Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Trading na cestách – Uruguay II

    Jsem rád, že jsou zde občasné články zacházející mimo trading vítaným zpestřením. A jelikož i poslední článek o mých zkušenostech z letošního pobytu a obchodování v Uruguayi přinesl pozitivní reakce, připravil jsem jeho pokračování. Ostatně na lehce odlehčené téma je myslím ideální čas, neboť technicky orientovaných tutoriálů na práci s orderflow jsem poslední dobou publikoval docela dost.

    O mém aktuálním pobytu v Uruguayi jsem psal v tomto článku. Nyní mám za sebou v této zemi dva měsíce „života“, což znamená spoustu zkušeností a dojmů. A musím říct, že jsou vesměs velmi pozitivní.

    Nejprve k cestě samotné – osobně potřebuji v životě nové podněty a zážitky, mj. proto, abych si trochu kompenzoval stereotyp vytvářený obchodováním. Přeci jen obchodování je do velké míry rutina, která ale vyžaduje neustálou inovaci. A právě cestování je pro mne jednou z cest, která mně pomáhá přicházet na nové myšlenky. Už jen tím, že si narušuji běžné stereotypy a musím vystoupit ze své „oblasti komfortu“ a vstřebávat nové podněty. Ovšem cestovat se dá různými styly. Samozřejmě, že také občas vyrazím na klasickou dovolenou, nicméně přes zimu většinou jezdím do zajímavých oblastí na delší dobu – většinou 2 až 3 měsíce a celou cestou mám pojatou více jako „trading na cestách“ než odpočinek. Ovšem nové a zajímavé prostředí pochopitelně poskytuje i možnosti pro nové odpočinkové aktivity.

    Po loňském pobytu v Jihoafrické republice a předloňské Asii jsem se tedy letos vydal do Latinské Ameriky – konkrétně jsem zvolil Uruguay.

    A i zpětně hodnotím tuto volbu jako výbornou. Především kvůli lidem, kteří jsou v Uruguayi skutečně hodně přátelští a velmi snadno se s nimi dá komunikovat. Uruguay je hodně malá země – lehce přes 3,3 milionu obyvatel, přičemž skoro polovina sídlí v hlavním městě Montevideu. Obyvatelé vesměs představují potomky evropských přistěhovalců, a proto zde Evropan jakkoliv nevyčnívá. A především, Montevideo je na poměry Jižní Ameriky bezpečné a země je dost vyspělá – existuje zde spousta mobilních aplikací pro městskou dopravu, taxi, v mobilu jede LTE, internet je v hlavním městě všude na optice atd. Nevýhodou mohou být vyšší životní náklady, kde ceny jsou určitě jedny z nejvyšších v Jižní Americe. Na druhou stranu jsem už měl možnost navštívit několik metropolí Latinské Ameriky a musím říct, že pro klidnější pracovní zázemí budu patrně i v budoucnosti volit právě Montevideo. Ovšem coby turistická destinace určitě není toto místo žádným extrémním tahákem – prostě jde spíše o klidnější zázemí pro pracovní základnu a život. Pro turistické atrakce je potřeba spíše cestovat do okolních zemí.

    Občas si říkám, že je škoda, že jsem s podobným způsobem života nezačal dříve. Pravdou ale je, že jsem možná ani často nevěděl „odkud se odpíchnout“. Takže pokud vám již trading také alespoň trochu funguje a uvažujete, že byste Uruguay vyzkoušeli coby pracovní zázemí, zde je několik tipů:

    Před samotnou cestou je dobré myslet na aktivity, kterými se člověk rychle začlení do společnosti. Já to řeším hodně přes sport, konkrétně crossfit (který mi hodně pomáhá i pro aktivní relax po tradingu). V rámci sportu se snadno seznámím s lidmi a velmi rychle se tak dostanu do potřebného sociálního kontaktu s ostatními. Do Montevidea jsem letos cestoval sám a vůbec si nemohou stěžovat, že bych zde měl nějaký slabý sociální život.

    Jak jsem popisoval v minulém článku, není v Montevideu jednoduché získat rozumný krátkodobý pronájem bytu/domu na 2–3 měsíce. Podobné zázemí je však něco, co osobně pro trading potřebuji (nedokáži intradenně obchodovat při přesouvání z jednoho hotelu do druhého). Pokud budete chtít být v Montevideu déle, je třeba počítat s náklady na počáteční ubytování. Já osobně to řeším klasicky přes hotely, ale samozřejmě toto není úplně nejlevnější. Pokud bych cestoval s menším budgetem, volil bych například různé ubytování v rodinách nebo sharovaných apartmentech, které zařizují jazykové školy – do těch pravděpodobně budete chtít chodit tak jako tak. Alespoň já mám tu zkušenost. Sám jsem po tradingu navštěvoval intenzivní kurzy španělštiny ve škole Academia Urugay, která nabízí i různé formy levnějšího ubytování. Osobně jsem to nevyužil, ale mj. nabízí ubytování i přímo ve škole, která je v centru Montevidea a internet zde jede opět velmi slušně – určitě se dá bez problémů používat i na obchodování.

    Na cestu do Uruguaye se vybavte VISA platební kartou. Při každé platbě vám odečtou DPH, což zejména ve službách dělá solidních 20 %. Mastecard zde není vůbec tak rozšířený, takže VISA je podmínkou.

    Doporučuji cestovat v období listopad až březen. Osobně jsem v Uruguayi trávil únor, březen a duben a v polovině dubna bylo znát, že nastupuje podzim – některé dny byly pod mrakem, ale obecně byla teplota stále na přijatelných cca 20°C. V našem létě je v Uruguayi zima.

    Pro pobyt v Uruguayi není třeba řešit nic speciálního ve stylu víza, očkování atd.

    A jaká zhruba Uruguay je na několika fotografiích?

    uruguay2_montevideo.jpg

    Hlavní město Montevideo má řadu pěkných pláží. Nicméně voda u pláží pochází z řek (Rio de La Plata) a není tak čistá jako v Atlantiku, který je až dále od města. Nicméně pro relax jsou pláže dostatečné.

    uruguay2_montevideo2.jpg

    Městské centrum má jednoznačně svůj styl. Na rozdíl od Buenos Aires je však vše výrazně klidnější – což je samozřejmě výhoda spíše pro situace, kdy chcete na místě klidně pracovat.

    uruguay2_mate.jpg

    Uruguayci jsou posedlí Maté, které pijí doslova všude. Maté se popíjí především mezi přáteli, a pokud chcete do společnosti zapadnout, je Maté nezbytnou součástí…

    uruguay2_asado.jpg

    Další národní specialitou je grilování (Asado) – pro milovníky masa je Uruguay rájem…

    uruguay-cabo-polonia.jpg

    Uruguay je zemí pláží, které jsou doslova nekonečné. Je ale třeba počítat s tím, že v hlavní sezóně (leden/únor), budou nejatraktivnější místa dost vytížená. Nicméně ani v polovině dubna nebyl problém se koupat ve krásně vyhřátém Atlantiku (oblast Cabo Polonio).

    uruguay2_punta_del_diablo.jpg

    Původní rybářské vesnice se rychlým tempem mění v sezónní centra turistické zábavy. Tam, kde před pár lety ještě nebyl zaveden proud, je dnes restaurace vedle restaurace. Zatím často ve formě nenarušující původní vzhled, ale jak bude vypadat situace za pár let nechci předvídat (Punta del Diablo).

    uruguay2_tulen.jpg

    Kromě krav a koní lze v Uruguayi potkat také mnoho těchto krasavců. Tentokrát již ve městě, které se plně rozvinulo pod taktovkou cestovního průmyslu – Punta del Este.

    29.4.2015

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...