Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Rada nad zlato: naučte se nejprve vydělávat na simulátoru

    Mnoho začínajících traderů vnímá živé obchodování (s reálnými penězi) za určitý sociální status. Tradeři se zbytečně vrhají do živého tradingu, aniž by měli skutečně k dispozici odladěnou strategii a ztrácejí přitom nemalé peníze. Málo kdo má trpělivost naučit se obchodovat na simulátoru – přitom jde o základ, který vám může ušetřit opravdu hodně peněz, času a je zcela zdarma.

      

    simulator33.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/LdF &nbsp 

    O nutnosti obchodního plánu, trénování, testování toho bylo na Finančníkovi napsáno opravdu velmi mnoho. Jde o absolutní základ, bez kterého nemá smysl se vůbec pouštět do živého sledování trhů, protože obchodník nemá na čem stavět, co rozvíjet. Ovšem jak už zde bylo také mnohokrát napsáno – ani nejprecizněji připravený obchodní plán negarantuje vydělávání peněz. Navíc obchodní plán sestavený nováčkem bývá zcela přirozeně často velmi nedokonalý. Začínajícímu traderovi chybí mnoho zkušeností, které získá až časem při sledování trhů. I z toho vyplývá, že první pokusy o obchodování jsou vesměs odsouzeny k nezdaru a většinou vytváří ztráty.

    Občas se můžete dočíst, že tyto začátečnické ztráty jsou „školné“. Můj pohled je ale trochu jiný– pokud trader před přechodem na živé obchodování nedokázal být konzistentně výdělečný na simulátoru, nejde o žádné školné ale o neprosto vyhozené peníze. A co hůře. Každý trader disponuje nejen finančním kapitálem, ale také určitým emočním kapitálem umožňujícím nám v reálném obchodování čelit stresu a nezbytným ztrátovým obchodům. Čím více a déle trader ztrácí v rámci nedostatečně připraveného živého obchodování, tím více plýtvá svým emočním kapitálem, zvyšuje se mu dlouhodobá frustrace a tím více oddaluje jakýkoliv možný profitabilní trading.

    Simulované obchodování je snadné a dostupné zcela zdarma pro libovolný finanční produkt. Nejčastěji přes platformy jednotlivých brokerů. V principu jde o to, že obchodník používá konkrétní obchodní platformu, živá data trhů a zadává obchodní příkazy stejně, jako by šlo o živé obchodování. Příkazy ale nejsou zasílány na burzu, jejich plnění je pouze simulované.

    Co je třeba zdůraznit: vydělávání na simulátoru nezaručuje, že bude obchodník vydělávat i s reálnými penězi. Ovšem pokud obchodník nedokáže vydělat na simulátoru, je to garance, že v reálném světě to určitě nebude lepší.

    Průzkum, který jsme na Finančníkovi pořádali začátkem prosince, přitom dokládá, že využití simulovaného obchodování skutečně nepatří mezi oblíbenou činnost traderů. V rámci výsledků průzkumu jsem vybral obchodníky, kteří: uvedli, že obchodují na živo (tj. riskují reálné peníze); uvedli, že nejsou dosud konzistentně profitabilní; obchodují intradenně a svůj přístup mají postavený na diskréčním obchodování. Celých 41% obchodníků přiznalo, že v minulosti nemělo nikdy dostatek trpělivosti systematicky simulovaně obchodovat svůj obchodní plán na demu po dobu alespoň jednoho měsíce, resp. tak dlouho, až byl obchodník profitabilní na demu. Skoro polovina obchodníků, kteří o sobě vědí že nejsou profitabilní, riskuje tedy každodenně své peníze bez toho, aniž by měli vůli si ověřit, že jim metody vůbec fungují na simulátoru….

    Můj tip každému takovému traderovi zní: zastavte dnes živé obchodování a přepněte se na simulátor. Zcela zbytečně plýtváte jak svým finančním, tak především emočním kapitálem.

    Simulované obchodování má své různé nedostatky – především může svádět k určitému „podvádění“, kdy obchodník přehnaně riskuje (jde jen o simulaci) a když risk vyjde, tak opticky vypadají výsledky velmi dobře. Ovšem pokud se na simulátor trader občas vrátí po určité fázi živého obchodování a už si je vědom svých limitů (např. jaký stop-loss unese a podobně), stává se simulátor poměrně věrohodným nástrojem pro tréning, jehož úspěšné (a často opakované) zvládnutí je z mého pohledu nezbytné před jakýmkoliv živým tradingem.

    Zde je několik mých tipů pro co nejrealističtější simulované obchodování:

    - Je nezbytné mít jasný obchodní plán. Je úplně zbytečné simulovaně obchodovat stylem „občas si kliknu“ protože tím člověk nic netrénuje. Je třeba obchodovat tak, abyste si dokázali každý obchod zdůvodnit a při přehrávání stejného období byste ideálně vstoupili ve stejné situaci. Samozřejmě i vlastnost popsat jednotlivé situace v trhu se obchodník teprve učí. Zpočátku váš obchodní plán nemusí být dokonalý, ale je třeba nějaký jednoznačný mít, aby jej bylo možné v průběhu simulování zlepšovat.

    - Simulovaně obchodovat byste měli tak dlouho, až budete konzistentně profitabilní. To si samozřejmě různí obchodníci vykládají různě. V žádném případě to však neznamená, že stačí mít po sobě např. tři profitabilní dny. Pokud obchodujete intradenně, doporučil bych jako základní podmínku pro přechod na živé obchodování konzistentní ziskovost minimálně 3-4 týdny po sobě v simulovaném obchodování s tím, že mezi výsledky by neměl být žádný extrémně ztrátový den. Osobně doporučuji mít alespoň tři čtvrtiny dnů ziskových, ale toto pochopitelně již závisí na frekvenci obchodování a obchodním plánu.

    - Simulované obchodování doporučuji provádět v reálném čase se vším, co k tomu patří. To znamená budovat si disciplínu usedat k počítači v určitý čas, sledovat monitor kontinuálně celou dobu co obchoduji a podobně. Na úplném začátku je možné simulace zrychlit přehráváním historických dat, ale toto bych posuzoval spíše jako backtest a nikoliv jako skutečné simulované obchodování.

    - Při simulovaném obchodování doporučuji vést statistiky a obchodní deník stejně, jako v běžném tradingu.

    - Pokud se vám po přechodu na živý trading nebude dařit tak, jak byste očekávali (budete mít například dva ztrátové týdny), přepněte se zpět na simulátor a znovu opakujte celý proces simulovaného obchodování. V této fázi již bude vaše simulované obchodování opět o něco věrnější, neboť zohlední zkušenosti z živého obchodování.

    - Absolutně nemějte pocit, že simulovaným obchodováním přicházíte o peníze. Naopak – mohu vám garantovat, že simulované obchodování vám peníze vydělává (protože je nebudete ztrácet v živých obchodech). Současně si úspěšným simulovaným obchodováním budujete svůj emoční kapitál, který zužitkujete při přechodu na živý trading.

    15.12.2010

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...