Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Domácí úkol na Vánoční svátky

    Vánoce se blíží a s nimi i několik dnů svátků, klidu, pohody. Před dvěma týdny jsem po rozhovoru na seminářích zjistil, že řada lidí se chystá tyto dny volna využít k práci na svém tradingu. Skutečně je to skvělá příležitost, a tak zde dávám pro všechny kdo chtějí „domácí úkol“.

    Není samozřejmě nutné, abyste tento domácí úkol splnili celý, je důležité se věnovat o svátcích i podstatnějším věcem než tradingu. Přesto se pokuste splnit alespoň část domácího úkolu a tak nakročit do příštího roku s možností dalšího rozvoje.

    A jelikož je na finančníkovi již celá škála čtenářů a obchodníků na různých úrovních, přidávám rovnou úkol také na dvou úrovních – pro začínající obchodníky a mírně pokročilé obchodníky.

    Začínající obchodníci

    Využijte svůj čas k přípravě a nastavení softwaru a ke svému prvnímu k backtestování.

    Vezměte si jednoduchou myšlenku, jednoduchý sytém vstupů a výstupů, zapněte historická data na některém z vhodných software a Excel a zbacktestujte si ručně co nejvíce můžete a dokážete. Více o obchodním deníku zde a backtestování zde.

    Pokud se chystáte začít s intradenním obchodováním, zbacktestujte si alespoň jeden trh na historii minimálně 6 měsíců. Pokud jste poziční obchodník, vyberte si 3-4 trhy z různých odvětví a alespoň 5 let historie.

    Všímejte si drobných nuancí a zapisujte si nápady, které drobné nuance vám připadají zajímavé a mohly pro vás fungovat nejlépe. Až dokončíte backtest, vezměte všechny vaše nápady a poznámky v ohledu drobných nuancí a udělejte backtest znovu, s těmito drobnými změnami. Měli byste být schopni si takto udělat alespoň trochu funkční obchodní plán. Ten si nakonec sepište do finální podoby a připravte na příští rok k simulovanému obchodování. Nezapomeňte, že už od 2.1. 2008 mohou začít zajímavé obchodní seance!

    Na závěr si dejte závazek, že si naleznete pravidelné hodiny v jednotlivé dny, kdy se budete obchodování příští rok věnovat.

    Zde je váš check-list:

    check_list_ukol_1.jpg
    Jak jsem již napsal, není nutné splnit všechny tyto body, ale snažte se alespoň co největší jejich část. Každý splněný bod vás již nepatrně pohne kupředu – a pamatujte, důležité je alespoň začít.

    Mírně pokročilý obchodník

    Pokud jste pokročilejší obchodník, máte možnost se nyní pokusit zlepšit v celé řadě oblastí. Samozřejmě záleží s čím konkrétně právě „bojujete“, zde však dávám opět check-list s možnostmi, na čem zapracovat:

    check_list_ukol_2.jpg
    Více o MSA neleznete zde.

    Samozřejmě ať už spadáte do kterékoliv kategorie obchodníků, tak nadále studujte – studia trhů není nikdy dost.

    Závěrem si nezapomeňte dát realistické cíle na příští rok v oblasti tradingu. Vše si důkladně sepište – co je psáno, to je dáno. Trading je životní styl a čím dříve tímto životním stylem začnete žít, tím dříve se traderem stanete.

    Samozřejmě si můžete stanovit i jiný domácí úkol na svátky – každopádně si ale nějaký stanovit zkuste, ideálně právě v podobě takovéhoto ceck-listu o několika bodech. Ideálně jej prezentujte i v diskusním fóru zde na finančníkovi, abyste si tak svůj závazek mohli stanovit veřejně. My ostatní se budeme těšit na to, jak se vám podaří vašich závazků dostát... Hodně štěstí!

    16.12.2007

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...