Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Správná psychika, cesta k úspěchu?

    Čím více komunikuji s tradery, tím zřetelněji vnímám, že technický edge je jen základ potenciálního úspěchu v obchodování. Mnohem záludnější úskalí leží ve vlastnostech nastavitelných v naší vlastní hlavě. Dnes chci téma zaměřit na jednu z nejdůležitějších.

      

    trpelivost.jpg

    Foto (c)depositphotos.com/ Zerbor

    Trpělivost představuje jednu z vlastností, bez které to v tradingu nejde. Ruku v ruce s tím jde disciplína, neboť bez té nedokáží být tradeři trpěliví.

    Úskalí tradingu vnímám především v tom, že zajímavé výsledky se dosahují drobnými obchody, které samy o sobě zajímavé nejsou. Trader musí být přesto velmi disciplinovaný, aby se neodchyloval od svého plánu a trpělivě skládal dolar k dolaru, aby z toho postupně vznikalo postřehnutelné zhodnocení účtu.

    Různé styly tradingu pochopitelně přinášejí v této oblasti odlišné výzvy, i když jsem přesvědčený, že nedostatečná trpělivost dokáže potrápit účet jakéhokoliv obchodníka – ať už obchoduje automatizovaně, nebo diskréčně.

    Má doména je diskréční obchodování (tedy ruční exekuce dle jasného obchodního plánu), a jelikož dnes mentoruji celou řadu začínajících traderů, mohu vnímat jasný pattern:

    S nadšením z funkčního edge se často ztrácí trpělivost a nadhled nad dlouhodobými výsledky.

    Jeden ze základních prvků pro časování obchodu ve FIMS je například sledování kontrakce a expanze volatility v intradenních grafech. Ovšem jsou-li trhy málo volatilní, jako některé poslední dny, nabízejí pramálo signálů, na které je nutné si s trpělivostí počkat. Občas se až nestačím divit, jak rychle tradeři opouštějí v podobné době základní pravidla, aby hledali jiné, alternativní signály. Které pochopitelně nefungují tak dobře, protože v období nižší volatility se trhy hýbou velmi nevyzpytatelně.

    Nejsem příznivec čekání na obchodní signál několik dnů. Na druhou stranu všeho moc škodí.

    Každý obchodník by si měl neustále připomínat, pro jaké cíle v trhu je. Většinou by to mělo být realistické očekávání zhodnocení xx procent ročně. Pro dané cíle není vesměs v trhu třeba obchodovat agresivně, ba naopak. Trpělivost je klíč – čekání na tu nejvhodnější příležitost z pohledu risku.

    V rámci FIMS hodně obchodujeme reverzní vstupy. To může znamenat obchodování proti menšímu momentu (například stop-run – viz video ukázka v tomto článku), ale pro někoho i vstupování proti silnějšímu momentu. Rozhodnutí, co je správný vstup, pochopitelně záleží na přesně daném obchodním plánu. Obchodníci s malým účtem obchodují spíše menší reverzní situace a musejí být dostatečně trpěliví v čekání na ty správné situace. Jakékoliv nedisciplinované vstupy vedou vesměs ke zbytečným ztrátám. Přitom jsou zbytečné a vesměs spíše záležitostí ega ve smyslu, že každého potěší správný potenciální odhad trendu, případně zachycení pěkné korekce. Pro podobné soudy bychom ale v trhu coby tradeři být neměli. Naším cílem by mělo být co nejmechaničtější a nejtrpělivější exekuování našeho obchodního plánu.

    Jelikož sami máte jistě dobrou představu, jaké by pro vás bylo přijatelné roční zhodnocení, zkuste si spočítat, jaké profity k tomu musíte dosahovat – měsíčně, týdně, denně…. Jistě máte už představu o vašich přibližných parametrech trade managementu (průměrný risk, průměrný zisk) a úspěšnosti – i třeba z backtestu či spíše paper tradingu. Z toho se dá mj. velmi snadno odvodit rozumná frekvence obchodů.

    Obchodujete na živo výrazně více? Pak jste zbytečně netrpěliví a tato netrpělivost vás stojí peníze. Ať již jde o impulzivní vstupy, nebo špatné řízení pozice. Méně v tradingu skutečně znamená většinou výrazně více.

    Několik tipů pro zlepšení trpělivosti v diskréčním intradenním obchodování:
    - Mějte jasný obchodní plán. Vstupy mohou být částečně diskréční (například posouzení aktuálního momenta), ale měli byste mít jasnou představu, jak vypadá konkrétní vstupní pattern či situace.
    - Vaše vstupy byste měli být schopni replikovat na replayi. Příliš diskréční obchodování svádí k impulzivnímu chování.
    - Přemýšlejte v dlouhodobém horizontu. Mějte neustále na paměti dlouhodobější finanční plán a obchodujte v rámci něj. Nesnažte se měsíční zisk zrealizovat během jediného dne/obchodu.
    - Svou práci tradera vnímejte spíše coby práci analytika, který vyhodnocuje v trhu pravděpodobnosti a exekuuje plán. Nesnažte se být ti, co dokáží za každé situace odhadnout trh a dokáží zobchodovat jakýkoliv pohyb v trhu.

    21.5.2014

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...