranice vnímání toho co je minimální účet, ale pokud trader ztratí polovinu účtu třeba z 2000 USD tak se pro většinu lidí neděje naprosto nic. Zamrzí to, ale prostě tentokrát „to nevyšlo“ a jede se dál... Pokud si však podobné špatné návyky přenese obchodník do práce s větším účtem (který je pro smysluplné obchodování nezbytný), je to často začátek smutného konce.

    Osobně proto doporučuji:

    • Věnovat risk managementu velkou pozornost a nebrat tuto oblast na lehkou váhu ani v případě, že člověk de facto nic neriskuje (protože má tak malý účet, že jakákoliv ztráta ho vlastně nebolí a teoreticky má pocit, že by se měl soustředit tedy jen na profity...)
       
    • Vždy zvažovat nejčernější scénáře, které ve spojení s vaší pozicí mohou nastat a podle toho volit risk. To se samozřejmě liší trader od tradera podle toho jaké trhy a jakým stylem obchoduje. Ale je dobré si počítat různé varianty gapů, limitních pohybů, teroristických útoků, výpadky burz atd. Žádný z daných scénářů by neměl mít zásadní likvidační důsledek pro váš účet.
       
    • Pokud obchodujete velmi malý účet, tj. zatím nevyděláváte žádné podstatné peníze, ale také žádné zásadní neriskujete, modelujte si v hlavě, nebo ideálně v obchodním deníku, jak budou vaše pozice vypadat s větším účtem, který jednou budete pro seriózní trading potřebovat. Tomáš zde již psal, jak obrovský posun může trader zaznamenat, pokud začne místo 1 kontraktu trénovat (tj. na papíře!!!!) intradenní obchodování s 10 kontrakty. Rázem se začne chovat mnohem zodpovědněji...
    24.9.2008

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...