Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Má smysl „učit se“ svíčkové patterny?

    Jeden styl technické analýzy se ubírá směrem identifikace obchodních příležitostí skrz cenové patterny vytvářené na svíčkových grafech (candlestick patterns). Jakou mám se svíčkovými patterny zkušenost a vyplatí se je „učit“?

    Jelikož sám obchoduji skrz čisté cenové grafy (s použitím intermarket analýzy), pochopitelně, že čas od času dojde řeč i na patterny svíčkových grafů a jejich použití v intradenním obchodování.

    Nejprve stručné vysvětlení pro začínající obchodníky, kteří o patternech na svíčkových grafech zatím neslyšeli. Svíčkové grafy představují formu zobrazování historické ceny daného trhu, viz článek Různé typy grafů – díl 1, časové grafy. Cenové patterny na svíčkových grafech (anglicky candlestick patterns, pokud byste téma hledali v Google) jsou různé kombinace cenových svíček, které podle svých zastánců mohou identifikovat určité situace v trhu – např. otáčení trhu směrem vzhůru a podobně.

    Různé kombinace svíček (patterny) mají i svá jména a mohou vypadat například následovně:

    2012-candlestickpatterns2.jpg

    Popisy svíčkových patternů naleznete v řadě knih, které jsou často poměrně dost obsažné. Nejznámější jsou pravděpodobně knihy Steve Nisona (například kniha Japanese Candlestick Charting Techniques . V knize naleznete desítky a desítky stran popisující nejrůznější patterny.

    Svíčkové patterny bývají mezi začínajícími tradery docela populární, protože vypadají „mechanicky“ - vše působí tradičně tak, že se stačí naučit ty správné kombinace svíček a pak jen čekat, až se v grafu objeví. Toto ještě umocňují výrobci software, kteří čím dál častěji přidávají podporu pro automatizované rozeznávání svíčkových patternů do svých platforem.

    Ukázka studie Candlestick Finder, kterou naleznete v programu Sierra Chart. V základním okně si stačí nadefinovat, které cenové patterny obchodník hledá:

    2012-candlestick-finderA.jpg

    Sierra Chart (a obdobně i jiné programy) následně najde ty cenové svíčky, které vyhovují základní definici. Výběr pak může vypadat následovně (identifikace patternu Bearish Engulfing) na náhodně vybrané části grafu:

    2012-candlestick-finder2.jpg

    Má smysl se svíčkové grafy učit? Fungují?

    Některé svíčkové cenové patterny mohou v trhu poskytovat určitá vodítka, ale podle mého názoru je zejména v intradenním obchodování nelze používat mechanicky. Tj. ve stylu, že se obchodník naučí, jak vypadá pattern „Harami“ a potom jej bude obchodovat stejně vždy, když se v trhu objeví. Cenové patterny lze používat maximálně jako vodítka pro exekuce obchodů a na to obchodník nepotřebuje nějak detailní klasifikaci. To na čem v intradenním obchodování záleží podle mé zkušenosti nejvíce je, kde se daný vstup (v tomto případě svíčkový pattern) odehrává – tedy na kontextu trhu. Navíc kontext trhu je mnohem důležitější, než vstupní pattern, proto bych se ani nesnažil používat nějakou širokou plejádu vstupních svíčkových patternů. Mám-li tedy odpovědět na otázku, kterou jsem si položil v nadpisu článku, tak podle mého názoru nemá smysl se cenové svíčkové patterny učit.

    Vstupujete-li na cenových grafech na close úsečky (tj. čekáte-li na vykreslení celého baru) a hledáte-li určité potvrzující cenové patterny, pak podle mé zkušenosti stačí sledovat barvu svíčky (tj. zdali např. roste v případě vstupu long) a kde svíčka uzavírá (např. zdali měla svíčka sílu uzavřít nad close nebo high předcházející svíčky a podobně). O moc víc bych si samotný vstup v intradenním obchodování nekomplikoval. Ale pochopitelně za cenu, že většinu „práce“ věnuji analýze zbylých částí mého obchodního plánu. To znamená:

    - Pattern se odehrává v důležité S/R oblasti, kde očekávám podporu pro můj vstup (a samotný cenový pattern mi jen potvrzuje, že cena na danou oblast skutečně reaguje).
    - Obchod má podporu z pohledu risk managementu. Zisk plánovaný z obchodu je vyšší, než průměrná ztráta.

    Příklad jednoduchého a funkčního cenového patternu představuje např. 2b reversal, popsaný v článku Silné cenové patterny: 2b reversal.

    Při práci s cenovými patterny nezapomínejte na to, že nízké timeframy používané pro intradenní obchodování (např. několikaminutové a podobně) obsahují hodně „šumu“. A už jen to, že se občas po cestě internetem ztratí nějaké pakety může znamenat, že v reálném čase může cenová úsečka vypadat jinak, než když si ji vykreslíte např. z backfillu. Proto skutečně doporučuji nehledat svatý grál v zázračné přesné kombinaci cenových úseček, ale budovat obchodní systém na robustnějších základech.

    S pozičním obchodováním s použitím cenových svíčkových patternů nemám žádnou zkušenost. Předpokládám, že základní cenové formace mohou být trochu silnější. Přeci jen informace, zdali měl trh sílu nakonec za celý den uzavřít např. nad předcházejícím close má vyšší vypovídající schopnost, než fakt, zdali tak učinil na pětiminutovém timeframe. Ovšem i tak bych doporučoval cenové patterny obchodovat pouze jako časování vstupu, plánovaného na základě hlubší analýzy.

    18.1.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...