Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: S jakým trhem začít v intradenním obchodování?

    Při debatách nad trhy dostávám často od začínajících traderů otázku, se kterým trhem začít. Jde pochopitelně o velmi subjektivní téma, nicméně odněkud je třeba se odrazit. Podle čeho si tedy vybrat trh, kterému se věnovat?

    Začínajícím obchodníků bych doporučil zkoušet pracovat s co nejlevnějšími trhy, které jsou současně dostatečně likvidní a co nejtransparentnější. Velkou výhodou je obchodovat takový trh, který obchodují další, nejlépe zkušenější, obchodníci ve vašem okolí.

    Sám se ve svém obchodování zaměřuji výhradně na burzovní trhy. Tedy na ty, které se obchodují prostřednictvím centralizované burzy (komodity, akcie, opce). Toto prostředí je silně regulované a obchodníci mají vesměs jistotu, že dostanou takovou službu, za kterou zaplatí. To u mimoburzovních trhů nemusí vždy platit. Samozřejmě je na každém, jakým trhům se bude věnovat. Každý máme své preference. Jen bych varoval před nabídkami mimoburzovních brokerů lákajícími na bonusy pro založení účtu s pár stovkami dolarů a nabízejícími obchody „zdarma“ na trzích typu CFD nebo forex. Podobné nabídky jsou „výhodné“ stejně jako bezplatné prodejní zájezdy – náklady na obchodování bývají u podobných služeb nakonec v porovnání s burzovními trhy opravdu vysoké. Navíc malí mimoburzovní brokeři jsou tzv. market makeři – vytvářejí si vlastní ceny a grafy. Velmi snadno tak můžete narazit na služby, kdy vše funguje krásně na demu, ale realita bude pak jiná. Pokud se tak pustíte do obchodování mimoburzovních trhů, je skutečně dobré udělat na internetu důkladný průzkum a zvolit si jen prověřené brokery. Jak jsem ale zmínil – s Tomášem obchodujeme jen na burzovních trzích.

    Na těch je výběr již poměrně snadný. Chcete-li obchodovat intradenně, je potřeba dostatečná likvidita. To znamená dostatek probíhajících obchodů jiných obchodníků, které vám zaručí vstup a výstup za co nejlepší cenu (bez tzv. skluzu v plnění). Budete-li obchodovat nižší timeframe (například 5minutový), měl by trh mít likviditu alespoň několik set kontraktů. Na druhou stranu ohromná likvidita nemusí být ideální. Vysoce likvidní trhy (jako například e-mini S&P 500 – ES) jsou nejvíce nasyceny nejrůznějšími algoritmy a jejich pohyby jsou tímto ovlivněny.

    Při výběru trhu k obchodování/studiu je nutné přihlédnout k době, kdy jsou obchodovány. Spousta burzovních trhů se dnes obchoduje prakticky 24 hodin denně, ale jen v určitou dobu mají trhy solidní likviditu. Základní nabídka tak zní – obchodovat evropské, nebo americké trhy? Evropské se obchodují nejčastěji v evropské dopoledne, americké v evropské odpoledne. Přestože evropské trhy vypadají lákavě, na začátku bych spíš doporučil orientovat se na americké trhy. Burzovní obchodování je v USA mnohem rozvinutější a nabídky brokerů jsou tak primárně více zaměřeny na US trhy a snadněji také naleznete další obchodníky, kteří se zaměřují na podobný trh, který bude sami obchodovat. Ovšem pokud se chcete orientovat na evropské trhy od samého začátku, je to také dobrá volba – doporučit mohu například evropské indexy, případně dluhopisy.

    Na americkém trhu je mnoho zajímavých trhů pro obchodování i s menšími účty. Je třeba se vyvarovat drahých a velmi volatilních trhů jako je například ropa či zemní plyn. Čím je trh volatilnější, tím je třeba pracovat s většími stop-lossy. Sám se zaměřuji na akciové indexy a z nich se začátečníky vesměs obchoduji NQ (e-mini Nasdaq) a YM (e-mini Dow). Zejména YM je trh, který mi přijde pro začínající intradenní obchodníky zajímavý. Trh se velmi dobře počítá – skáče po celých číslech. Jeden tick/bod má hodnotu 5 dolarů. V rámci FIMS trh obchodujeme se stop-lossem kolem 60 USD (toto se může měnit v závislosti na volatilitě). Kompletní poplatek za zobchodování kontraktu v tomto trhu se pohybuje kolem 4 amerických dolarů. I s menším účtem kolem 5 000 USD (což je na start v intradenním obchodování z mého pohledu již spíše podměrečný účet) tak jeden obchod s komisí představuje risk cca 1,3 %, což je ještě rozumné (osobně riskuji na jeden obchod méně než 1 % účtu).

    YM patří mezi nejběžněji obchodovanými americkými akciovými indexy spíše mezi ty méně likvidní. Ovšem například pro sledování orderflow a obchodování s několika kontrakty je to zcela dostatečné. V rámci FIMS mentoringu obchodujeme ve skupině s různými objemy (někteří s maximem až kolem 30 kontraktů) a plnění jsou stále solidní. Zde je například ukázka obchodu, který jsem obchodoval minulý týden s 12 kontrakty:

    YM_komentar20130114.jpg

    Vstupoval jsem s 2x6 kontrakty a obě várky byly vyplněny na stejných cenách bez slipu. Solidní plnění jsem dostával i na výstupech:

    YM_komentar20130114_2.jpg

    A pochopitelně jakmile zvládnete obchodovat na levnějším trhu a budete se dostávat k vyšším objemům, není problém přesunout se na dražší trhy typu e-mini Russell 2000 nebo e-mini S&P 500. Ovšem osobně si myslím, že není úplně třeba s dražšími trhy hned začínat.

    22.1.2014

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...