Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Dr. Brett: Tři oblíbené mýty v psychologii tradingu

    Jako psycholog, který se zároveň zabývá tradingem, jsem získal výborný přehled o faktorech, které oddělují úspěšné tradery od těch neúspěšných v jakékoli části burzovního spektra, od soukromých firem přes investiční banky po peněžní fondy. Nejdůležitější zjištění, které jsem udělal při osobním kontaktu s více než stovkou profesionálních traderů během posledních pár let je, že většina tvrzení týkajících se úspěchu v tradingu prostě není pravda. Rád bych zmínil tři nejčastější mýty o úspěchu v obchodování a nabídl svůj odlišný pohled na věc.

      
    3volby.jpg
    Foto (c)iStockphoto.com/koun &nbsp 

    Mýtus č. 1: Emoce jsou základní příčinou problémů v obchodování

    Ano, emoce mohou ovlivnit koncentraci a výkon, ale to neznamená, že jsou prvotní příčinou. Ve skutečnosti, emoční stres je stejně často důsledkem špatného obchodování, jako je jeho příčinou. Když obchodníci nedokáží správně řídit riziko, objem obchodů je vzhledem k velikosti jejich účtů nadměrný, koledují si o přílišnou emocionální reakci nad výkyvy svého kapitálu. Obdobně, pokud obchodníci používají nedostatečně prověřené a neotestované patterny, které jim neposkytují dostatečnou objektivní výhodu v trhu, směřují k tomu, že v průběhu času přijdou o peníze a zažijí pochopitelnou míru emocionální frustrace. Znám mnoho úspěšných obchodníků, kteří jsou silně soutěživí a velmi emotivní. Stejně tak znám spoustu úspěšných obchodníků, kteří uvažují jednoznačně analyticky a emoce je téměř nezasahují. Trading je svou podstatou podobný umění nebo sportu. Úspěch je součtem talentu (vrozených schopností) a dovedností (schopností naučených a získaných v průběhu života). Pouhá emocionální sebekontrola neudělá z člověka úspěšného hudebníka, fotbalistu nebo obchodníka. Jakmile ale má jednotlivec potřebný talent a dovednosti, pak se faktor emocionální sebekontroly stane důležitý. Psychologie určuje, do jaké míry jste v souladu se svými schopnostmi a talentem, ale nemůže je nahradit.

    Mýtus č. 2: Každý, kdo obětoval určité úsilí, se může dostat do bodu, kdy se začne obchodováním živit

    To je nesmysl. Kolik lidí se živí hraním ve filmu či jako muzikanti? Jaké procento lidí zabývajících se sportem si ve skutečnosti vydělává na živobytí například atletikou? Mnoho lidí hraje šachy nebo poker, ale kolik z nich je z toho živo? Sečteno a podtrženo, vydělat si na živobytí jakoukoliv činností znamená, že jste dlouhodobě dobří v tom, co děláte. Ne všichni mají talent, dovednosti a odhodlání být úspěšní – v jakékoliv oblasti. Mezi mnoha obchodníky, které jsem potkal při různých příležitostech, od těch co obchodují individuálně z domova, po profesionály ve firmách, nejlepšími indikátory obchodního úspěchu byly velikost obchodního účtu a prostředky, které má trader k dispozici. Pokud by člověk zhodnotil svůj účet o 30% každý rok, byl by jedním z nejúspěšnějších spekulantů na světě. Většina finančníků spravujících otevřené fondy, investiční fondy a penzijní fondy neudrží takové zisky dlouhodobě. Oproti tomu, pokud trader začne s kapitálem 60 000 USD, nebývá spokojen se ziskem 18 000 USD. To vede k tomu, že využívá vyšší pákový efekt a tím značně zvýší riziko krachu, když ho zasáhne nevyhnutelná vlna ztrátových obchodů. Je samozřejmé, že přemrštěná páka je hlavním zdrojem emočního stresu při obchodování. Podívejte se na způsob, jakým vydělávali peníze The Turtles ( = experiment Richarda Dennise, který během 14 dnů zaškolil do svého obchodního systému 14 osob, tradingem dříve nedotčených. Těm, co prokázali své schopnosti na malých účtech, dal k dispozici celkem 1 milion dolarů. Během následujících 4 let, vydělali v komoditách více než 100mil. dolarů.) „Želvy“ se naučili obchodní systém, naučili být se důslední v jeho dodržování a dostali dostatek peněz, takže mohli obchodovat na více trzích s dostatečnou rezervou pro navyšování nebo snižování pozic. Ale ani s těmito zdroji nedokázali uspět všichni Dennisovi studenti.
    Talent, dovednosti a příležitost jsou ingredience úspěchu a tyto schopnosti jsou relativně běžné v populaci traderů, stejně tak, jako jsou relativně běžné v celé lidské populaci.

    Mýtus č. 3: Hlavní příčinou neúspěchu v obchodování je ztráta disciplíny

    Toto je mýtus udržovaný obchodními „guru“ a „kouči“, kteří: a) sami neobchodují, b) mají nezpochybnitelný zájem na tom, abyste uvěřili, že vše co leží mezi vámi a úspěchem jsou jejich služby. Hlavní příčinou neúspěchu je ztráta objektivní výhody v trzích, obchodování nahodilých patternů, jejichž úspěšnost nebyla nikdy řádně prověřena v testech. Nikdy bychom se nerozhodli pro koupi auta poté, co se na něj jen z dálky podíváme. Chtěli bychom jej zkusit, prozkoumat, projet a dostat se pod kapotu. Oproti tomu, naprosto neuvěřitelně, jsou tradeři schopni vkládat mnohem více peněz do něčeho, co nikdy neprozkoumali, „neprojeli“, nevyzkoušeli… A z toho důvodu také často od svých patternů „zběhnou“, protože si instinktivně uvědomují, že jejich obchodní systém nefunguje. V jakémkoliv oboru lidské činnosti nalézáme pradávnou a neměnnou pravdu: Ti nejlepší tráví mnohokráte více času procvičováním svých dovednosti než samotným vystoupením. A to platí jak pro herečku z Broadwaye, tak pro Olympijského atleta. Mnoho traderů si přesto myslí, že samotné ostré obchodování jim poskytne dostatek cviku. Bohužel, jejich účet často křivku učení neustojí. Jeden z řídících pracovníků brokerské firmy mi svěřil, že průměrný trader provětrá svůj účet do sedmi měsíců. Proto brokerské firmy neustále loví nové zákazníky. Není to tak, že všichni tito tradeři mají nedostatek disciplíny: oni jednoduše neměli dostatek praxe, aby objevili správné trhy a svůj obchodní styl a dostatečné vypilovali své dovednosti… V každém jiném oboru lze najít relativně snadnou úroveň pro začátečníky: můžete začít v ochotnickém divadle, odehrát kolo v golfu na 3-parovém hřišti, zvolit nižší úroveň hry při hraní šachu na svém počítači. Oproti tomu, v tradingu neexistuje nižší úroveň. Když umístíte příkaz na trh, čelíte profesionálům od prvního dne. Není divu, že je tak těžké uspět! Disciplína je nezbytnou součástí úspěchu v tradingu, nicméně je toho třeba ještě mnohem víc. Je potřeba intenzivní procvičování a zdokonalování schopnosti číst v trzích a správně reagovat.

    V ideálním světě bych vůbec nemusel s těmito mýty polemizovat. Dostatečně realistické informace o tom jak uspět, byste získali od brokerských firem, dodavatelů, tradingových guru, z knih a časopisů. Nicméně, v reálném světě většina těchto komerčních subjektů má veliký zájem na pěstování snu, který je ve skutečnosti pouhou krutou fantazií: bláhového snu, že každý může dosáhnout velikých zisků na burze bez většího úsilí.

    Mám tím vším ale zatratit naděje a touhy tisíců traderů? Ne, to určitě ne. Důvod, proč jsem napsal svou knihu „Enhancing Trader Performance“, je ten, že ke stvoření profesionála v jakémkoliv oboru je třeba projít stejným procesem. Tento proces obsahuje několik částí:

    Nalezení své „výhody“ – tj. rozpoznání a nalezení oblasti činnosti, ve která maximálně zúročíte unikátní skladbu vašich schopností, dovedností a zájmů.

    Vědomé procvičování – tj. nácvik dovedností za postupně se ztěžujících podmínek, které postupně věrně zobrazí nároky reálného prostředí.

    Neustálá zpětná vazba – tj. intenzivní zhodnocování výkonu a rozpoznávání silných a slabých stránek tak, abyste lépe využívali to první a kompenzovali to druhé.

    Úspěšní tradeři, které znám, našli trh (nebo trhy) a obchodní styl, který staví na jejich kvalitách. Neúnavně pracovali na svých dovednostech s použitím videonahrávek pro přehrávání tržních situací a svých reakcí. Trénovali na simulátorech při rozličných podmínkách trhu. K udržení takovéhoto úsilí je třeba lásky k samotným trhům, něco, co zdaleka ne všichni tradeři v sobě mají. Někteří tradeři milují akci, někteří milují sen o vydělávání peněz, někteří se zamilovali do možnosti pracovat sami pro sebe – ale mnoho z nich nemiluje tu samotnou práci: úsilí o rozpoznání a zvládnutí signálů, které trh nabízí.

    Úspěch je v tradingu možný, stejně jako v každém jiném lidském oboru. Přesto, pokud vám někdo řekne, že cesta k úspěchu je jiná než u chirurga nebo olympionika, víte, že vám vypráví pohádky. Pokud si vyberete cestu špičkového odborníka, trading může být nádherně podněcující a uspokojující. Pokud však trading není vaší ideální cestou pro sebezdokonalování, hledejte své místo raději někde jinde. Ochráníte a zúročíte tím své peníze mnohem lépe. Cílem je najít to nejlepší ve vás, ať již jako tradera nebo jako někoho jiného. Nic menšího si váš život nezaslouží.

       

    Autorem textu je Dr. Brett Steenbarger, který jej publikoval na svém blogu http://traderfeed.blogspot.com. Text se souhlasem autora přeložila pro Finančník.cz Blanka Davídková.
    Pokud vás myšlenky Dr. Bretta Steenbargera zaujaly, určitě nepřehlédněte jeho knihu Trading Coach, která vyšla v českém překladu. Jde o vynikající soubor 101 rad a postupů, jak vyřešit své psychologické problémy v tradingu, a které vám tak mohou pomoci stát se podstatně lepším traderem.

    7.9.2011

    Finančník.cz


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...