Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Základní kámen profitabilního tradingu? Úspěšný paper trading.

    V rámci výuky tradingu jsem v kontaktu s mnoha obchodníky, kteří zatím nejsou úspěšní a tak hledají recept, jak se stát profitabilními. Každý trader je do určité míry individuální a těžko lze rady zobecňovat, nicméně jednu z nejzákladnějších, a patrně tu vůbec nejdůležitější, bych rád na Finančníkovi zdůrazňoval stále dokola. Je to úspěšný paper trading.

      

    trhy-graf-modry.jpg

    Lukas Zmatlik/123RF &nbsp 

    Pro ty, kteří jsou v tradingu úplně noví – paper trading je živé obchodování, ovšem pouze v simulovaném prostředí. Vše je stejné jako při reálném obchodování, pouze platforma neodesílá příkazy na burzu, ale ty zůstávají na počítači tradera. Papertradovat lze zcela zdarma, a v případě obchodování burzovních trhů se výsledky obchodů moc neliší od těch, které byste stejnými exekucemi dosáhli na skutečné burze. Zcela zdarma a bez jakéhokoliv rizika si trader může v reálném čase testovat, zdali skutečně dokáže se svým obchodním plánem systematicky vydělávat, či nikoliv.

    Přesto tuto techniku ohromné množství neúspěšných traderů podceňuje. Raději ztrácejí své reálné peníze na skutečných trzích a narychlo hledají taktiky, které by je „zachránily“. Důvodem je ego a chamtivost. Většina podobných obchodníků má pocit, že trading „nějak pokoří“ a je zbytečné aby jim utíkaly peníze po dobu, kdy budou „jen“ paper tradovat.

    Pokud se vám v trzích nedaří, skutečně to nejlepší, co můžete pro sebe udělat, je přepnout se na paper trading a poctivě trénovat zde do doby, než dokážete konzistentně vydělávat „na demu“. Zejména intradenní obchodování (kterému se na Finančníkovi věnuji nejvíce) je jen z menší části o technice vstupů a výstupů, ale o to více o důvěře v sama sebe. A to je další důvod, proč je třeba našemu mozku ukázat, že v trzích skutečně peníze vydělávat umíme – byť v první fázi pomocí paper tradingu.

    Mnoho rádoby obchodníků namítá, že paper trading je o ničem. Že neobsahuje žádné emoce a skutečný trading je tak diametrálně odlišný. Ano, trading s reálnými penězi je samozřejmě výrazně těžší, ovšem právě proto je nezbytné, aby trader zvládl úspěšně obchodovat na demu! A věřte mi – znám velké množství obchodníků, kteří na demu konzistentně vydělávat neumí a přesto se pokouší o štěstí s reálným účtem. Úspěšný paper trading tak vnímám jako maturitu předtím, než by se trader měl pustit do riskování skutečných peněz.

    Ovšem aby byl paper trading realistický, není možné jen tak „klikat myší“ a pokud se „něco“ nepovede, tak resetovat účet. Zde jsou základní tipy, jak postupovat při realistickém paper tradingu:

    1) V paper tradingu je nutné započítávat komise. Pokud zatím nemáte brokera, počítal bych u běžných e-mini trhů s náklady cca 5 USD/RT (tedy za vstup i výstup).

    2) Vždy je třeba pracovat s rozumným stop-lossem odpovídající velikosti účtu. Podle typu strategie a velikosti účtu doporučuji stop-loss v rozmezí 0,5 – 2% účet. Pokud budete v paper tradingu stop-loss posouvat dále od vstupu, nebo obchodovat bez stop-lossu, je to známka toho, že nejste ani vzdáleně připraveni obchodovat živě.

    3) Je třeba mít nastavené hranice risku pro jeden obchodní den (u intradenního obchodování) a ty nepřekračovat (viz článek Risk management v intradenním obchodování pod lupou II). Mimochodem – právě prvotní paper trading je perfektní prostředí proto, abyste zjistili, jaká hranice risku je pro vás ještě rozumná. Před živým tradingem byste již ovšem měli tuto hranici znát a opět ji 100% v rámci paper tradingu respektovat. Pokud budete mít problém přestat obchodovat po dosažení maximální denní ztráty, je to jasné vodítko, že není možné přejít na obchodování skutečných peněz.

    4) Paper trading je nutné dělat v reálném čase tak, jak budete následně obchodovat. Replay historických grafů také představuje dobrého pomocníka, ale není to to samé.

    5) Paper trading musí být dostatečně dlouhý – jeden, dva, tři ziskové dny nic neznamenají. Pokud budete papertradovat měsíc či dva, zobchodujete vyšší desítky obchodů a uvidíte, že dosahujete konzistentních zisků realizovaných na základě opakovatelného obchodního plánu, pak jste připraveni na živé obchodování. Doporučuji zkusit v rámci paper radingu zhodnotit účet alespoň o 25%.

    6) Výsledky papertradingu je potřeba znehodnotit alespoň o 10% s ohledem na různé skluzy v plnění. Zejména pozor na situace, kdy byste vstupovali do silně volatilních pohybů například při vyhlašování reportů. Zde je dobré zkonzultovat slipy v daném trhu s někým, kdo obchoduje podobným stylem. Stejně tak pokud budete testovat vstupy s limitním příkazem u S/R úrovní – je potřeba počítat s tím, že plnění může proběhnout až poté, co se cena dané úrovně nejenom dotkne, ale obchoduje se za ní.

    Jak už zde mnohokrát zaznělo, s Tomášem určitě nenabádáme k tomu, aby člověk trávil několik let backtesty a paper tradováním. Vždy je to až reálný trading, který vás skutečně posune mílovými kroky vpřed. Ovšem proč zbytečně vyhazovat díky nedostatečným zkušenostem a znalostem peníze v reálném obchodování, obzvlášť v situacích, kdy většina traderů začíná podkapitalizovaná...

    Proto pokud máte obchodní plán podložený alespoň základním backtestem, zatím jste nikdy neobchodovali a na „SIMu“ máte pocit, že vám trading jde – zkuste si pár živých obchodů. Získejte pocit jaké to a jak obchody reálně probíhají. Ale dopředu si nastavte jasnou finanční „stopku“, kdy se vrátíte zpátky na paper trading, pokud se vám nebude dařit. Nezapomínejte na to, že v trzích budete mít proti sobě velmi zkušené tradery a je naivní se domnívat, že se coby nováček vrhnete do trhů a začnete se hned tradingem živit. Úspěšný trading je dlouhodobý proces spojený mimo jiné s vybudováním důvěry v sama sebe. A první krok je právě úspěšné zvládnutí paper tradingu.

    26.6.2013

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...