Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Dr. Brett: Co nás trading učí o životě …

    Trading je pro život něco jako zkouška ohněm: v rozpětí minut generuje stejné výzvy, kterým čelíme v reálném životě: vytváří nutnost hodnotit, plánovat a hledat hodnoty v nejistém prostředí plném rizika. Chceme-li zvládnout trading, musíme čelit hlavně sami sobě a zvládnout především sami sebe. Jen v málo oblastech života je osobní rozvoj tak rychle odměněn a jeho nedostatek tak rychle potrestán.

      
    stopky-tabule.jpg
    Foto (c)iStockphoto.com/Talaj &nbsp 

    Trading a trhy nám udělují mnoho lekcí pro život:

    1) Mějte pevný stop-loss pro všechny činnosti: práci, vztahy a osobní investici do čehokoliv. Úspěšní lidé jsou úspěšní proto, že dokáží rychle opustit své negativní zkušenosti a maximálně využít těch pozitivních.

    2) Diversifikace neboli rozložení rizika funguje v životě stejně dobře jako v trzích. Vícečetné, na sobě nezávislé zdroje sebenaplnění usnadňují riskování v jakémkoliv aspektu života.

    3) V životě, stejně jako v trzích, vyhledává příležitost ty, kteří jsou na ni připraveni. Pokud neplánujete budoucnost dostatečně pečlivě a reálně, plánujete svůj neúspěch.

    4) Úspěch v životě i v tradingu pochází ze znalosti svých hranic a jejich posunování, když je příležitost. A současně schopnosti nečinně sedět, když není příležitost v dohledu.

    5) Riskování a zisk jsou vždy v přímé úměře. Zisk, v životě i v trzích, vyžaduje pečlivé řízení risku.

    6) Štěstí je sklizeň, kterou získáváme z toho, co jsme v životě zaseli. Všechno konání v životě je třeba pravidelně hodnotit s ohledem na návratnost vašich investic.

    7) Přivítejte změnu: S proměnlivostí přichází příležitost, stejně jako nebezpečí.

    😎 Všechny trendy a cykly jednou skončí. Profitovat bude ten, kdo je schopen předvídat budoucnost.

    9) Nejhorší rozhodnutí, v životě i v trzích, pochází z extrémů: přemíry sebedůvěry nebo jejího nedostatku.

    10) Recept na úspěch v životě i ve financích: nikdy nedržte investici, kterou byste nebyli ochotni koupit dnes znovu.

    … a co nás život učí pro trading aneb výzkum psychologie ve sportu a jeho význam pro tradery

    Ze všech oborů lidské činnosti bylo nejvíce výzkumů pravděpodobně věnováno sportu. Například v roce 2001 zabral souhrn všech zjištění v oblasti sportovní psychologie přes 800 stránek textu a již v roce 2007 byl nahrazen sborníkem o 900 stranách. Když jsem začal psát svoji knihu „Trading na maximum“, uvědomil jsem si, že tradeři i jejich učitelé ví o tomto výzkumu velmi málo, přestože jeho závěry mají s úspěchem v tradingu přímou souvislost.

    Jeden z mých oblíbených vědců na poli sportovní psychologie je Janet Starkesová z Mc Master University v Ontariu. Zde je pár závěrů, které plynou z výsledků jejího zkoumání publikované v knize Handbook of Sport Psychology z roku 2001 a jejich implikace v tradingu:

    ** „Naprosto markantní, jak při výzkumech v laboratoři, tak v terénu, je zjištění, že zkušení sportovci (tedy ti, kteří se dané činnosti věnují již delší dobu) jsou lepší než nováčci, a to nejen ve fyzické zdatnosti, ale i v základních percepčních, kognitivních a strategických schopnostech, podmiňujících úspěch v daném sportu.“ (str.175)
    Jinými slovy, lidé se stanou odborníky, pokud se doslova naučí vidět věci jinak a novým způsobem i myslet. Není to jen rozdíl v jejich „hardwaru“ (lepší paměti, představivosti nebo koncentraci); experti si vyvíjejí svůj vlastní nový „software“: interní program, který jim umožňuje rozpoznat patterny a okamžitě podle nich jednat.

    ** „Primární význam „pravidla 10 let“ spočívá v tom, že jeho platnost není omezena výhradně na sport, ale zdá se být zcela univerzální. Z tohoto pohledu je to jeden z nejrobustnějších dosavadních výsledků zkoumání. (str.175)“
    Vývoj vnitřního „softwaru“, který umožňuje pálkařům perfektně si zažít tvar a rozměry hřiště, hráčům fotbalu předvídat díry v obraně a okamžitě jich využít a traderům průběžně hledat a upravovat svůj systém, vyžaduje dlouhodobý proces vývoje, kdy se získané zkušenosti natolik vžijí, že se stanou druhou přirozeností. Neustávající promyšlený a plánovaný trénink je pro úspěch zásadní.

    ** "Pochopení toho, jaký způsob tréninku je nejlepší a jak má být prováděn, je mnohem důležitější než otázka „jak moc“ (str.175).
    Jak sportovní psychologové uvádějí, neplatí zcela, že cvičení vede k dokonalosti, ale spíše, že dokonalé cvičení vede k dokonalosti. Efektivní cvičení poskytuje studentům okamžitou zpětnou vazbu a korekci, vytváří strukturu dalších úkolů v logickém vývoji a rozkládá dovednosti na jednotlivé složky pro další dril. Sezení před obrazovkou a obchodování není trénink; sezení před obrazovkou a dril v umisťování příkazů, řízení obchodů, vedení deníku založené na studiu o toku trhu tréninkem je.

    ** "Data ze studií sportu také naznačují, že ty tréninkové aktivity, které vyžadují největší fyzické úsilí a duševní koncentraci jsou nakonec ty, které přinášejí největší potěšení.“(str.175)
    Dostáváme se k samému jádru toho, co přivádí k dokonalosti. Expert, v tradingu nebo ve sportu, se narodil s určitým talentem a procvičování těchto schopností mu přináší radost a naplnění. Tato vnitřní motivace podněcuje budoucího odborníka k tréninku po dlouhou dobu onoho 10-ti letého učení. Podle Csiksezentmihalyiho se mysl nachází v tzv „flow“ stavu - tedy stavu příjemného prožitku při hladce a optimálně uskutečňované či realizované aktivitě, který je ideální pro zpracovávání informací. Klíčem k úspěchu v tradingu je strukturované učení při udržovaném „flow“ stavu, což je hlavním úkolem koučů.

    Ať již zkoumáte wrestling, krasobruslení, karate, americký fotbal nebo hokej, existuje zřetelný vztah mezi množstvím tréninku, který kdo během kariéry absolvoval a jeho eventuálním atletickým úspěchem.“(str.186) Stejně jsem tento fakt vyjádřil ve své knize: v každém oboru lidské činnosti ti nejlepší tráví mnohem více času v tréninku a pilováním svých dovedností než jejich vlastním předvedením v závodě. A přesto lze toto tvrdit o velmi malém množství traderů. Je tedy tak překvapivé, že podle zasvěcenců průměrný trader zlikviduje svůj účet nejdéle do sedmi měsíců?

    Na svých stránkách a ve svém blogu se zabývám velikým množstvím myšlenek týkajících se psychologie traderů a psychologie trhů. Nicméně jen málo z těchto myšlenek je tak důležitých jako ty, které jsem právě zmínil. Psychologie tradingu může být mnohem víc, než jen nekonečné diskuse o kontrolování svých emocí a pozitivním myšlení. Nejlepší psychologií tradingu je TRÉNINK, náležitě strukturovaný a podložený výzkumem.

    Trading_na_Maximum_90px.jpg   

    Autorem textu je Dr. Brett Steenbarger, který jej publikoval na svém blogu http://traderfeed.blogspot.com. Text se souhlasem autora přeložila pro Finančník.cz Blanka Davídková.
    Pokud vás myšlenky Dr. Bretta Steenbargera zaujaly, určitě nepřehlédněte jeho novou knihu Trading na maximum, která vyšla v českém překladu a podrobně se věnuje popisované problematice. Současně je Dr. Brett Steenbarger autorem knihy Trading Coach, která rovněž vyšla v češtině. Jde o vynikající soubor 101 rad a postupů, jak vyřešit své psychologické problémy v tradingu, a které vám tak mohou pomoci stát se podstatně lepším traderem.

    16.11.2011

    Finančník.cz


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...