Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak na různé typy vstupů v intradenním obchodování

    Mnoho začínajících obchodníků vnímá trhy příliš komplikovaně. Přitom pokud si obchodování „rozložíte“ na funkční celky, začne být vše výrazně pochopitelnější. Podívat se můžeme například na vstupní taktiky, které jsou v zásadě tři. Ať používáte libovolný obchodní přístup.

    Pochopení základních vstupních taktik je velmi důležité, neboť každou lze s úspěchem používat v jiném charakteru trhu. Současně je však také nutné přijmout fakt, že pokud budete zpočátku pracovat s jedinou vstupní taktikou, budou existovat období, kdy trhy zkrátka nebudou nastaveny ve váš prospěch a je třeba naučit se stát stranou.

    Vstupní taktiky lze z mé zkušenosti rozdělit do následujících tří skupin:
    - Reversal
    - Korekce
    - Breakout

    Reversal představuje obchodování proti aktuálnímu momentu trhu. Hodně obchodníků používá slovo protitrendový vstup, což je do určité míry zavádějící. Je velký rozdíl obchodovat proti krátkodobému momentu vs. obchodování proti silnému trendu.
    Reversals jsou mé oblíbené vstupy v rámci FIMS a můžeme si je představit jako obchodování krátkodobých high a low. Na následující ukázce jsem zakroužkoval zcela hypotetické vstupní situace, které označuji jako reversals:

    vstupni_taktiky_reversals_n.jpg

    Na obchodování reversals se zaměřuje hodně úspěšných obchodníků zejména v trzích, které příliš netrendují (například americké akciové indexy). Určitě si lze pouze na tomto jednom typu vstupu postavit profitabilní strategii. Z mé zkušenosti chce tento typ vstupu kombinovat s:

    - Analýzou supportů a resistancí. Reversals je dobré obchodovat právě na silných S/R úrovních.
    - Analýzou charakteru trhu. Reversals nebudou fungovat v silném trendu a je tak nutné používat nějakou klasifikaci aktuálního charakteru trhu. Sám obchoduji tyto vstupy jen v okamžiku, kdy podle svých nástrojů vnímám, že se trhy pohybují vyváženě spíše do strany.

    Vstupovat lze do reverzních situací mnoha způsoby. Někteří obchodníci vstupují limitem u S/R úrovně, osobně čekám na alespoň drobné potvrzení změny nabídky/poptávky (skrz orderflow nebo price action). Obchodníci pracující s indikátory používají různé oscilátory a například jejich divergence s cenou.

    Hlavní výhodou tohoto typu vstupu jsou často výborné poměry risku vůči zisku. Patterny mohou být riskantnější pro ty obchodníky, kteří nedokáží dobře určit charakter trhu a nemají nastavený risk management (jsou pak schopní obchodovat stále dokola podobné vstupy proti silně rozjetému trendu).

    Korekce je velmi podobná reversal signálu, jen se obchoduje výhradně do trendu.
    Obchodníci korekcí nejprve identifikují trend (např. pomocí klouzavých průměrů) a potom čekají, až se cena trochu stáhne zpátky, aby se pokusili naskočit zpět do původního směru trendu.

    Hypotetické vstupy mohou vypadat například takto:

    vstupni_taktiky_korekce_n.jpg

    Časovat vstupy na korekcích lze mnoha způsoby. Od indikátorů (například dotek EMA, různé retracementy) přes price action (flipy) až po využití například volume profilů.

    Osobně příliš klasické vstupy na korekci neobchoduji. Raději si počkám, až trh v trendu vytvoří „cenový kanál“ a na jeho hranách pak vstupuji do původního pohybu.

    Jednoznačně lze nicméně postavit profitabilní přístup jen na obchodování korekcí. Hlavní výzva pak pro obchodníka spočívá v obchodování pouze v dostatečně silně rozjetém trendu.

    Breakouty představují vstupy po prolomení některé S/R úrovně – buď slabší, nebo silnější (typicky včerejší high/low a podobně).

    Jde o funkční přístup, ale z mé zkušenosti současně nejvíce nebezpečný pro začínající diskréční obchodníky. Například akciové indexy totiž dělají opravdu hodně falešných breakoutů, po kterých se trhy alespoň na chvíli otočí, aby zaručeně setřásly všechny, kteří pracují s malými stop-lossy.

    Pro obchodování breakoutů je tak třeba mít jednak velmi dobrý risk management a současně taktiky pro určení silného momenta v obchodovaném trhu. Jakmile toto máte dobře zvládnuté, lze breakouty obchodovat profitabilně i coby AOS (viz Tomášovy strategie).

    Sám obchoduji breakouty v podobě speciálních situací, které by se daly označit jako „velmi agresivní korekce“. Například dnes (3. 9. 2013, kdy připravuji tento článek) jsem v e-mini Russellu 2000 vstupoval do shortu na close této úsečky:

    vstupni_taktiky_breakouty_n.jpg

    Jde o situaci, která se blíží breakoutu. Ovšem do trhu vstupuji v okamžiku, kdy vnímám silné momentum, ale trh ještě S/R úroveň neprolomil. Mám tak trochu více prostoru pro případné řízení obchodu. Doménou mých vstupů jsou však výše popsané reverzní vstupy.

    Doporučení

    Kterýkoliv z výše uvedených způsobů vás může dovést k profitabilnímu tradingu. Pokud začínáte, nebo nejste profitabilní, doporučuji si však vybrat jeden způsob vstupu, který byste měli pilovat do dokonalosti.

    Budete-li se snažit obchodovat různé typy vstupů najednou, můžete se zbytečně dostávat do impulzivních situací. Obchodování breakoutu se za pár vteřin může proměnit do potenciálního reverzního patternu, načež po pár minutách zjistíte, že jste udělali 6 vstupů v úplně mrtvém chopu.

    Zaměříte-li se jen na jeden typ vstupu, pak to současně znamená, že budou existovat dny, kdy nezískáte žádný vstupní signál. Ale to je úplně v pořádku. Je nutné se povznést nad to, že obchodujeme-li reverzní vstupy, potom v silných trendech nebudeme mít vstup nebo skončíme se ztrátou. Je potřeba si udělat analýzu, jak často se takový trend vyskytuje a jestli je tak lepší obchodovat reverzní vstupy, nebo trendové. Jakmile však dojdete k určitému závěru, je třeba se jej držet do doby, než vybraný styl vstupu dobře zvládnete obchodovat. Teprve pak přijde čas pro potenciální diverzifikaci skrz další typy vstupů.

    4.9.2013

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...