Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Hardware a trading I.

    Ve fóru se často objevují různé dotazy a diskuze na téma, jaký počítač je pro trading nejvhodnější, jestli je více důležitý ten či onen parametr, zda má někdo zkušenosti s konkrétní konfigurací a podobně. Mnoho odpovědí tam jistě naleznete, jiné ne. Často pak otázka tak nějak vyšumí do ztracena, nebo čtenář - laik má po přečtení vlákna v hlavě větší zmatek než před tím.

    pocitac_hardware_2.jpgPokusím se tedy odpovědět na ty nejpodstatnější věci a na otázky, které mohou burziány při volbě počítačové sestavy zajímat. Budu se nutně muset uchylovat k určitým zjednodušením a zkratkám. IT specialisté a počítačoví nadšenci, nekamenujte mne prosím, jsem si dobře vědom, že vše není tak jednoduché a černobílé jak bude napsáno. Vycházím ale z toho, že vědecky pregnantní studie s rozborem všech souvislostí by asi mnoha čtenářům moc neprospěla. Ani nemám ambice a čas psát nějaké takové dílo. Též vývoj techniky je dnes tak rychlý, že podobné informace zastarávají dříve, než jsou publikovány a musejí se aktualizovat. Pokud však alespoň někomu seriálem pomohou, budu rád.

    Počítač

    Úvodem si řekneme, jaké vlastnosti nás budou u PC určeného pro trading zajímat a co budeme preferovat. Vše pak podrobněji rozebereme pro jednotlivé komponenty.

    Takže v čem jsou naše požadavky specifické:

    a. Spolehlivost, stabilita
    Tento parametr je asi nejdůležitější. Pokud řídíme počítačem své peníze, musíme mít jistotu, že o ně nepřijdeme vlivem nějaké banální technické závady. Správný hardware je pak jedním z hlavních faktorů, kterým můžeme rizika podobných událostí omezovat. Krátce se zamyslete. Na kolik vás může přijít havárie počítače jste-li v ID trhu a nemáte pozice pod kontrolou? Myslete na to až se budete rozhodovat, zda „zbytečně vyhodit“ ty peníze za kvalitnější disk nebo značkovou sestavu. Často se setkávám s úhlem pohledu více hráče než tradera. Hlavně aby to šlo co nejrychleji, bylo tam hodně místa na všechny trhy a indikátory... „Ale musí to být levné, já zrovna skoro všechny peníze poslal brokerovi, tak na ten počítač moc nemám...“

    Co je tedy důležité:
    - Kvalitní komponenty od důvěryhodných výrobců (pozor na neověřené „no name“ a pseudoznačky)
    - Sestavy otestované v tradingu, nejlépe od specializované společnosti (ne alá Pepa mi to levně postaví)
    - Bezpečnostní prvky (např. zrcadlení disků, zálohování dat a napájení)
    - Předcházet problémům a nehrotit výkon (slabé zdroje, přetaktování, špatné chlazení)

    b. Výkonové a kvantitativní parametry
    Zde je již třeba rozlišovat, co je a co není tak důležité. Tady se dá něco ušetřit, ať na pořizovací ceně, či později na vlastních nervech. Je jistě zbytečné investovat do nákladných špičkových parametrů, které nevyužijeme, nebo nám jen nepatrně zlepší pohodlí. Uvědomte si však prosím, že vždy záleží jaké přesně aplikace budete používat a jaký bude vývoj v oboru.

    Co je důležité:
    - Výkon procesoru nemusí být tak důležitý jak se může běžně zdát. Tabulkové procesory, obchodní platformy ani chart programy nebývají příliš náročné na výpočetní výkon. Jiná situace je u backtestování. To je v podstatě jediná náročná operace na procesor.
    - Dostatečná velikost operační paměti je velmi důležitá. Souvisí to s chodem mnoha aplikací současně. A to je u tradingu běžná věc. Pokud pak máte více monitorů, náročnost se ještě zvyšuje. Též operační systém Windows Vista potřebuje více paměti.
    - Pevné disky stačí středních až nižších kapacit. I když mnohdy stahujete velká množství dat, nejsou tyto objemy srovnatelné například s obrázkovými alby či videem.
    - Grafická karta s digitálním výstupem, doporučena podpora více monitorů.

    c. Ostatní
    Sem patří hlavně otázky ergonomie a vlivu počítače na okolí. Pokud musíte u grafů sedět několik hodin a jste často pod velkým stresem, veškeré negativní vjemy jako hluk a vibrace na vás budou působit mnohem více než za jiných okolností. I relativně tichý větráček ve zdroji, budete v okamžiku, kdy půjdou trhy proti, vnímat jako starý vysavač či tryskáč při startu. Též různé efektní tuningové svítící a blikající prvky nebudou asi to pravé pro soustředění.

    Co je důležité:
    - Tichý chod.
    - Minimum jiných rušivých prvků.

    Nyní pokročíme dále. Na řadě je srdce každého počítače. I zde je třeba být pečlivý při výběru.

    1. Procesor

    Procesor (CPU), není-li brzděn ostatními komponenty, má hlavní vliv na výpočetní výkon sestavy. Jak je tento parametr důležitý pro nás jsme si již řekli. Parametry CPU jsou, zjednodušeně řečeno, určeny jednak typem, jednak taktovacím kmitočtem. Jednotlivé typy mají mnoho dalších parametrů. Aby toho nebylo málo, existují ještě dva výrobci (Intel a AMD). Jak se tedy orientovat? Těžko. V této otázce bude asi nejvíce různých ideologických a nesmiřitelných táborů. Uvedu, jak se na věc dívám já, i jiné úhly pohledu však mohou být správné.
    Z hlediska struktury bych dnes jednoznačně preferoval dvoujádrové procesory. Označují se jako Core Duo nebo Dual-Core. K dispozici jsou však již čtyřjádrové Quad-Core a je pouze otázkou času kdy to budou násobky. Tyto procesory jsou však zatím předražené, ani současné aplikace nedokáží jejich vlastnosti plně využít.
    Z hlediska kmitočtu bych volil hodnoty okolo 2 GHz, tam je poměr cena/výkon nejzajímavější. Z výrobců preferuji Intel, má technologický náskok a je koncipován jako stabilnější. Oproti AMD má podloženou strukturu, která se stará o bezchybné počítání. Ani to málo, co byste ušetřili na ceně, za možné komplikace nestojí.

    2. Paměť

    Operační paměť (RAM) umožňuje bezproblémový chod aplikací, hlavně však slouží jako velice rychlý ‚most‘ pro vaše data. Rychlost RAM může limitovat výkon CPU. Pro nás je však důležitější její absolutní velikost. Jaká bude optimální, je dáno typem a hlavně počtem současně spuštěných aplikací. Též operační systém do značné míry definuje minima velikosti RAM.
    Pro Windows XP a jeden monitor bych jako minimum volil 1 GB v provedení DDR2, pokud ale máte monitorů více (budete spouštět hodně aplikací paralelně) a počítáte dokonce s Windows Vista, jsou 2 GB zcela nutné a s 4 GB určitě nic nezkazíte. Pokud jste limitování částkou, kterou můžete za PC utratit, volte raději více paměti, než nějaký drahý, velmi rychlý procesor. Též se pokud možno vyhněte značkám pochybné kvality, můžete si tak ušetřit pozdější ztráty vzniklé v důsledku „zamrznutí“ PC v tu nejméně vhodnou dobu.
    Volba paměti z hlediska rychlosti se odvíjí od požadavku na výpočetní výkon sestavy. Jak jsme si již řekli, zajímá nás v podstatě pouze v případě testování strategií. Zde bude na místě volit DDR2 800 MHz, nejlépe duální. Dejte však pozor aby byla podporována základní deskou. Pro běžné aplikace postačují levnější DDR2 pracující na kmitočtu 667 MHz. Naopak, extra rychlé paměti přes 1 GHz jsou zatím příliš drahé a jejich pravý čas přijde až v budoucnosti.“

    3. Pevné disky

    Pevný disk (HDD) slouží pro ukládání průběžných dat, která se již nevejdou do operační paměti a též pro data, která chceme uchovat. Obě tyto funkce mají trochu jiné priority. První vyžaduje hlavně rychlý přístup a datový tok. Proto preferujeme HDD s dostatečnými otáčkami. Nejčastěji 7200 RPM. Rychlý datový tok zajistí rozhraní Serial ATA II. Druhá funkce, archivace dat, vyžaduje hlavně kapacitu. Trading však není z tohoto pohledu nikterak náročný a stačí vybrat i menší hodnotu. Proto 120 GB bych považoval za dostatečnou.

    Daleko zásadnější je otázka spolehlivosti. Uvědomme si, že na HDD ukládáme nejen data z burzy. Je tam i zobrazovací software, naše obchodní systémy, nastavení obchodních platforem, přístupové aplikace k účtům a další. Navíc HDD používá i systém, a tak v případě jeho výpadku dojde ke zhroucení celého počítače. Proti podobným excesům je asi nejlepší ochrana zrcadlení disků. Pokud máte na MB řadič s podporou RAID 1, zapojíte místo jednoho disku, hned dva. Jejich cena je dnes již přijatelná, takže neznamená velikou finanční zátěž. Celá věc pak funguje tak, že informace se zapisují paralelně na oba disky. V případě problému se vadný disk automaticky odpojí a práce pokračuje bez přerušení. Vy se o tom dozvíte pouze hláškou. Máte dost času na řešení závady, až to bude vhodné. Pravděpodobnost, že současně vypadnou oba disky je téměř nulová. Myslím tím tedy v důsledku hw závady a ne třeba viru. To již je docela jiná otázka.

    4. Grafická karta

    Požadavky na videokartu jsou pro trading specifické. Prioritou tu totiž není ani tak její grafický výkon, jako statické hodnoty, rozlišení a podpora více monitorů. Nepotřebujete aby se obraz extrémně rychle překresloval, nevyužijete ani různé akcelerátory. Obraz musí být hlavně kvalitní. Preferovat tedy budeme karty s digitálním výstupem (DVI, ne VGA D-SUB). Pokud uvažujeme o Windows Vista, určité nároky na výkon karty budou, není to však srovnatelné například s některými hrami a podobně.
    Podporu více monitorů doporučuji zvolit i v případě, že ze začátku budete mít monitor jen jeden. Je totiž velmi pravděpodobné, že ho později přikoupíte a stávající kartu byste pak zbytečně vyhodili. Určitým kompromisem je využití integrované VGA a její pozdější vypnutí až PC osadíte novou kartou. Ještě je důležité upozornit, že ne všechny duální karty mají i dva výstupy. Připojení dalšího monitoru se často řeší speciální kabelovou redukcí.

    5. Klasické PC nebo notebook

    Je to mnohdy těžké rozhodnutí. Pokusím se přehledně sepsat pro a proti. Konečná volba je pouze na vás.

    pocitac_hardware_1.gif

    Rozhodující tedy bude hlavně požadavek mobility. Pokud jste často na cestách, volíte notebook. V opačném případě je vždy výhodnější stolní PC. Ideálem je mít oboje. V takovém případě stačí mít i ten nejobyčejnější přenosný počítač. Veškeré náročné operace budete stejně dělat na stolním PC.

    Též musím ještě napsat jednu důležitou věc. Vliv hardwaru na některé procesy tadingu se mnohdy přeceňuje. Nemyslím tím známou pravdu, že sebelepší počítač nepomůže špatnému obchodníkovi. Ale spíše záležitosti spojené se softwarem, nastavením a spolehlivostí sítě, funkčností platforem brokerů a podobně. Stalo se mi již několikrát, že klient nebyl spokojen s výkonem či stabilitou počítače. Pak se ale ukázal pravý důvod. Byl to vir, vypadávající připojení k internetu a jiné. Velký vliv mají dokonce chyby a různé kapacitní limity některých i velmi rozšířených a drahých programů. Je-li špatný software, sebevýkonnější počítač nepomůže. Příště si povíme jak vybrat ideální monitor a internetové připojení.

    Autor: Ing. Petr Fischer (fi). Autor je trader a majitel firmy Alfinet specializující se na počítačové sestavy www.alfinet.cz.

    15.5.2007

    Finančník.cz


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...