Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Zamyšlení nad výstupy v intradenním obchodování

    Často se můžeme dočíst, že jeden z důvodu ztrát začínajících traderů je podceňování výstupů. S tím musím souhlasit a téma se pokusím rozvést do několika tipů, které v této oblasti vnímám jako důležité.

    Důležitost výstupů

    Výstupy jsou pochopitelně pro naši strategii klíčové, protože až skrz ně se realizuje zisk nebo ztráta. Pokud dva obchodníci vstoupí do stejného obchodu na základě stejného patternu, může jeden uzavřít obchod se ziskem a druhý se ztrátou – vše záleží pouze na použitém trade managementu.Tedy způsobu, jakým budou daný obchod řídit a kdy pozici ukončí.

    Podívejte se například na následující, zcela imaginární ukázku. Řekněme, že by obchodník dostal signál na close výrazné klesající úsečky označené šipkou:

    vystup-ukazka-TF-n.jpg
    Klikněte pro větší náhled screenshotu.

    Vstup obchodu je jasný, výsledek daného obchodu záleží skutečně jen na tom, jakým způsobem obchod ukončíme, případně jak jej budeme řídit. Situace může skončit jakkoliv – od ztráty přes B/E, malý zisk až velký zisk.

    Většinu začínajících a věčně ztrácejících obchodníků ovládá chamtivost a současně strach. Proto také v dlouhodobém horizontu prodělávají.

    Chamtivost se nejčastěji projevuje tak, že v každém obchodu chtějí vidět velké zisky – homerun. Očekávají, že pokud jsou short, tak se po každém jejich vstupu začnou trhy řítit nekontrolovatelně dolů. Vstoupí-li do dlouhé pozice tak doufají, že rozpětí daného dne bude třeba i 3x větší než předcházejících dnů a trhy uzavřou až úplně na svém vrcholu. Současně však obchodují se strachem a pro velké profity nejsou ochotni riskovat – pracují s malým stop-lossem, případně pozice rychle ukončují na B/E.

    Bohužel trhy jsou nastaveny tak, aby daných slabostí využily do posledního ticku. Všimněte si i situace na ukázce – po shortu se trhy vrátily, aby přesně vymetly stop-lossy, které má většina začínajících traderů tick či dva nad high podobného baru. Navíc v rozsahu klasického „finančního stop-lossu“ kolem 120 – 150 dolarů v trhu e-mini Russell.

    Samozřejmě, že stejně jako neexistuje optimální vstup, tak neexistuje optimální výstup, který bych vám zde mohl prozradit. Je ovšem potřeba o této oblasti velmi intenzivně přemýšlet.

    V trzích není nic zadarmo a vesměs platí, že se peníze vydělávají skrz principy, které zejména z počátku jdou vesměs proti naší přirozenosti.

    Chcete obchodovat pro větší targety? Bezesporu dobrá cesta, je však třeba naučit se snášet přiměřený risk v otevřené pozici. Současně je třeba příslušným způsobem plánovat vstupy. Pro co větší targety budeme obchodovat, tím důležitější je časovat je z nějaké vyšší struktury trhy. Studování momenta na dvouminutové úsečce může být fajn, ale do jaké míry má daná aktivita vliv na to, zdali celý den bude trh například spíše klesat?

    Z mé zkušenosti jsou pro začínající obchodníky v trhu dosažitelnější menší targety, ovšem pochopitelně obchodované s pozitivním RRR. Sám obchoduji první targety vesměs k nejbližším S/R úrovním a zejména pokud vnímám, že trh nemá celkově silné momentum, obchody zde často ukončuji celé. Při podobném přístupu je nutné ovšem bojovat s vlastní chamtivostí – občas se pochopitelně stane, že trhy S/R úrovně prorazí a mohl bych inkasovat mnohem větší profit. Často se mi na druhou stranu podaří inkasovat solidní profit target těsně předtím, než se trh otočí a spěchá vymést stop-lossy obchodníků, kteří jen agresivně posunuli po vstupu svůj stop-loss na B/E a čekají, že budou mít tu největší odměnu „bez rizika“.

    Pokud bych vstoupil do výše uvedeného hypotetického obchodu, měl bych tak v plánu inkasovat první profit target u nejbližší S/R úrovně (tj. v okolí bodu A), u zbylých pozic bych jednoznačně posouval SL na B/E. Pochopitelně, že bych obchod otevíral jen v případě, že bych čekal na výsledek s pozitivním RRR (na ukázce je prostor k S/R poměrně dost malý, tj. v reálu bych na close klesající úsečky patrně vůbec nevstupoval).

    Co by si z uvedeného měl odnést začínající obchodník? Především to, že o výstupech by měl přemýšlet minimálně stejně jako o vstupech. Z mé zkušenosti je výstupy potřeba přizpůsobovat stylu vstupů. Pokud vstupuji na určitém momentu – např. skrz orderflow, CCI či cokoliv, potom v okamžiku, kdy momentum v trhu „vyprší“, se náš obchod dostává prakticky z dosahu „vstupního edge“ a začínáme pozici ponechávat určité náhodě. Proto by naše první výstupy měly být například v běžném dosahu „momenta“ využívaném při vstupu.

    Vstupujete-li do krátkodobých obchodů vyvolaných momentem s fixními výstupy (tj. například fixní SL 100 a PT 200), pak je potřeba neustále vnímat, zdali daným výstupům odpovídá aktuální volatilita a zdali nestojí výstupu v cestě nějaká bariéra v podobě S/R oblasti (např. bod A na naší ukázce). Myslete navíc na to, že výsledek obchodu je minimálně z poloviny ovlivněn výstupem. Pokud se vám nedaří, zkuste analyzovat nejen způsob vstupu, ale i to, jakým způsobem z obchodů vystupujete.

    14.11.2012

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...