Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jaký jste trader: mikromanager, nebo makromanager?

    Nedávno jsem si s našim přítelem Mplayem povídal o různých rozmanitých přístupech k obchodování. Během našeho rozhovoru přišlo téma na to, že v podstatě existují dvě kategorie traderů – mikromanageři a makromanageři. Toto téma mně přišlo poměrně zajímavé, proto bych se o něj rád nyní podělil v dnešním článku.

    Podíváte-li se na lidi kolem sebe, ať už kolegy v práci, nebo blízké ve svém okolí, velmi brzy si všimnete, že v podstatě můžete dle přístupu k různým úkonům rozdělit každého do jedné ze dvou základních skupin (byť obecně nějaké „sortování“ nemám rád a neuznávám, dále popsané v následujících větách mně přijde poměrně trefné): jedna skupina jsou lidé, kteří se vyžívají v detailech. Ať dělají cokoliv, žijí doslova každým detailem, avšak pro samé „rýpání se“ ve všech možných detailech jim nakonec uniká celek. Tito lidé mají velmi silnou krátkodobou trpělivost, horší je to však již s dlouhodobější trpělivostí. Druhá skupina jsou lidé, kteří dokážou již od samého začátku vidět danou věc v perfektním celku a většinou mají dost síly a dlouhodobé trpělivosti dotáhnout celek do zdárného konce. Nutně však k tomu potřebují někoho, kdo jim pomáhá řešit zdánlivě nepodstatné detaily. Právě v detailech je totiž jejich slabá stránka, nemají příliš trpělivost na krátkodobé mravenčí úkony, potřebují se soustředit na celek, detaily je pouze "otravují".

    Je v celku jedno, jaká jste skupina – nedá se vůbec říci, zda-li je lepší ta první, nebo druhá, podstatné je, že pro dosahování zásadních cílů nutně musí ta první „povolit“ v detailech a více se soustředit na celek, ta druhá naopak věnovat větší prostor detailům, aby vůbec k onomu celku dospěla. Samozřejmě, jak už správně tušíte, první skupina lidí se dá nazvat jako „mikromanageři“, ta druhá jako „makromanageři“.

    Pokud toto dělení přeneseme do tradingu, velmi záhy zjistíme, že to zde funguje naprosto stejně. Z mnoha set traderů se kterými jsem měl možnost se průběžně setkat, byť třeba v průběhu našich seminářů, jsem zjistil, že toto dělení funguje naprosto perfektně.
    Mikromanageři jsou tradeři, kteří neustále potřebují řešit naprosté detaily – tj. jak kvalitní jsou jejich data do posledního ticku, jak přesně do posledního čísla se počítá tento indikátor a co přesně znamená to či ono. Pro samotné detaily jim občas uniká trading jako celek – tj. jsou tolik ponořeni do detailů, že jim uniká fakt, že trading není vůbec exaktní a detailní věda a že i s relativní nedokonalostí se dají vydělávat velmi dokonalé peníze. Na druhou stranu, tito jedinci dokážou často velmi dobře díky svému pedantství exekuovat obchodní plán, dokážou se soustředit na řadu detailů, které jim nesmí utéci a občas jsou dokonce až tak exaktní v dodržování plánu a všech detailů, že obvykle potřebují trochu „povolit uzdu“ a přidat více subjektivního zapojení, aby se dokázali tradingem více pohnout kupředu.

    Makromanageři jsou na druhou stranu lidé, kteří již od začátku vidí jako cíl vydělávání peněz a příliš si během cesty nekladou zbytečné otázky – zabývají se pouze a jen tím, co je k tomuto cíli dovede. Pro samou koncentraci celku jim však buďto občas unikne nějaký podstatný detail, který nejprve neviděli jako příliš zásadní a proto mu (chybně) nevěnovali dostatek pozornosti, nebo skutečný problém nastává v exekucích – pokud jsou exekuce signálů obchodního plánu postavené na příliš mnoho detailech, dělá makromanagerům problém mít exekuce opravdu perfektní. Tento druh traderů dokáže často vidět trh jako celek, posoudit velmi dobře celkovou situaci, ale i přes to vše jsou faktické exekuce pro ně trochu problémem.

    Netuším přesně, proč jsou lidé většinou první nebo druhá kategorie a skutečně jen zřídka kdy (spíše vzácná výjimka) se stává, že někdo kombinuje obě kategorie, je však dobré si uvědomit, která přesně kategorie jste vy a dle toho se i postavit k tradingu (já osobně jsem kategorie druhá – tj. makromanager). Zde tedy dávám několik rad a tipů, na co by si měli dát pozor jednotlivé kategorie, resp. se pokusím každého z dané kategorie lépe „nasměrovat“.

    Makromanager

    Vaší silnou stránkou je vidět věci v celku. Dokážete často už od pohledu lépe identifikovat celkovou charakteristiku, trend, apod. Nedělá vám problém 20-30% subjektivního posouzení ve vašem obchodním plánu. Přesto svůj obchodní plán musíte stavět co nejjednodušší. Zahrnujte do něj co nejméně detailů, obzvláště v exekucích se vyvarujte příliš mnoha jemných nuancí. Přílišné množství detailů nezvládáte sledovat a tak často děláte chyby. Soustřeďte se spíš na delší trendy a delší obchody. Například opční, nebo poziční obchodování je pro makromanagera dobrý tip, avšak makromanager může být i velmi dobrý intradenní obchodník, pokud svůj plán nezahltí příliš mnoho detaily, nad kterými je třeba příliš dlouho přemýšlet. Intradenní makromanager by se měl snažit dělat vše co nejjednodušší – pro vstupy i výstupy mít jednoduchá pravidla, používat spíše vyšší timeframe a nebát se některé části exekuce (například výstupy) přenechat na počítač. Makromanager by měl intradenně obchodovat tak, že si počká na „ideální obraz celku“ (trend / chop / celková charakteristika trhu), pak na nějaký ne moc komplikovaný vstupní signál (např. 0/v pattern systému FinWin do trendu) a zbylé věci, jako je posouvání stop-lossu nebo výstupy, už zcela přenechá na počítači – ten už bude za něj managovat drobné detaily. Makromanager může „zasáhnout“ když vidí, že jako celek něco není v pořádku, ale většinou zasahuje jenom minimálně, za svým prvním rozhodnutím vycházejícího z celkového pohledu na trh v momentě vstupu si již stojí a zbytek věcí nechává, ať se již „samy“ dořeší.

    Mikromanager

    Vaší silnou stránkou je zvládat náročnější drobné nuance, jako různé kombinace supportů a resistencí, posouzení menšího timeframe, atd. Dokážete sledovat zároveň více detailů a proměnných a také dokážete velmi dobře exekuovat cokoliv, co má naprosto jasná a na 100% konkrétní pravidla. Pokud však nemáte pravidla na 100%, začínáte pro všechny ty detaily být váhaví a nevíte přesně, co dělat. Pro všechny ty detaily vám nakonec začíná utíkat celek. Mikromanager by v prvé řadě měl využít právě své schopnosti posuzovat více detailů zároveň a jelikož nedokáže posoudit celek pouhým pohledem, nebát se zakomponovat například vyšší timeframe pro lepší přehled trhu jako celku a nižší pro ještě jemnější exekuce. Vaše příliš konkrétní pravidla s minimem prostoru pro subjektivní posouzení vám bohužel zapříčiní, že vám nezřídka „uteče“ velmi pěkný obchod, proto je dobré začít přemýšlet, jakým pravidlům je možné dát v určitých situacích více benevolence a takovou benevolenci se opět pokusit co nejlépe a nejjednoznačněji popsat. Jenom tak, že trochu „povolíte“ uzdu, dokážete zefektivnit exekuci svých vstupních signálů. U samotného managování průběhu obchodu a výstupů je sice vaší silnou stránkou opět schopnost posoudit řadu detailů, jako nejbližší S/R úrovně v cestě, přílišná změna tempa trhu, atd. avšak rozhodně vám neuškodí občas poodstoupit od monitoru a kouknout se na trh jako celek, na celkovou situaci. Můžete mít tendence management obchodu příliš překombinovávat, příliš často nebo příliš brzy posouvat stop-lossy, příliš brzy vystupovat, apod. Pro všechny ty detaily nesmíte zapomínat, že za vším je základní koncept dostatečného risk-reward-ratio a pokud budete příliš aktivně jednat během managování obchodu, můžete si RRR výrazně zhoršit.

    Samozřejmě, vše výše napsané je pouze orientační a vychází čistě jen a jen z mého vlastního pozorování. Budu však rád, pokud se v diskuzi podělíte, jaký typ tradera jste vy a jak se to u vás projevuje.

    Já sám jsem makromanager a u intradenního obchodování u mě platí, že čím jednodušší, tím efektivnější. Proto je náš systém FinWin konstruovaný ve své základní podobě jako velmi jednoduchý a poměrně dost jednoznačný. S/R úrovně sleduji spíše zřídka, stejně jako cokoliv jiného, timeframe v podstatě zásadně nekombinuji. Jsem si moc dobře vědom toho, že příliš mnoho detailů již nezvládám. Za to však dokážu často už pouhým pohledem říci, kdy je čas být zdrženlivý a kdy je čas poohlížet se po vstupních signálech. Co se výstupů týče – kombinace SL/PT je pro mě stále nejlepší volbou, nechci se příliš zabývat detaily během samotného obchodu.

    8.2.2009

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...