Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • VWAP v roli univerzálního klouzavého průměru

    Řada obchodníků používá pro základní orientaci v grafech s úspěchem klouzavé průměry. S těmi lze pracovat v nejrůznějších nastaveních a s řadou period. Pro obchodníky preferující jednoduché nástroje s jediným možným nastavením pak může být zajímavý VWAP – průměrná cena vážená počtem zobchodovaných kontraktů.

    Při svém obchodování intermarket analýzy pracuji vesměs bez běžných grafických indikátorů. Po letech jsem si zvykl vyhodnocovat obchodní příležitosti pouze na základě cenových grafů, což je pochopitelně dané hlavně mými preferencemi a způsobem vnímání informací. Řada obchodníků se v samotných cenových grafech naopak ztrácí a vyhovují jim základní vodítka například v podobě klouzavých průměrů pro identifikaci směru a síly pohybu trhu. O klouzavých průměrech jsme toho na Finančníkovi psali již dost a kombinace dvou EMA představuje i základ FinWinu. V tomto článku bych rád začínající obchodníky upozornil na existenci určité alternativy, jejíž hlavní výhodou je z mého pohledu skutečnost, že se daný nástroj nijak nenastavuje. Odpadají tedy tradiční otázky typu, jestli použít periodu X nebo Y.

    Nástroj představuje průměrnou cenu váženou počtem zobchodovaných kontraktů – Volume Weighted Average Price, pro který se běžně používá zkratka VWAP.

    VWAP se počítá jako celková hodnota nakoupených akcií nebo komodit za určité období (většinou den) – tj. počet akcií x cena – následně vyděleno celkovým počtem zobchodovaných akcií/kontraktů. Výpočet indikátoru pro daný den probíhá nejčastěji na základě tickových dat, začíná s otevřením trhu a končí s jeho uzavřením.

    VWAP patří mezi tradiční nástroje technické analýzy a je často používán i velkými institucemi k posuzování relativní ceny aktuálního průběhu obchodování daného trhu. Stejně, jako nejběžnější klouzavé průměry, tak i VWAP vytváří „plovoucí“ S/R úroveň hojně sledovanou obchodníky. Jeho využití je ale opět velmi univerzální.

    Využití VWAPU

    Základní využití VWAPu v klasickém intradenním obchodování se nabízí v otázce posuzování trendu – stejně, jako u běžných klouzavých průměrů.
    Trh se pohybuje v kanálu je-li VWAP plochý. Takové prostředí vybízí k použití protitrendových signálů spekulující minimálně na návrat ceny k VWAPu.
    Pokud je VWAP rostoucí nebo klesající, trh trenduje. V takovém prostředí se nabízí k aplikaci trendové signály daného obchodního systému ideálně při návratu trhu k blízkosti VWAPu.

    Ukázky:

    vwap-rostouci.jpg

    Silně rostoucí VWAP potvrzuje hlavní tendenci trhu. V takové situaci lze obchodovat např. do směru trendu na flipech – místech, kde se původní resistence mění v support (viz články Základní nástroj pro vylepšení profitability tradera? Zvládnutí supportů a resistencí a Zvládnutí supportů a resistencí - konkrétní ukázky a komentáře).

    vwap-stagnujici.jpg

    Situace, kdy trh často VWAP protíná a samotný VWAP je spíše plochý indikuje, že v trhu není jednoznačná převaha nakupujících nebo prodávajících. V takových situacích je nebezpečné obchodovat trendově a je lepší volit „protitrendové“ nástroje. Tj. vstupovat v oblastech otáčení swingu. Ideálně, pokud se odehrávají na silných S/R úrovních.

    VWAP „pásma“

    Zejména v „netrendujících“ trzích, tj. v režimu, kdy je VWAP plochý a obchodník vyhledává spíše „protitrendové“ signály, si někteří obchodníci zobrazují k VWAPU „bands“ – pásma počítaná jako vzdálenost odpovídající určité standardní odchylce od aktuálního VWAPU. Tedy podobný princip, který naleznete například u Bollinger Bands (viz popis Indikátory: BollingerBands (1), Indikátory: Bollinger Bands (2) a Indikátory: Bollinger Bands (3))

    vwap-bands.jpg

    Ukázka aplikace VWAP bands v trhu, který se pohybuje do strany (VWAP je plochý). Vyhledávání obchodních příležitostí na hraně pásma dané první standardní odchylkou od VWAP nám v takovém případně může poskytnout dobrý základ pro budování obchodního přístupu.

    Zobrazení v Sierra Chart

    Zde je krátký návod, jak zobrazit VWAP v programu Sierra Chart, který používám:

    Samotný VWAP naleznete v Sierra Chart mezi běžnými indikátory pod názvem Volume Weighted Average Price.

    vwap-bands-settings.jpg

    VWAP pásma jsou v Sierra Chart k dispozici také, jen trochu skrytě. Zvolte Analysis > Studies a netradičně klikněte na tlačítko Add Custom Study... ve spodní části dialogového okna. V okně Add Study následně vyberte Running VwapBands, které vám zobrazí pásma stejně, jako to mám na výše uvedeném screenshotu. Pásma lze upravovat již přes běžné preference indikátoru.

    7.12.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Diskuze k článku: VWAP v roli univerzálního klouzavého průměru

    Adresa článku: www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/vwap.html

    VWAP

    Volume Weighted Average Price (VWAP) je indikátor používaný zejména profesionálními tradery. Zobrazuje průměrnou cenu trhu váženou podle objemu. VWAP se vypočítává násobením ceny každého obchodu objemem tohoto obchodu a následným dělením celkového dolarového objemu všech obchodů celkovým objemem akcií/kontraktů obchodovaných za určité časové období, obvykle jeden obchodní den.
    Podrobněji viz VWAP v roli univerzálního klouzavého průměru
×
×
  • Vytvořit...