Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak se přenést přes skutečnost, že okolí může reagovat negativně na zprávy, že se začínám věnovat tradingu?

      

    reakce-tradingl.jpg

    Foto (c)iStockphoto.com/ stevecoleccs &nbsp 

    Většina lidí žije dnes v jasně definovaných „společenských mantinelech“, které jsou obecně považovány za „správné“. Pravidelná celodenní práce 5 dnů v týdnu, hypotéka, 1x ročně dovolená a nepatrně volného času. Je zřejmé, že trading je o zcela jiném životním přístupu a v řadě ohledech zažité mantinely nabourává, resp. boří. Pokud se něčemu takovému začne člověk věnovat, nemusí se to proto setkat s pochopením. Jak se vyrovnat s reakcemi okolí?

    K dnešnímu příspěvku mě dovedl dotaz začínajícího tradera, který jsem dostal před nedávnem na Facebooku. Dotaz zněl:

    „naucit sa obchodovat je pre mna velka vyzva, necele dva mesiace idem profitabilne paper na TF, vyuzivam vas system finwin v kombinacii so wcci, snazim sa zadefinovat si obchodny plan, podla ktoreho zacnem na jesen live, problem je, ze priatelka tomu vobec neveri, zacala sa o tom rozpravat s ludmi v okoli a samozrejme jej vacsina povedala, ze je to blbost, ze len pridem o peniaze, ze oni si to vyskusali a su ekonomovia tak by o tom mali nieco vediet, ja mam vystudovany marketing takze podla nej nemam sancu, bojuje sa mi s tym stale tazsie a tazsie, a nepridava mi to na celkovej pohode, nemate nejaky recept ako sa cez to inteligentne preniest? dakujem, pekny vecer.“

    Je přirozené, že s podobnou situací se bude potýkat mnoho začínajících obchodníků. Budu proto velmi rád, pokud své zkušenosti a tipy jak situaci řešíte připojíte k diskuzi pod tímto článkem.

    Co se mě osobně týče, poradil bych zhruba následující:

    Každý máme jinou povahu, jiné typy přátel a známých a není tak možné dát jednu univerzální radu, která by situaci řešila za každých okolnostní.

    Pokud budu přemýšlet v obecnější rovině, pak bych začal asi tak, že ač si to málokdo v podobné situaci chce připustit, podobný „odstup“ ze strany přátel může mít určité opodstatnění. Spousta lidí se vrhá na trading ze špatných důvodů – vnímají jej jako velmi jednoduchý způsob jak přijít k penězům v podstatě bez práce a navíc s určitou „sexy“ a „luxusní“ image. Tito lidé rádi, často, hlučně a neodbytně o svých snech hovoří všude a vždy a pokoušejí se do svých snů vtáhnout své známé bez toho, aniž by sami zatím v tradingu čehokoliv dosáhli. Takových lidí není rozhodně málo a patrně každý z nás zná někoho takového. Pak je logické, že mnoho lidí si životní styl tradera spojuje s něčím nereálným a pokud někdo v jejich okolí začne o tradingu uvažovat, tak jej v této myšlence nebudou nejspíš podporovat. Minimálně proto, že budou mít několik příkladů z minulosti, kdy o podobné cestě již slyšeli a nikdy to „nedopadlo dobře“.

    Pokud tak máte pocit, že vás přátelé v myšlence tradingu nepodporují, doporučoval bych se zamyslet v první řadě nad tím, jakým způsobem s nimi o tradingu hovoříte a zda-li je to vůbec třeba.

    Moje zkušenost je taková, že ať v tradingu nebo v běžném podnikání spočívá úspěch vždy na konkrétním jedinci (tj. mě samotném). Pokud se o svých plánech budeme bavit s příliš širokou skupinou známých, vždy se najde mnoho z nich, kteří budou „vědět více“ a začnou radit, jak by se to dalo dělat lépe, úspěšněji nebo ještě častěji myšlenku zkritizují. Přitom velmi často jde o lidi, kteří sami v dané oblasti nedokázali vůbec nic. Sám velmi rád poslouchám názory a zkušenosti druhých, ale pouze v případě, že v dané oblasti jsou již úspěšní, nebo se jí alespoň dlouhodobě věnovali. Pokud například budu uvažovat o podnikání v oblasti velkovýroby čehokoliv, budu své plány diskutovat pouze s lidmi, kteří továrnu provozují nebo provozovali – ti jediní mi mohou relevantně poradit jak na to a poukázat na skutečná rizika, kterým budu čelit. Kamarádi „v hospodě“ mi toho samozřejmě na dané téma mohou prozradit mnohem více, ale co si budeme povídat - jejich rady jsou úplně k ničemu (a naopak mohou být prudce kontraproduktivní) a člověk se tak musí naučit sdílet s určitými lidmi jen určité informace. Naprostou stejnou situaci vidím v tradingu.

    Trochu jiné by to mělo být v okruhu nejbližší rodiny – člověk by měl mít podporu např. manželky, přítelkyně nebo rodičů v tom, co dělá. Zde ale opět záleží na stylu, jakým je trading prezentován a jak se k němu sami stavíme.

    Z počátku bych nejspíš doporučil se k tradingu stavět jako k určitému zájmu, který se může rozvinout do profese. Pokud vaši blízcí uvidí, že svůj čas věnujete vlastnímu rozvoji v oblasti finančních trhů a daná aktivita navíc neohrožuje rodinný rozpočet (což by v žádném případě nemělo), pak by podpora měla být stejná, jako u kteréhokoliv zájmu. Opět je ale potřeba věci ze začátku „nepřehánět“. Trading je běh na dlouhou trať – je třeba se připravit často na měsíce, či spíše roky studia a je dobré tak zvolit odpovídající tempo, tj. nevěnovat všechen čas jen tradingu, ale také „žít“.

    Reakce okolí se pak z mé zkušenosti prudce obrátí v případě, že začnou vidět reálné výsledky – tj. výdělky. Stejní lidé, kteří dříve pochybovali se najednou začnou o trading zajímat s tím, že by to také rádi zkusili...

    Shrnutí

    Z mé zkušenosti je nejlepší trading prezentovat jako určitý profesní zájem s tím, že získané zkušenosti se nikdy neztratí a člověk je minimálně může používat v běžném životě. Zájmů má každý několik a trading v počáteční fázi by neměl být skutečně nic, čemu by měl člověk propadnout víc, než je zdrávo. V takovém případě většinou okolí reaguje na trading úplně stejně jako na cokoliv jiného, čemu se člověk věnuje. Na nás samotných pak musí být, abychom dokázali zájem přeměnit do výdělečné profese. V tomto ohledu se obávám, že člověk musí hledat sílu především sám v sobě a nesnažit se spoléhat na souhlas a podporu ostatních.

    Jaké jsou vaše zkušenosti?

    9.6.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...