Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Rozhovor Petr S.: Zhodnocení 723% za dva roky

    Na přelomu podzimu a zimy 2011 mě kontaktoval náš bývalý student spreadového komoditního obchodování, aby se podělil o své dosavadní zkušenosti a fantastický obchodní výkon za poslední dva roky. Příběh Petra mě natolik zaujal, že jsem požádal o rozhovor.

    Byl jsem velmi rád, když Petr s rozhovorem souhlasil a dokonce souhlasil i s přiložením obrázku své equity z reálných obchodů. Věřím, že příběh Petra S. (který si nepřeje být jmenovaný celým jménem, což plně respektujeme), inspiruje i další začínající obchodníky. Petrovi za rozhovor děkujeme a přejeme mnoho štěstí i nadále.

    Petře, jak jste se dostal k obchodování spreadů a proč jste si vybral právě tuto oblast?

    Před několika lety jsem hledal aktivity, které by mi umožnily získat finanční nezávislost a mít víc volného času na rodinu. Tehdy jsem narazil na web finančník.cz, který mě okamžitě zaujal spoustou informací zdarma a tím, že jste z komoditního obchodování nedělali žádnou vědu. Protože jste byli primárně zaměřeni na intradenní obchodování, zvažoval jsem nejdříve tuto variantu. Prošel jsem kurzy od základů obchodování přes e-mini, a když jsem byl uprostřed backtestování svého systému na intradenní obchodování, zúčastnil jsem kurzu obchodování komoditních spreadů. Spready si mě v tu chvíli získaly, uchvátilo mě relativně nízké riziko, časová nenáročnost i sezónní edge. A nebudu vám nic nalhávat, bylo to i díky menší časové náročnosti na backtest.

    Jak dlouho obchodujete? Mohl byste popsat své první zkušenosti?

    Teď jsem ukončil druhý rok živého obchodování. Zpočáku jsem hodně ztrácel, což bylo způsobeno počáteční euforií. Obchody jsem viděl všude, nečekal jsem na hezký signál, bál jsem se, aby mi sezónní trend neutekl, při pohybu proti mně jsem věřil v obrat atd... V nejhorším drawdownu jsem klesl až na 56% původního účtu, nicméně stále jsem měl před sebou vidinu úspěchu. Obrat z červených čísel do plusu u mě trval 5 měsíců.

    Vzpomínám, jak jste na každém školení zdůrazňovali důležitost MM a psychiky pro dodržování plánu. Tehdy jsem si říkal, že taková základní a jednoduchá pravidla mohou nedodržovat jen omezenci. No a záhy jsem zjistil, že do toho stáda občas taky patřím, což bylo trochu smutné poznání

    Každopádně to, že jsem na začátku prošel i ztrátami, zpětně považuji za plus. Člověk si ozkouší, co unese, získá respekt k trhům a taky začne pečlivěji obchody vybírat.

    Kolik času dnes spreadům věnujete a na jaké spready se primárně orientujete?

    Na spreadech v podobě, jak je praktikuji já, je úžasné, jak jsou časově nenáročné. Víkendové přípravě věnuji zhruba 3 hodiny čistého času, přes týden si zapnu počítač před uzavíráním pitového obchodování a sleduji situaci zhruba půl hodiny - to záleží na obchodních hodinách spreadů, které mám otevřené nebo do nich hodlám vstupovat. Nechal jsem se poučit v diskusích, takže vstupuji/vystupuji před koncem obchodování na pitu, kdy je dostatečná likvidita, nečekám až na konec elektronického obchodování.

    Obchoduji „při zdi“ - jen kalendářní (intrakomoditní) spready: zrniny, masa, nějaké softs a eurodollar, teď na podzim jsem začal pomalu obchodovat energie.

    Jaká je zhruba vaše frekvence obchodů a kolik spreadových pozic máte maximálně otevřených v jeden okamžik?

    Frekvence se snižuje, ale s výjimkou dvou tří týdnů jsem za ty dva roky stále byl v nějakém obchodu. V roce 2010 jsem udělal 58 obchodů, letos 52. Ty počty mi subjektivně přijdou moc vysoké, v jejich snižování hodlám i nadále pokračovat a opravdu si stále pečlivěji vybírat.

    V jeden okamžik mívám otevřeny maximálně tři spready, dvakrát se mi stalo, že jsem jich měl uprostřed týdne otevřených pět. To bylo ale v období, kdy dva z těch pěti spreadů zrovna končily a já jsem nějaký den před jejich zavřením vstupoval do dalších pozic.

    Za svou krátkou obchodní kariéru už jste dosáhnul pozoruhodných výsledků. Jste ochotný podělit se se čtenáři o výši vašeho zhodnocení, případně o obrázek equity? Věřím, že to pro mnohé může být potřebná inspirace...

    Podařilo se mi i přes spoustu chyb pomocí kalendářních spreadů zhodnotit účet o 723%, equity je vidět v obrázku. Abych čtenáře navnadil nějakým stěží představitelným číslem, ve veřejném vlákně ke spreadům, které jsem nedávno objevil, jsem se dočetl, že někteří zdejší obchodníci interkomoditních spreadů zvládnou zhodnocení i 946% za necelý rok.

    equity-spready-rozhovor.JPG

    Ukázka vývoje equity křivky na živém účtu Petra S. Křivka ukazuje, že na cestě za mimořádným úspěchem je třeba počítat i s možností občasných propadů equity. I to patří k tradingu. Autor si s pochopitelných důvodů nepřeje uvádět konkrétní cifru svého počátečního i konečného účtu, avšak pouze pro představu - zhodnocení 723% za 2 roky znamená, že pokud byste začali s účtem například 10 000 USD (190 000 Kč), po dvou letech by byl váš účet 72 300 USD (1 373 000 Kč). Hovoříme zde o naprosto reálných možnostech spreadového obchodování - Petr S. je toho dalším živým příkladem.

    Co byste řekl, že je hlavním důvodem vašeho skvělého dosavadního výsledku?

    Velkou motivací pro mě bylo, že jsem se hned ve svých spreadařských začátcích na jednom z vašich kurzů setkal s lidmi, kteří už obchodovali spready na full-time. U nich jsem viděl, že tenhle druh obchodování může taky pěkně fungovat, takže i při svých mínusových začátcích jsem byl přesvědčený, že jde o ztráty, které k tradingu patří a že jde jen o dočasný stav.

    Obrovským plusem pak byly informace z diskusí – velmi jsem ocenil komentáře zkušenějších k mým dotazům.

    A dalším důvodem úspěchu určitě bylo i „prozření“, že psychika hraje v tradingu obrovskou roli. Jak moc velkou jsem si ale uvědomil až v době, kdy jsem si přečetl pár knížek o psychologii obchodování.

    Co se týká technické stránky zhodnocení, ze začátku jsem se snažil chytat už počátky trendů a praktikoval jsem dost agresivní position sizing. Teď už trend nechávám rozjet a přikupuji pouze na první korekci.

    Jak pracujete s větším množstvím kontraktů? Uzavíráte najednou, nebo po částech? Dle jakého modelu aplikujete velikost pozic?

    Počet kontraktů řídím striktně podle pravidla money managementu riskovat maximálně 5% účtu na obchod, teď postupně riskuji ještě méně, obvykle se pohybuji mezi 2-4%.

    V reálu postupuji tak, že se podívám, kolik kontraktů mi MM maximálně dovolí a pak si řeknu, jakou nejvyšší nominální ztrátu snesu v klidu a podle toho vezmu příslušný počet kontraktů.

    Uzavírám na profit targetu nebo odhadovaném konci sezónního pohybu. Když dosáhnu PT brzy, vystupuji polovinou kontraktů a druhou polovinu nechávám ještě běžet. Základní PT dávám na úroveň mnou odhadovaného potenciálu obchodu, jen si ověřím, že je odhad aspoň trojnásobkem stop-lossu. Potenciál stanovuji velmi konzervativně podle měsíčních grafů MRCI.

    Co byste poradil začínajícím spreadovým obchodníkům?

    Necítím se být zkušený natolik, abych někomu radil, ale moje základní postřehy jsou vybírat si obchody, kde aktuální vývoj trhu co nejvíc kopíruje sezónní pohyby minulých let, dále aby si uvědomovali věčný boj mezi strachem a chamtivostí v psychice tradera, no a aby se inspirovali postřehy zkušených v diskusích. Mně osobně hodně pomohly komentáře ve VIP spreadovém vlákně např. od přispěvatelů garax, kuguar, tomarossa, lef, ricmund, ne všichni jsou teď ještě aktivní.

    No a pokud mají přístup do VIP diskuse o spreadech, ať neváhají a využívají úžasné technické vychytávky, které tam ostatní tradeři (mazac, pepazdepa a milos.adamec) poskytli a průběžně vylepšují.

    Děkujeme za rozhovor a přejeme nadále mnoho úspěchů!

    A já, jestli ještě můžu, děkuji Vám a Petrovi za obzory, které lidem otvíráte. Velké díky patří i komunitě, kterou se vám podařilo shromáždit kolem finančníka.cz. Je příjemné zjistit, že lidé jsou schopni a ochotni si nezištně poskytovat know-how a různá zlepšení, která pak pomáhají v rozvoji i ostatním. Přeji všem hodně úspěchů!

    15.1.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...