Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Novoroční předsevzetí pro všechny tradery

    Nový rok máme zde a s ním již tradičně i Novoroční předsevzetí. V prvním článku letošního roku si tedy dovolujeme nabídnout několik tipů, jaká předsevzetí byste si měli dát v rámci vaší vlastní úrovně tradingu, abyste se v roce 2009 posunuli co nejvíce vpřed.

    Pro tradery, kteří začínají od začátku

    2009.jpgNa měsíc leden doporučujeme jako předsevzetí pokusit se zvládnout technickou stránku. Jakýkoliv progres vpřed bohužel zahrnuje i úkoly, jako instalaci a nastavení různého obchodního software, naučit se zobrazovat různé indikátory, krokovat si obchody apod. Občas už tato část může být dost frustrující, proto si na ní vyčleňte s klidem i celý měsíc. Součástí tohoto kroku bude i naučit se základy s programem Excel, do kterého poté budete backtestovat, i zapisovat a vyhodnocovat reálné obchody.

    První čtvrtletí věnujte studiu toho, co vlastně budete chtít dělat. Pokuste se prozkoumat dostupné obchodní systémy a strategie, experimentujte s vlastními nápady a hledejte to, co by pro vás mohlo fungovat. Nespěchejte, zkoušejte, raďte se s ostatními, porovnávejte a upřímně se zajímejte o to, zda-li daná obchodní strategie padne právě vašim časovým možnostem, vašemu temperamentu, výši vašeho kapitálu atd. Vzdělávejte se, abyste pochopili, jak celý tento byznys funguje – nejenom po technické stránce, ale i jaké jsou principy úspěšných systémů, jaká je podstata risk-reward-ratio, jaké psychologické překážky vás čekají atd.

    Na druhé čtvrtletí se již pokuste mít připravený obchodní systém, o kterém se domníváte, že se s ním budete cítit dobře a že by to mohl být přesně ten, se kterým byste se chtěli v budoucnu pokusit vydělávat. V této části už také musíte mít vyřešené, jakou cestou se vydáte – zda-li budete chtít být poziční obchodník, spreadový, intradenní, nebo opční (nebo vše dohromady). Poté vezměte svůj obchodní systém a celé druhé čtvrtletí jej backtestujte, vylepšujte v drobných nuancích a zároveň paper-tradujte s fiktivními penězi. Budete mít na to mimo jiné i dost času během prázdnin.

    Na třetí čtvrtletí se začněte připravovat na skutečnou praxi. Najděte si brokera, nafundujte účet a velmi opatrně, pomalu a s minimálním riskem si začněte osahávat reálný trading, v reálném prostředí. S tímto posledním krokem byste si měli dále už vystačit až do konce roku, po uplynutí této doby budete mít mnoho nových poznatků a zkušeností ke zpětnému zhodnocení a stanovení si cílů pro další rok.

    Hlavně nespěchejte. Trading může být váš celý další zbytek života, ale na začátku nic neuspěcháte. Po celou dobu se také neustále vzdělávejte, ale snažte se již příliš neměnit svůj obchodní systém, raději co nejvíce setrvat u jednoho (pokud vám to vyhovuje).

    Pro tradery, kteří se chystají začít live

    V prvé řadě začněte velmi při zemi a několikrát si opakujte, že to nebude jednoduché. Nezačněte hned představou obřích zisků a ukončení vašeho stávajícího zaměstnání v prvních měsících.

    Během prvního čtvrtletí si dejte jednoduchý úkol – pokusit se alespoň ze 70% obchodovat tak, jak byste na konci dne, kdy už vidíte jak vše „dopadlo“, obchodovat chtěli. To znamená, že každý večer se kouknete jaké obchody jste správně měli vzít a jaké ne, kde jste správně měli vystoupit a kde ne, porovnejte s realitou, zanalyzujte kde jste se odchýlili a proč. Součástí tohoto procesu bude i další jemné ladění obchodního plánu a zahrnování nových, velmi jemných nuancí, postupem času se ale skutečně musíte dostat do stádia, kdy vaše reálné obchodování bude alespoň ze 70 % takové, jak by mělo vypadat v porovnání s „ideálním“ stavem. Po celé toto období se – a to je velmi důležité – nesoustřeďte primárně na profity. Soustřeďte se primárně na proces, protože pouze pokud dobře zvládnete proces, začnete pomalu vydělávat reálné peníze.

    Součástí tohoto období bude také výrazné studium psychologie. Teprve nyní si uvědomíte, že ve skutečnosti nejste tak disciplinovaní, jak si myslíte (všichni jsme si tím prošli) a že se z nějakého důvodu v řadě případů chováte jinak, než byste měli, nebo chtěli. Není tedy od věci začít se dozvídat něco o způsobech, jak funguje lidský mozek, co je to vědomí a podvědomí a jak člověk může lépe poznávat své slabé stránky (převážně ty kontraproduktivní v rámci tradingu) a pracovat na nich. Pamatujte ale, že vždy nejprve musíme přiznat, že je něco v nepořádku, abychom mohli vůbec problém odhalit a eliminovat.

    K prvním třem měsícům přistupujte s otevřenou myslí a každou chybu neberte jako neúspěch, ale pouze jako zrcadlo toho, co ještě nevíte nebo neumíte a co se dá ještě vylepšit. Po celou dobu obchodujte pouze s jedním kontraktem.

    Ve druhém čtvrtletí byste již měli být schopni obchodovat alespoň ze 70 % tak, jak si to představujete. Začněte se tedy toto číslo zvyšovat na 90 % a pokud se začnete cítit v tradingu skutečně dobře, přidejte si další kontrakt.

    Ve třetím čtvrtletí, pokud se budete s tradingem cítit opravdu dobře, začněte se seriózně zabývat position-sizing metodami. Vím, že jste se jimi zabývali už před live startem, ale nyní máte nové zkušenosti, znáte sebe zase o trochu lépe, takže přehodnoťte svou toleranci risku, schopnosti toho, co snesete a vypracujte si aktuálnější verzi position-sizingu, na základě posledních zkušeností. Pro zbytek roku se snažte postupně dostat s position-sizingem do „harmonie“ a zvyšovat tak dle něho své pozice.

    Pro tradery, kteří již live obchodují

    Každý obchodník, který již nějaký čas obchoduje, sám nejlépe ví, jaké jsou jeho silné a slabé stránky, kde jsou jeho přednosti a kde nedostatky, apod.

    Pokud tedy již nějakou dobu obchodujete, začněte první měsíc v roce tím, že uděláte důkladnou „revizi“ svého obchodování za rok 2008. Uděláte si přesný přehled o tom, v jakých situacích se vám dařilo lépe a v jakých hůře, jaké chyby neustále opakujete, kde cítíte výrazný prostor ke zlepšení a kde naopak cítíte, že si vedete dobře. Na základě těchto informací si sami zpracujte individuální plán toho, co postupně budete chtít měnit v první čtvrtině roku.

    Celý tento proces nepodceňujte, protože některé případy mohou být skutečně náročné k odstranění. Můžete například zjistit, že jste minulý rok jednali příliš impulsivně a unáhleně a tím jste skončili ve ztrátě, zatímco při dodržování systému byste měli skončit ve zisku. Je tedy na místě začít se seriózně zabývat tím, zda-li jste takový problém schopni překonat a jak. Občas totiž můžete dojít k závěru, že překonání takového problému může znamenat kompletní změnu obchodního stylu, nebo změnu time-frame. Takový krok znamená nové úpravy systému, nové backtesty atd. Můžete s ním tedy strávit i celý první půlrok – pokud by to však znamenalo výrazné zlepšení pro druhé pololetí roku a otočení ztrát do zisků, rozhodně to stojí za to. Po celou dobu k sobě buďte maximálně upřímní, nic si nenalhávejte, nesnažte se věci dělat lepšími než jsou. Děláte to pro sebe, nemá tedy cenu si něco nalhávat. Využijte pečlivě vedených záznamů (pokud žádné nemáte, pak ještě stále nechápete, o čem trading je a možná byste se měli vrátit k papírovému obchodování).

    Pokud jste již ten typ obchodníka, co dokáže nějaké peníze vydělat, začněte se seriózně zabývat jednak tím, co může případně ještě výrazně posunout vaše obchodování a také tím, zda-li nepřidat nějaký další obchodní styl a více se diversifikovat.

    Můžete například začít dělat různé experimenty s dalšími metodami výstupů a risk-reward-ratio a na základě takových testů i výrazně změnit obchodní styl z více aktivního obchodování do méně obchodů za den, avšak s většími potenciály zisku (můj aktuální případ).
    V rámci diversifikace se můžete například začít zabývat myšlenkou, zda-li k intradennímu obchodování nepřidat ještě swingové nebo opční . Pokud již váš obchodní účet trochu povyrostl, nemusí to být myšlenka zcela od věci.
    I tak však doporučuji jedno – opět příliš nespěchejte. Na letošní rok si dejte cíle raději menší, ale takové, abyste byli schopni je naplnit.

    Lepší malý, ale splněný cíl, než cíl vysoko v oblacích, ke kterému se však ani zdaleka nepřiblížíte. To ostatně platí pro všechny. A pokud vám někdo slibuje, že vám ukáže rychlejší a jednodušší cestu jak vydělávat na burze, je to lhář. S burzou je to stejné, jako kdekoliv jinde - bez práce nejsou koláče a bez snahy a přístupu není progres a odměna.

    Přejeme vám mnoho dobrých obchodů v letošním roce.

    4.1.2009

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...