Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Udělejte rok 2021 tím nejlepším ze všech

    Co když rok 2021 může být v tradingu ten nejlepší, který jste kdy zažili? Určitě to jde. Dosažení zásadních cílů je totiž možná snadnější, než si často dokážeme představit.

    2021.jpgPřiznávám, že jsem hodně vděčný za možnosti, které mi můj životní a pracovní styl umožňuje. Když jsem se před lety rozhodl k přechodu na plně automatizované obchodování, bylo pochopitelné, že přede mnou stojí řada výzev a mnoho frustrací z potřeby učit se a překonávat mnoho nového. Ale už poslední roky jsem vnímal ohromný posun vpřed a zejména s loňským rokem jsem byl náramně spokojený. Nebyl to pro mě rok, kdy bych v trzích vydělal nejvíce. Hlavně díky skutečnosti, že přeci jen potřebuji čas, abych získal důvěru automatizovaně obchodovat čím dál větší kapitál a svá portfolia řízená agresivnějšími modely zvyšuji jen postupně. Nicméně to byl rok, který mě ohromně posílil v důvěře v to, co dělám. Systémy si prošly volatilitou roku 2020 a vesměs vydělaly s rozumným drawdownem. To mi dává ohromnou důvěru obchodovat je v roce 2021 spolu s dodatečnými strategiemi, s větším kapitálem a agresivnějším strategiím přidělovat v portfoliu vyšší váhu.

    Rok 2020 byl z pohledu tradingu dobrý. A věřím, že 2021 může být ještě lepší.

    Co dělám proto, aby byl následující rok ten nejlepší ze všech?

    Minulost by měla posílit

    Abych se mohl posunout dopředu, je třeba reflektovat minulost.

    Přelom roku je pro mě tradičním bodem rekapitulace. Snažím se na pár týdnů oprostit od pracovní a obchodní rutiny. Přemýšlím nejen o tom, co se třeba úplně nepodařilo. Ale také o tom, kde jsem uspěl. Mnoho lidí se koncentruje v mysli spíše na neúspěchy. Upřímná oslava úspěchů ale posiluje důvěru v to, co se mi může podařit příští rok.

    V okolí svých tradingových známých vnímám, že řadě z nich se podařilo ve zvýšené volatilitě roku 2020 vytvořit v krátkodobých obchodech i bez páky zhodnocení přes 100 % ročně. Sám jsem zdaleka tak úspěšný nebyl, byť svůj výsledek v řádech nižšího dvouciferného růstu automatizovaného portfolia považuji za úspěch. Hlavně s ohledem na podstoupený drawdown, který jsem měl v portfoliu několikanásobně nižší než obchodníci držící dlouhodobé akciové pozice. Přičemž porovnání risku/výnosu svého portfolia vůči indexům bylo vždy jednou z hlavních metrik, kterou používám. Vlastně to bylo hlavní kritérium, kterému jsem podřizoval stavbu portfolia. Automatizaci se přeci jen věnuji kratší dobu než předchozímu diskrečnímu obchodování a důvěru ve správu většího kapitálu přes „automaty“ jsem potřeboval získávat postupně. A v takové fázi je podle mě důležité především „moc neztratit“ než „extrémně vydělat“. V tomto ohledu jsem se svými výsledky velmi spokojený.

    Nejvíce mě těší, kolik nových zkušeností a schopností jsem získal při vývoji svých automatizačních a analytických řešeních. Jak jsem na Finančníkovi psal již mnohokrát, ještě ve svých 40 letech jsem byl absolutní neprogramátor, který si neuměl v Excelu vytvořit ani pokročilé makro. A i když ve středním věku už není úplně snadné učit se věci úplně od začátku (už jen kvůli časové vytíženosti), přesto dnes dokáži v Pythonu programovat skripty, které mi samy obchodují a připravují vše, co v tradingu potřebuji. Nebyla to lehká cesta a rozhodně se dnes nepovažuji za programátora. Ale jednoznačně vidím svůj progres a hlavně to, kolik času mi nyní mé nově nabyté schopnosti dokáží ušetřit. Byť na začátku jsem se musel prakticky na rok zastavit, abych pronikl do úplně nové oblasti práce s daty a skriptovacím jazykem, dnes své řešení vnímám jako určitou „továrnu na peníze“, kde výkonnost zvyšuji nikoliv tím, že bych vymýšlel neustále nové obchodní přístupy, ale tím, že třeba vylepšuji exekuce nebo analyzuji/upravuji váhy na úrovni portfolia. Samozřejmě je možné automatizovaně obchodovat bez znalostí programování a vše lze řešit outsourcováním práce zkušených programátorů. Sám s několika také spolupracuji, nicméně flexibilitu, kterou jsem získal vlastními schopnostmi analyzovat a obchodovat ohromné množství dat, považuji za opravdu velmi významný posun. Má řešení posílají prakticky každý den do trhů desítky obchodních příkazů a vše už přesáhlo mez, kterou bych byl dříve schopný obchodovat diskrečně. Tím, že jde z drtivé většiny o můj vlastní kód, jsem schopen i velmi flexibilně testovat nové myšlenky. Celý proces samotného obchodování je pro mě přitom dnes záležitostí doslova půl hodiny, kdy průběžně kontroluji, co se v trzích děje a jestli vše funguje, jak má. V tomto směru jsem se svým pokrokem v roce 2020 opravdu hodně spokojený, protože vnímám, že v roce 2021 mám na čem stavět a na co navazovat.

    V roce 2021 bych samozřejmě chtěl své obchodování posunout i z pohledu výkonnosti a velké příležitosti vidím ve zrychlení strategií. Pochopitelně stále v intencích plně automatizovaných systémů. Skvělé je, že u řady strategií není potřeba vymýšlet nějaké nové přístupy. Stačí jen změnit timeframe a třeba upravit výstupy. Z Mopull limit je pak rázem intradenní Mopull limit s jinou distribucí zisků a ztrát. Pokud spolupracujeme blíže, pak jste porovnání korelací takových strategií mohli vidět ve vláknu aktuálních výkonností strategií Techlabu. Nicméně rychlejší obchodování je náročnější – jak z pohledu exekucí, tak z pohledu hlídání nákladů. Tedy vše má svůj čas a pokud začínáte, věnoval bych z počátku pozornost pomalejším přístupům.

    A co bych poradil, pokud se obchodování věnujete již nějaký čas a neměli jste loňský rok ziskový? Pokuste se v roce 2021 zaměřit na systematické následování dobře otestovaných obchodních plánů. Začal bych jednoznačně u pomalejších swingových strategií. Patrně kombinaci momenta a mean reversion. Nemiřte z počátku vysoko. Každé procento výnosů při rozumném risku se počítá. I kdybyste za rok vydělali jen pár procent při nízkém drawdownu, tak si jistě umíte představit, že na začátku roku 2022 budete v úplně jiné pozici, než jste nyní a máte pro další rok reálně na čem stavět. Budete-li hledat na Finančníkovi asistenci, tak doporučuji workshop swingového obchodování, ve kterém se obchodníci učí swingové strategie od A-Z. A ano, i v loňském roce bylo obchodované mechanické swingové portfolio v zisku.

    Dosáhnout lze jen stanovené cíle

    Do nového roku je dobré si připomenout, že v životě se jen těžko dá posunout vpřed, pokud nemáme žádné cíle. Přelom roku je tradiční období novoročních předsevzetí. A já dodávám – pokud mají mít předsevzetí a cíle váhu, sepište si je! A věnujte jejich přípravě náležitou pozornost. Čím specifičtější a měřitelnější vaše cíle budou, tím větší je šance na jejich splnění. Rád si dávám cíle, které mě donutí vystoupit z komfortní zóny a umožní mi skutečně se někam posunout. V tradingu však pozor na nereálné cíle. Vždy je dobré rámovat naše plány alespoň rámcovou realitou. Je hezké přemýšlet v rovině „mohu dosáhnout čehokoliv“, ale pokud si dáte za cíl uběhnout maraton pod dvě hodiny, pak je již nyní zřejmé, že vás následující rok nemůže dovést k uspokojení. Mnoho lidí si však přímo libuje v podobných (a často mnohem ambicióznějších a zcela nereálných) cílech.

    Pokud nejste zatím ziskoví, tak doporučuji rozchodit například tři strategie tak, abyste je živě obchodovali s menším kapitálem. Důležité je především dobře nastavit risk, abyste moc neztratili a systematicky pokračovat dopředu. Garantuji vám, že pokud váš rok 2021 proběhne v tomto duchu, tak to bude ve vaší kariéře ohromný skok kupředu bez ohledu na konkrétní zisk.

    Posouvání krok za krokem

    Mít plán a motivaci k dosažení velkých cílů ale nestačí. Je třeba pustit se skutečně do práce.

    Hodně mi pomáhá rozdělit si velké úkoly na malé dílčí a jednodušší kroky, u kterých mohu snáze vnímat progres a udržovat si motivaci. Razím heslo, že je lepší dělat něco nyní, než čekat na budoucí perfektní stav věcí. U velmi komplexních řešení v tradingu tak například raději spustím z větší části hotové řešení do trhu s malým kapitálem, než abych roky piloval celek do naprosto bezchybné a perfektní podoby a vlastně se k realizaci nikdy nedostal.

    Při práci na zrychlení svých strategií tak například plánuji použít vlastní autotrader, který bude obchodovat menší pozice. Je mi dopředu jasné, že proces se neobejde bez problémů a chyb. Ale také vím, že vše nedokáži dopředu promyslet tak, abych práci mohl hned zadat profesionálnímu programátorovi. Mým plánem je obchodovat i méně dokonalé rychlejší strategie s nedokonalými exekucemi a naučit se, jak to dělat lépe a věci vylepšovat.

    Protože splnění každého snu/vize vyžaduje, abych se posouval od vyřešení jedné drobnosti k druhé. Při postupu po podobných drobných krůčcích se mi nejednou potvrdilo, že dosažení zásadních cílů je nakonec snadnější, než si často dokážeme představit.

    Přeji vám, aby rok 2021 byl pro vás ten nejlepší ze všech.

    17.1.2021

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 6
    • Děkuji 6

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...