Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Efektivní využití intermarket informací pro intradenní obchodování

    Intradenní obchodník se často střetává s následujícím problémem: poměrně klidný trh se začne náhle prudce uvádět do pohybu, což evokuje ke vstupu do trhu (snaha o vystihnutí momenta). Je však možné lépe vystihnout, zda-li se jedná o falešný "rozjezd", nebo skutečně začíná zajímavější pohyb? S určitými nástroji je to na diskréční (nikoliv zcela mechanické) úrovni možné.

    Pokud intradenní obchodníci obchodují určitý index, jako například e-mini S&P500 nebo e-mini Russell2000, pak je třeba si uvědomit, že takový inex se vždy skládá z určitého počtu akcií, jejichž aktuální ceny jsou určitým matematickým způsobem "průměrovány"; to tedy znamená, že S&P500 vlastně sleduje v jediný okamžik pohyb 500 různých akcií, Russell 2000 sleduje 2000 různých akcií, a DowJones 30 zase 30 akcií.

    Již tato informace může být poměrně užitečná: sledujeme-li totiž, kolik akcií v daném indexu právě roste a kolik klesá, je to již sama o sobě informace, která nám může pomoci lépe se zorientovat v tom, co se právě děje. Obecně k tomuto můžeme využít i již existujících ukazatelů jako indikátor NYSE TICK, o čem chci však hovořit dnes, je přístup trochu odlišný.

    Dlouhodobým pozorováním jsem si všimnul, že každý den trh e-mini Russell 2000 otevře trochu jiným poměrem akcií, které se právě nachází v rostoucí fází a které v klesající. Ze samotného tohoto údaje se nedá vyčíst během otevření v podstatě nic (to by byl trading opravdu příliš jednoduchý), co se však ukázalo jako poměrně zajímavá informace je rychlost, jako se mění poměr rostoucích / klesajících akcií v indexu a dále pak souvztažnost takového poměru k tomu, co právě dělá trh. Došel jsem k závěru, že pokud se naučíme správně pozorovat aktuální váhu, poměry a chování jednotlivých akcií, můžeme dostat další velmi cenné doplňkové informace pro náš daytrading. Co tedy vlastně sledovat a jak na podobné informace nahlížet? Zde je mých několik tipů, které vycházejí z dlouhodobého pozorování.

    1. Pokud je váha v rozporu se směrem trhu, čekejte stagnaci

    První velmi důležitý tip vychází z jednoduché logiky: pokud je v indexu celková váha akcií na stranu long, ale trh jde dolů, jaká je šance, že se jedná skutečně o validní pohyb na stranu short?

    Abychom mohli říci, že trh jednoznačně inklinuje k pokračování momenta na stranu short, museli bychom vidět celkovou nadváhu "short" akcií v indexu. Takováto nadváha bohužel nemůže být interpretována konkrétním číslem - nedá se jednoduše říci, že pokud více jak 1000 ze 2000 akcií bude právě short, pak bude trh pokračovat dolů - neboť je poměrově síla na stranu short větší; záležitost je trochu složitější, neboť se v potaz bere i volatilita jednotlivých titulů, takže celkový výrazný pohyb dolů může udělat například i pouhých 700 akcií právě obchodovaných na stranu short. Není tedy tak důležitý poměr long/short akcií v indexu, jako fakt, kolik akcií ne stranu short právě přibývá a kolik ubývá. Pokud máme například na grafu veliký pohyb short a vidíme že v rámci celého indexu 700 ze 2000 akcií, které se též v daný moment obchodují short, žádná neubývá (tj. nezmenšuje se pohyb množství akcií právě obchodovaných na stranu short) - ale naopak další přibývají (například se množství aktuálně obchodovaných short akcií v indexu změní ze 700 na 800), pak je to poměrně dobrý signál k tomu, že trh může pokračovat dále na stranu short. Pokud však poměr v určitém rozsahu neustále "tiká" tam a zpět, pak trh neví kudy kam a signál dolů přílišnou sílu nemá a pokud trh padá dolů, ale výrazně začíná ubývat počet akcií aktuálně obchodovaných na stranu short, nemůžeme čekat nic jiného, než stagnaci, případné otočení (k tomu ještě dále).

    První tip je tedy naučit se pozorovat a neustále v duchu "počítat" poměr akcií short a long v celkovém indexu a hlavně rychlost a rozsah změny tohoto poměru v souvztažnosti s tím, co právě ukazuje aktuální svíčka na našem trhu; pokud se naučíme pro tyto informace získat "oko" (bohužel můžete tak učinit pouze pozorováním a tím postupně nabývající zkušeností, nikoliv programováním), můžeme se skutečně naučit filtrovat potenciálně příliš slabé signály, které zavánějí spíše nějakým scalpem, než skutečným pohybem.

    2. úplně nejdůležitější je, kolik akcií dělá aktuálně nové low/high

    Na druhou stranu, existuje i situace, při které vám garantuji, že další pohyb právě stanoveným směrem nastane - a vy byste v něm neměli chybět. Jaká je to situace? Je to poměrně jednoduché - pokud aktuálně trh dělá nové high nebo low v momentě, kdy i většina akcií v daném indexu právě dělá nové high nebo low daného dne, pak je velmi solidní šance, že započaté momentum ještě nějakou chvíli vydrží a existuje tedy minimálně šance na rychlý profit.

    Pokud se podíváte na následující obrázek, uvidíte speciální záložku s názvem WATCH z platformy ThinkOrSwim, na které veškeré tyto údaje sleduji. Tabulka v pravém horním rohu mně udává, kolik právě akcií z indexu DOW JONES roste (jsou to 3 akcie z 30ti = řádka Advancing) a kolik naopak klesá (27 = řádka Declining). V grafu v dolní části pak vidíte vizuální interpretaci všech 30ti akcií. Tenké červené a zelené horizontální čárečky v každém ze sloupečku představují high a low daného dne pro danou akcii. Pokud náhle nastane situace, kdy viditelně většina akcií útočí na své high a low, momentum bývá často dostatečné na scalp alespoň 80-100 USD (u trhu e-mini Russell 2000) a to dokonce opakovaně. Pokud byste se naučili pozorovat jenom tuto záležitost, můžete se naučit mnoho nového a vylepšit tak výrazně svůj aktuální obchodní systém.

    inter-market-TOS-watch.jpg

    3. Pokud je extrémně velké množství long nebo short, očekávejte obrat

    A konečně poslední pravidlo říká - pokud je extrémně mnoho akcií na stranu long nebo na stranu short, čekejte konec trendu, nebo i možný obrat. Je to poměrně jednoduché - pokud je 1900 akcií z 2000 právě short, kdo ještě prodává? Moc takových obchodníků již nezůstalo a tak není od věci podívat se na nejbližší S/R úroveň na grafu a počítat s tím, že se každou chvilku dostaví minimálně stagnace. Nezřídka pak takovéto extrémy v poměru vedou i ke značnějšímu protipohybu - extrémní reakce na jednu stranu vyprovokuje extrémní "odezvu". Toto pravidlo rozhodně nenastává každý den, stojí však také za to, abyste se naučili dobře sledovat podobné extrémy.

    Závěrem

    Pochopitelně platí, že dnešní tipy jsou ideální jako doplněk vašeho již stávajícího systému a rovněž se jedná o přístup již pro pokročilejší, zdatnější obchodníky. Tato technika vám může vylepšit náhled na trhy - může vám jej ale také zkomplikovat, takže pozor, vše dělat s citem a rozvahou.

    Pokud nemáte platformu ThinkOrSwim, pak si sledování podobných údajů můžete vybudovat v Excelu s pomocí plug-inu XLQ, který umí do Excelu tahat živá data z InteractiveBrokers.

    inter-market-xlq.jpg

    Ukázka sledování jednotlivých Industry s pomocí XLQ v programu Excel. Můžete si vybudovat sledování libovolných údajů.

    17.1.2010

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...