Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Má aktuální technika pro trading

    Nemyslím si, že v dnešní době je nějak výjimečně důležité řešit techniku pro tradingu. Moderní notebooky jsou svým výkonem vesměs předimenzované tomu, co potřebujeme. Přesto mám pro vás dnes možná zajímavý tip na zařízení, které se mi v tradingu extrémně osvědčilo.

    Tím zařízením je můj nový externí mobilní monitor. Uznávám, že ne každý používá a potřebuje externí monitor, mmě se však velmi osvědčil v produktivitě práce a obchodování. Druhá plocha je jednoduše praktická. Například při čekání na obchodní signál mám Sierra Chart právě zobrazenou jen na externím monitoru a na hlavním displeji notebooku mohu pracovat na jiných věcech. Řídím-li pozici, osvědčilo se mi na jednom monitoru sledovat nižší timeframe a orderflow, na druhé ploše mám standardně zapnuté volume profily s třicetiminutovým timeframem a podobně.

    Externí monitory představují dnes naprosto standardní počítačové příslušenství, ovšem jde o nemobilní zařízení. A já cestuji hodně. Před loňskou cestou po Asii jsem si proto pořídil tento Lenovo USB externí monitor. Monitor se mnou nakonec procestoval nejen Asii, ale letos i Afriku a jediné, co mě limitovalo, bylo jeho nižší rozlišení 1366 x 768. Bohužel však výrobci z nějakého důvodu vyšší rozlišení v rámci několika modelů dostupných na trhu nenabízeli.

    Změna přišla až letos, kdy jsem na trhu objevil ASUS MB168B+. Jde o 15.6“ USB přenosný monitor s Full HD rozlišením – tedy 1920 x 1080 bodů. Monitor váží cca 800 g a tlustý je jen 8 mm – tedy naprosto bez problémů jej lze vložit do tašky s notebookem, přičemž ale získávám s notebookem další plnohodnotnou pracovní plochu s vysokým rozlišením. Monitor se dodává v brašničce, která tvoří současně i jeho stojánek:

    asus-ext-monitor2.jpg

    Monitor se prodává za cenu cca 4 000 Kč bez DPH a musím říct, že je to jedna z mála technických vychytávek, která mi poslední dobou udělala vysloveně radost a vyřešila „problém“.

    Displej je kompatibilní s Windows 7 a vyššími a OS X od verze 10.8.3 (na všem jsem testoval a funguje). Na rozdíl od předchozího Lenovo displeje se tento připojuje jen jedním USB kabelem (ze kterého je i napájen). Připojení by mělo fungovat i na USB 2.0, osobně připojuji do USB 3.0 a vše funguje zcela bez problémů. Zobrazení lze kombinovat i s dalším externím monitorem připojeným například do HDMI výstupu notebooku.

    asus-ext-monitor1.jpg

    Co se zobrazovacích schopností displeje týče, je monitor pro trading naprosto dostatečný. Původní Lenovo měl trochu vybledlejší barvy, aktuální ASUS MB168B+ má podání barev a kontrastu jako běžný TN panel v notebooku.

    Samozřejmě je třeba počítat s tím, že přenos Full HD obrazu po USB vyžaduje rozumný výkon procesoru. Osobně upgraduji notebook po cca 3 letech a po šílené anabázi s Lenovo T440s jsem opět skončil u Dellu.

    Co se týče anabáze s Lenovo T440s, ke které ještě občas dostanu dotaz. Notebook T440s se Lenovo podle mě povedl, ale bohužel jsem natrefil na špatný a neopravitelný kus, což se prostě stane. Co je bohužel neomluvitelné, je servis, který Lenovo nabízí u podobných prémiových produktů. Jako trader si vždy pořizuji nejdražší záruky, abych měl notebook při případných problémech opravený doma ideálně druhý pracovní den. Bohužel u Lenovo toto v praxi znamená, že jsem měl notebook nefunkční od listopadu do dubna, byť pravda část této doby jsem se snažil o servis v JAR (kde však Lenovo nabízí svou celosvětovou záruku a mělo by být tak schopno dostát svým závazkům, což nebylo). Naštěstí i tato firma nakonec uznala, že závada není v jejich silách opravitelná a došli jsme k odstoupení od kupní smlouvy. To vše by tedy bylo v pořádku, kdyby to netrvalo tak hrooozně dlouho – a pokud si pořizujete nový notebook, může se vám tato zkušenost se servisem hodit.

    Osobně jsem nakonec skončil opět u značky DELL, kde mám se servisem zatím jen ty nejlepší zkušenosti (vždy do druhého pracovního dne u mě doma opravené). Konkrétně mám 14“ Latitude E7440, který se vyrábí s parádním IPS displejem (Full HD rozlišení). Notebook je vysoký 2,1 centimetru a váží 1,63 kg. Zpočátku jsem se trochu obával 14“ obrazovky (byl jsem vždy zvyklý pracovat na 15“ notebooku), ale jsem s volbou maximálně spokojený. Notebook je velmi mobilní a pokud potřebuji větší pracovní plochu, připojím výše zmiňovaný USB externí monitor. Váha notebooku s externím monitorem je přitom srovnatelná s hmotností průměrného 15“ notebooku. Z pohledu výkonnosti jsem si nechal notebook osadit procesorem i7-4600CPU a 16GB RAM. V této konfiguraci tedy provozuji na externím USB monitoru Full HD rozlišení bez jakýchkoliv problémů s přehráváním.

    Pokud také hledáte řešení v podobě přenosného externího monitoru s rozumnou kvalitou zobrazení a dostatečným rozlišením, pak mohu ASUS MB168B+ jednoznačně jen doporučit.

    28.5.2014

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...