Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Proč obchodníci ztrácejí? Souhrn řady mých více než 15letých zkušeností z obchodování a mentorování.

       risk-reward.jpg
    Foto (c)123rf.com  

    Osobně si nemyslím, že je profitabilní obchodování pro začínající obchodníky nedosažitelné. Těžké je uchopit jej od začátku za správný konec a nenechat se svést na nesprávné cesty stojící spoustu peněz a času. Proč z mé zkušenosti obchodníci ztrácejí a jak na to vše jít od začátku lépe?

    Nepřiměřená očekávání

    Jeden z hlavních důvodů, který vidím za selháním mnoha začínajících traderů jsou nepřiměřená očekávání. A to jak finančních, tak těch spojených s náročností (resp. nenáročností) a životním stylem. Typický začínající obchodník má představu, že trhy čekají právě a jen na to, aby jej mohly odměnit rychlým zbohatnutím s minimem práce.

    Bohužel špatná očekávání vedou k nesprávným cestám, po kterých se tradeři vydávají. Pokud svou mysl zaměříte na cíl vydělávat konzistentně stovky procent ročně a plánem z těchto vysokých zhodnocení financovat svůj život, tak jednoduše budete hledat věčně. Protože nic takového neexistuje a existovat nebude. Jistě, vyskytnou se různé finanční bubliny, ve kterých lze vydělat rychle prakticky cokoliv. Ale šance, že se v takové budete konzistentně a dlouhodobě pohybovat je stejná, jako že se z vaší malé web stránky stane druhý Facebook.

    V tradingu se dají vydělávat krásné peníze a velmi efektivně. Určitě je to obor, který stojí za ovládnutí. Ale velké peníze se vydělávají tak, že člověk „točí“ velké peníze. Což určitě neznamená, že se z malých peněz nedají udělat velké. Jen to chce čas a trpělivost. Ten, kdo se rozhodne vydat rychlou zkratkou, pohoří.

    Ovlivňování všudypřítomnými bludy

    Žádný začínající trader si nedokáže vůbec představit, kolik nesmyslů je na internetu o tradingu publikováno. Často i v dobré víře – například jen trochu pokročilými začátečníky, kteří mají pocit, že už trading ovládají (přitom ale často například jen backtestují na velmi omezeném vzorku dat a mají velmi zkreslené závěry). Z mé zkušenosti jsou v tomto ohledu nejhorší diskuzní fóra, kam se stahují lidé, kteří se rádi chlubí a exhibují. Jsou tak plná krásných grafů s úspěšnými obchody. Buď od lidí, kteří jsou jen naivní (a publikují například jen ziskové obchody), nebo od vyslovených podvodníků a bláznů. Ti své rady poskytují třeba pro skrytou podporu svých služeb anebo jen proto, že si užívají obdiv ostatních. Je mi jasné, že rozsah toho všeho začínající trader nikdy nemůže pochopit, ale buďte v tomto ohledu velmi opatrní. Trading je skutečně o dobře nastavené hlavě, a pokud si ji zaplevelíte nesmyslnými tipy od neúspěšných lidí, nemůžete uspět.

    Osobně bych doporučil každému začátečníkovi se veřejným diskuzním fórům vyhnout. Bohužel není v lidských silách v začátku rozpoznat rozumné rady od bludů, kterých v diskuzích bývá více.

    Odkud čerpat informace? Nejlépe od prokazatelně úspěšných lidí, kteří nejsou anonymní.

    Hlavně je podstatné nehonit se za různými svatými grály, které jsou v retailových diskuzích prezentovány jako vyladěné systémy bez drawdownů a závratnými zhodnoceními. Lidem ve svém okolí radím začínat s jednoduchými, časem ověřenými strategiemi, které představují defacto průmyslový standard, se kterými pracuje i mnoho správců kapitálů atd. Mezi tyto základní strategie patří například různé typy trendfollowing a momentum strategií, strategie založené na sezónnosti atd. Vždy je lepší začít na vyšších timeframe. A až po zvládnutí základních strategií hledat způsoby, jak je vylepšovat (například s ohledem na menší použitý kapitál a možnosti exekvovat obchody i na nižších timeframe atd.). Ostatně to je i důvod, proč tak podporuji QuantExpo, kde se nám do Prahy podařilo letos pozvat řadu profesionálů, kteří jsou v tradingu prokazatelně úspěšní a živí se tím, že spravují kapitál. V minulosti se mně osobně velmi osvědčilo hledat inspiraci právě u podobných typů traderů a věřím, že to může pomoci i ostatním.

    Pokud bych dnes měl přesto doporučit nějaké dobré bezplatné zdroje pro inspiraci k obchodování, tak to budou určitě stránky věnované algoritmickému obchodování. Ano, pro začátek bývají automatizované strategie náročné na start, protože se člověk musí naučit skriptovat nebo programovat nějaký software. Ale publikované informace se dají do velké míry okamžitě ověřit a nemohou být zkreslovány různými dojmy. V této oblasti tak najdete výrazně nižší počet bludů než v případě diskréčního tradingu. Můj aktuální favorit v této oblasti je diskuzní fórum quantopian.com.

    Podcenění reálného risku

    S obchodováním je vždy spjatý risk. Ten v praxi znamená, že trader musí pro zisky občas inkasovat ztráty. Risk přitom na papíře (nebo simulovaném účtu) vypadá jinak než v reálném obchodování, kdy trader přichází o vlastní peníze.

    Řada začínajících traderů tak s tradingem končí v nejhorší chvíli prostě jen proto, že už nedokáže s reálnými penězi dále snášet příliš vysoký drawdown, kterým strategie může procházet. Přestože ten jim mohl vycházet i v backtestu, kde mu ale nevěnují příliš vysokou váhu, neboť se ve svých analýzách zaměřují především na příjmovou stránku. A zde bohužel vždy platí, že vyšších zhodnocení lze dosáhnout jen s velkým riskem, často až mentálně likvidačním.

    Navíc bohužel vidím hodně traderů, kteří se risk snaží minimalizovat třeba tak, že systém optimalizovali nebo profiltrovali na historických datech, aby risk profil vypadal lépe.

    Bohužel trhy se nedají takto oklamat. Proto je opět lepší začínat s co nejjednoduššími strategiemi, které nejsou optimalizované, ale o to více jsou realistické. A pokud je risk neadekvátní malému účtu, tak třeba obchodovat s nižší nebo žádnou pákou.

    A sami vidíte, jak se kruh uzavírá. Jednoduché a robustní strategie nebudou mít nikdy tak dobré výsledky, aby to uspokojilo nepřiměřená očekávání traderů získaných dojmy pročítáním nejrůznějších nerealistických proklamací publikovaných například na diskuzních fórech. A tak vlastně řada obchodníků skončí s tradingem po ztrátách dříve, než se vůbec dostane k tomu, aby zkusili obchodovat s realistickými přístupy.

    10.9.2017

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...