Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Z 55 tisíc na 2,5 milionu korun tradingem. Jak na to?

    Většina obchodníků začíná s malým kapitálem. Dá se jím dostat k rozumnému bohatství s přiměřenou námahou? Určitě, jen je potřeba následovat rozumný a realistický plán. Pojďme si jednu obchodní strategii ukázat.

    Mnoho obchodníků přeceňuje, čeho lze dosáhnout v krátkém čase a podceňuje, co lze dosáhnout v delším časovém horizontu.

    Toto je také jeden ze zásadních klíčů úspěchu a neúspěchu v obchodování.

    Začínáte-li zhodnocovat malý kapitál, lze jej určitě rozmnožit do solidních úspor, ale vyžaduje to přiměřený čas. Pokud se na druhou stranu budete snažit stejný výsledek dosáhnout rychleji = agresivněji, prakticky nikdy nebude taková snaha korunována adekvátním výsledkem. Naopak o své počáteční úspory s vysokou pravděpodobností přijdete.

    Řada traderů začíná s opravdu malým kapitálem – například 2 500 dolarů, které hrubě přepočítám aktuálním kurzem na 55 000 Kč. Není to moc peněz, ale je jasné, že jde o rizikový kapitál a každý by měl začít jen s takovou částkou, kterou si reálně může dovolit ztratit.

    Co s takovou částkou dělat?

    Většina začátečníků se patrně vrhne do nějakého rychlejšího obchodování s vysokou pákou (pokud netušíte, o co jde, tak určitě začněte tímto naším bezplatným kurzem) a postupně metodou začátek – konec obchodování nějakého pokusného systému zruší jeden účet za druhým. Po pár letech obchodování pak mívají takoví „tradeři“ spoustu teoretických znalostí z kurzů, hodně příspěvků v internetových diskuzích, ale žádný kapitál a praktický posun.

    Nebo je zde možnost postupovat pomalu s dlouhodobou, a především systematickou vizí. Netlačit na pilu, vydělávat málo, ale jistě a peníze reinvestovat do trhů. Tedy využívat přehlížený svatý grál traderů – složené úročení. Takto se dá skutečně za ještě relativně krátkou dobou i z malých částek postupně vybudovat smysluplný kapitál. Byť například ze startovní pozice 2 500 dolarů to jde nejprve opravdu pomalu.

    Jak prakticky na to?

    Jelikož jde vždy o dlouhodobý plán, maximálně doporučuji jít plně systematickou cestou. Jinak není šance, že se dlouhodobě nebudete od cesty odchylovat. Systematická cesta znamená, že si dopředu připravíte zcela jasná pravidla, podle kterých budete postupovat. Pravidla je nutné otestovat na historických datech a získat naprostou důvěru v daný plán. Není třeba umět programovat, systematicky lze obchodovat i s pomocí například jednoduché excelové tabulky.

    Jelikož jde o dlouhodobou cestu, je potřeba si vše nastavit tak, aby přístup negeneroval žádné zásadní náklady (pronájem sw, data atd.) a aby byl časově nenáročný. Čím menší pozornost budete malému kapitálu věnovat, tím lépe. Protože začátky jsou opravdu frustrující – pár procent z 2 500 dolarů jsou stále dost zanedbatelné peníze a většina začátečníků dojede na tom, že chtějí vydělat „alespoň o trochu víc“.

    Pokuste si dále nastavit plán průběžného navyšování kapitálu po malých částkách. Například měsíčně. Tedy formu určitého „spoření“, které ale může právě díky složenému úročení výkonnost systému popostrčit za pár let neskutečně kupředu.

    Konkrétní příklad

    Jak může takový systematický plán vypadat? Uvažoval bych skutečně o něčem velmi jednoduchém a v případě malého kapitálu také využívajícím žádnou nebo opravdu minimální páku. Například nákup akcií s nejvyšším momentem je něco, co bude určitým způsobem fungovat vždy. A robustní systém lze postavit bez nutnosti nějakého programování nebo optimalizací (vedoucí v případě začátečníků vesměs k přeoptimalizaci). Inspirovat se můžete v článku Vytvoření momemtum portfolio systému obchodujícího akcie, kde jen s trochou snahy máte k dispozici kompletní obchodní systém. Systém popisovaný v článku obchoduje jednou měsíčně a mimo tento jediný den není třeba přístupu věnovat pozornost. Tedy opět ideální při práci s malým kapitálem, neboť vás to nebude omezovat v jiných aktivitách (které musíte dělat, protože z kapitálu 2 500 dolarů se zatím vyžít nedá).

    Pokud budete přístup obchodovat 10 let, tak se váš účet bude s použitou obchodní strategií zvyšovat, ale bohužel start z tak minimálního kapitálu je vždy pomalý. Po odečtení obchodních poplatků byste za posledních 10 let měli na účtu cca 15 560 dolarů.

    Jak jsem ale zmínil výše, v případě malého kapitálu je ideální přemýšlet o průběžném „spoření“ na obchodní účet. Řekněme, že se omezíte v kouření a různých párty a každý měsíc pošlete na svůj účet 200 dolarů (tedy hodně hrubě přepočteno 4 400 Kč). Samozřejmě to může být i méně – jde jen o příklad, ale také třeba více. Pokud to budete dělat pravidelně 10 let a nový kapitál hned zapojíte do obchodního systému, tak výsledek bude následující:

    SMO_PRO_n.jpg

    Na uvedené křivce je vidět, jak se vyvíjel stav účtu v čase (zobrazeno v logaritmickém měřítku). „Schůdky“ na začátku grafu jsou z důvodu, že strategie stála mimo trhy (viz filtr popisovaný v citovaném článku). Účet se tak zvyšoval jen o naše měsíční vklady.

    Podstatný je výsledek – z původního kapitálu 2 500 dolarů je na konci 118 635 dolarů, tedy přes 2,5 milionu korun s tím, že v průběhu času jsme na účet vložili dalších svých 24 000 dolarů. 92 135 dolarů je ale čistý profit strategie! I po odečtení daní jsou to již částky, které s ohledem na vložené prostředky vůbec nejsou zanedbatelné a výrazně mohou zlepšit kvalitu života. Navíc uvedený příklad je pouze ukázkou, kterou lze dále rozvíjet a výsledky posouvat dále.

    Můj osobní tip

    Vím, že dlouhodobé plánování není příliš sexy. Ale zejména pokud nemáte moc vysoký kapitál, tak jedna z mála cest, jak jej výrazně rozmnožit, je pomocí složeného úročení. A to vyžaduje čas. Je tak dobré nějaký způsob tradingu podobný výše popsanému spustit co nejdříve.

    A v případě popisované momentum strategie (které říkám SMO PRO) si stačí sednout k denním grafům trhu jednou za měsíc a strávit s nimi pár desítek minut. Zbylý čas můžete věnovat čemukoliv jinému – třeba studiu a obchodování agresivnějších systémů. Průběžné navyšování kapitálu „hlavního účtu“ může samozřejmě pocházet i z agresivnějších forem tradingu. V daytradingu se můžete zpočátku koncentrovat na práci s jediným kontraktem s cílem vydělat velmi realistických 200 dolarů měsíčně. Ty si budete převádět na hlavní účet se SMO strategií a využívat složené úročení pro jejich další zhodnocování. Toto je nastavení mysli, které vás posune ke konzistentním profitům, a nakonec i opravdu velkému množství peněz. Časem totiž člověk získá k podobným systémům vyšší důvěru a třeba i ochotu do nich „spořit“ více.

    Jen pro dokreslení – pokud bychom již byli trochu zkušenější obchodníci a za posledních 10 let obchodovali stejný přístup s počátečním kapitálem 50 000 dolarů a každý měsíc přidávali na účet 1 200 dolarů (zase například coby výsledek nějakých agresivnějších forem tradingu, na které toto není nijak závratné číslo), pak bude výsledkem účet přes milion dolarů. A to už jsou peníze, se kterými se dá dál dělat leccos.

    První krok k milionovým účtům je ale ten nejdůležitější – naladit hlavu na dlouhou cestu, vše si systematicky připravit, a hlavně pustit i malé peníze do práce. Každý den se počítá!

    Kódy k hotové strategii

    Cest, jak se dobrat k podobným systémům je řada. Pokud vyjdete z publikovaného popisu a budete o přístupu přemýšlet a dopracujete si například risk management, tak věřím, že se rychle dostanete k podobnému a možná lepšímu řešení.

    7.10.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...