Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Než vstoupíte do obchodu 3: historická high a low

    Dnes si povíme další z kontrolních kroků, který bychom měli provést před každým vstupem do obchodu. I když ten dnešní není tak zásadní jako volatilita nebo rotace, je rozhodně velmi užitečný a převážně poziční obchodníci by jej neměli ignorovat.

    Historická high

    Historická high a low jsou velmi zásadní body v grafu každého trhu a znamenají určitá nebezpečí pro každého, kdo není s podobnými situacemi blíže obeznámený. Začněme trhy, které se nacházejí na svém historickém maximu.

    Trh na svých historických vrcholech má svá výrazná specifika, která není radno ignorovat. V prvé řadě, historiské high tvoří „precedentní případ“, při kterém je cokoliv dalšího možné. Trh na nových vrcholech je zcela nevyzpytatelný a postrádá jakýkoliv „záchytný“ bod v podobě technické analýzy. Proč? Není zkrátka a dobře možné podívat se výše a najít nějaké supporty nebo resistance, které by nám napověděly alespoň malinko více o možném budoucím vývoji. Není možné chytnout se sebemenší „jistoty“ a snažit se najít něco, z čeho dedukovat jakýkoliv následný krok. Žádná situace tedy nenabízí tolik prostoru k nejistotě a neurčitosti, jako je trh na svém novém high. Proto vstup do obchodu na novém historickém vrcholu je čirá spekulace ve své nejčistší podobě a nabízí zvýšený risk, při kterém je velmi náročné plánovat cokoliv dalšího.

    Na druhou stranu, trhy na svých nových vrcholech nabízejí často velmi dobré obchody, neboť při troše pozorování můžete sami vidět, že nová high mají tendenci tvořit opět nová high. Jinými slovy, co začalo růst do nových výšin, často se jen tak nezastaví – jak můžete například vidět na aktuální situaci v trhu s ropou. Pokud bychom tedy měli přejít k praktické aplikaci obchodování historických high, musíme v prvé řadě vzít v potaz, že z historických high jenom zřídka dojde k dlouhodobému otočení trhu, pokud tomu nepředchází nějaká výraznější situace, jako například dlouhodobější stagnace na určitém vrcholu kombinovaná s protitrendovými formacemi typu double top. To tedy znamená, že spekulace na short v momentech nových vrcholů je nejenom silně kontrariánská (na čemž není nic špatného), ale především aplikovatelná pouze v rámci krátkodobějších obchodů, ze kterých musíme umět velmi rychle vystoupit.

    HL-1.jpg

    Při pohledu na graf ropy (Crude Oil) je patrné, že nová high opět vedla k dalším novým high a že korekce po dosažení nového vrcholu byly většinou jen mírné.

    Co je navíc ještě zrádnější – drobné korekce na nových vrcholech, které by nám umožnily úspěšně spekulovat na krátkodobé short obchody, občas vůbec přijít nemusí, což činí protitrendové obchodování v takovýchto situacích ještě nevyzpytatelnějším. Přesto bychom skutečnost, že trhy mají tendenci dělat po dosažení nových vrcholů korekci, měli využít ve svůj prospěch– a to jako pomocníka pro jemnější načasování, kdy vstoupit do dlouhé pozice. Se správným načasováním vstupu až po korekci můžeme výrazně omezit riziko a spekulovat na další růst nejenom s menším stop-lossem, ale především s vyhlídkou alespoň jedné S/R úrovně nad námi, která nám může posloužit jako velmi užitečné „vodítko“ pro další management takového obchodu.

    Zde tedy shrnutí pravidel pro obchodování trhů na nových vrcholech:

    • nespekulujte na dlouhodobý pokles, pokud se trh nachází na svém absolutním high (myšleno za celou historii existence komodity nebo akcie); pokud chcete spekulovat na pokles, potřebujete mít takovou domněnku skutečně silně potvrzenou s pomocí technické analýzy;
    • spekulace na krátkodobou korekci je přípustná, musíte být však relativně rychlí a počítat s tím, že zdaleka ne vždy trh po novém vrhcholu korekci vytvoří;
    • nejlepší způsob obchodování nových vrcholů je počkat si na korekci a po takové nastoupit dlouhou pozici s menším riskem a alespoň jedním „záchytným bodem“ nad sebou;
    • pokud otevřete takovouto dlouhou pozici, v momentě, kdy trh dorazí na své předchozí nedávné high, posouvejte stop-loss na vstup pro případ, že by trh selhal ve vytvoření dalšího, nového vrcholu;
    • historická high si zásadně ověřujte na jakémkoliv trhu, do kterého se chystáte vstoupit.

    Historická low

    Situace u historických low je malinko jiná. V prvé řadě, kdykoliv se chystáme vstoupit do obchodu, musíme pohlédnout na týdenní a měsíční graf a podívat se, na jaké úrovni se nachází historicky nejsilnější support úroveň. Taková totiž může být velmi významná – jak se můžete přesvědčit například na grafu kukuřice. Konkrétně u tohoto trhu se již 15-20 let trh nedostal pod hranici supportu 200 a tak je toto historické low kriticky důležité. U takto silných historických low se z vlastních pozorování a závěrů domnívám, že další pokles je skutečně pouze minimálně pravděpodobný a tak bych osobně nikdy nespekuloval na short v trzích, které se nacházejí na tak silném hisotrickém low, jako kukuřice v letech 2005 a 2006 (a samozřejmě ještě dříve v minulosti). To tedy znamená, že jakýkoliv prodej kukuřice blízko oblasti 200 by byl pro mě naprosto tabu.

    HL-2.jpg

    Zásadním historickým supportům je třeba věnovat velikou pozornost.

    Platí tedy opačné co u obchodování na nových vrcholech – u nových low bude pro nás daleko zajímavější než spekulovat na další pokles trendu, spekulovat na obrat a následný růst. Naše časování zde navíc může být skutečně velmi příhodné – můžeme se pokusit nakoupit naprosto co nejvíce blízko takovéhoto silného supportu (low) a omezit tak naše riziko na minimum, pak už jen trpělivě čekat, než se daný trh otočí a vystřelí vzhůru (což může trvat i několik týdnů až měsíců). Že se taková čekání tu a tam vyplatí je patrné z následujícího obrázku – kdo předminulý rok nakoupil na samotném historickém low kukuřici, mohl dnes již sedět v otevřeném profitu přes 20,000 USD na jediný kontrakt. Přitom risk do takového obchodu by byl minimální – docela určitě jen několik stovek dolarů.

    HL-3.jpg

    Pokud se obchod na historickém low povede, může jít o velmi silný potenciál zisku.

    Aktuální margin na kukuřici je kolem 1,300 USD, za 2 roky by se tedy jednalo o zhodnocení více jak 1400% (ne, není to překlep). Samozřejmě, že takováto příležitost se naskytne jen jednou za X let, pokud se však naučíte takové příležitosti rozpoznávat, pochopíte, jak v rámci pozičního obchodování mohl Larry Williams za jediný rok otočit 10,000 USD do více než 1,000,000 USD.

    Zde souhrn pravidel pro obchodování na historických low:

    • vždy si najděte velmi silné supporty s historií alespoň 10-15 let; používejte týdenní a měsíční grafy;
    • na takto silných supportech se nesnažte spekulovat na další pokles, ale raději na obrat;
    • nakupujte co nejblíže supportu, ať je vaše riziko co nejnižší;
    • podobné obchody plánujte jako skutečně dlouhodobé.

    Samozřejmě, podobně silná low můžete najít i na řadě dalších grafů – doporučuji si prostudovat jeden po druhém a sami si udělat obrázek.

    25.5.2008

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...