Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Naučte se, které pohyby dokážete zobchodovat a které nikoliv

    Jedno z velkých úskalí číhajících na obchodníky je neustálá proměnlivost trhů, kdy trhy „lákají“ na množství „krásných pohybů“, které však nemusí být obchodovatelné nástroji a způsobem, který daný trader používá. Frustrace začínajících traderů je pak často nekonečná – ať se snaží jakkoliv, dny s naoko krásnými trendy nakonec končí ztrátou. Jedním z hlavních úkolů tradera je tak naučit se rozumět tomu, kdy principielně v trzích vydělává a kdy nikoliv.

    Ať trader používá pro analýzy svých obchodů jakékoliv nástroje, dříve nebo později přijde na to, že dané nástroje nefungují v trzích za jakýchkoliv podmínek. S trendovými vstupy (např. vstup na korekcích) budeme vydělávat de facto kdykoliv, pokud budeme vstupovat s přiměřeným stop-lossem ve skutečně silných trendech do směru hlavního pohybu trhu. Jakmile však trhy nebudou mít svoji sílu, vstupy založené na momentu nemusí být tou nejlepší strategií. A stejné je to s jakýmkoliv jiným přístupem, ať je založený na obchodování indikátorů, price action patternů nebo čemkoliv dalším.

    V rámci svého obchodního plánu byste tak měli přemýšlet nad podobou a později definicí prostředí, které splňuje základní podmínky struktury trhů, kterou dokážete profitabilně zobchodovat.

    Když radím s obchodováním svým přátelům, snažím se je směřovat do zodpovězení otázek typu: Jak má zhruba vypadat struktura trhu, ve kterém se mi nejlépe daří vydělávat? Základem hledání odpovědí na podobné otázky je screenshotování a analýza dnů, kdy trh vysloveně seděl našemu obchodnímu systému a samozřejmě i těch, které mu naprosto nevyhovovaly – ať způsobem, že nadělovaly ztráty nebo jednoduše tak, že nenadělily žádný obchodní signál. Postupně by se měl trader snažit definovat rámcové podmínky pro to, kdy obchodovat. Tyto podmínky mohou být velmi jednoduché a samozřejmě se postupně doplňují tak, jak trader získává zkušenosti. Upřímně řečeno – často stačí, aby se podmínky řídily nějakým základním „selským rozumem“, který mnoho obchodníků v trzích ztrácí.
    V rámci intradenního obchodování velmi doporučuji sledovat kontext trhu z odstupu vyššího timeframu.

    Co vnímám v rámci tohoto tématu ale jako nejpodstatnější – jakmile začne obchodník v celkovém kontextu trhu definovat strukturu pohybů, které chce obchodovat, začne chápat, že nemůže profitabilně zobchodovat vše, co trh v daný moment nabízí a jsou dny, kdy je lepší se držet stranou, byť trh na první pohled vytváří perfektní pohyby. Přitom právě některé typy dnů, kdy cena naoko krásně trenduje a my nedostaneme signál či máme za sebou i nějakou tu drobnější ztrátu, spouští u traderů ty nejdivočejší mechanismy impulzivního chování způsobující nakonec největší ztráty.

    2011-04-26-intraday.png

    Příkladem může být pondělí 26. 4. 2011, o kterém jsem komunikoval s několika obchodníky. Na screenshotu je graf trhu YM, který si myslím, že je jeden z nejvhodnějších pro začínající intradenní tradery, a proto jej z indexů používám pro vysvětlování základních tržních principů nejraději.

    Na první pohled nabídl trh krásný uptrend, který svádí k pocitu, že by v něm měl vydělat každý. Paradoxně podobné pohyby často způsobují začínajícím traderům hodně potíží a ztráty, které jsou navíc prohloubeny „hloupým pocitem“ ve smyslu, že v takovém trhu by měl přeci vydělat každý. Ovšem není trend jako trend a právě studium různých pohybů a jejich zasazení do kontextu trhu vám pomůže nalézt odpověď na otázku, zdali by měl daný pohyb být obchodovatelný vaším přístupem.

    Z pohledu mého obchodního přístupu je obchodovatelná první cca hodina po otevření (na grafu 15:30). Trh nabízí swingy, na kterých bylo možné vstoupit do longu v bodech A nebo B, kdy se trh pokusil vytvořit nové low, ale neměl k tomu dostatek síly (jde jen o teoretické pojmenování oblastí, které jsou pro mě principielně zajímavé). Se shortem jsem byl VELMI opatrný, protože YM se nachází na dlouhodobých maximech a osobně takové shortuji velmi opatrně a až poté, co trh např. vytvoří strukturu několika nižších swingů.

    Pohled na denní graf trhu YM v době otevření trhu:

    2011-04-26-daily.png

    Zpět však k výše uvedenému intradennímu grafu - jakmile se cena naposledy otočí v bodě B a začne stoupat, je z pohledu mého přístupu daný trh dále neobchodovatelný. Nejsem breakout obchodník, takže pro mne není zajímavý bod C a dál již trh nenabídl žádnou rozumně hlubokou korekci k nějaké S/R úrovni. Tím netvrdím, že se v takové trhu nedají vydělat peníze – pohyb ceny je vždy způsoben tím, že někdo kupuje a jiný prodává, ovšem já už takový trh sleduji jen z povzdáli, zdali se nezačne rýsovat korekce, která by stála za zobchodování. Bez ní vůbec neuvažuji o tom, že bych do trhu vstupoval.

    Jednoduše daný pohyb není obchodovatelný z pohledu mého přístupu, kdy buď obchoduji protitrendově na silných S/R úrovních (což zde nepřichází v úvahu, neboť trh vytváří nová high) nebo trendově, kdy ale pro vstup potřebuji rozumně hlubokou korekci. Trh s daným stylem pohybu nenabízí ani jedno. Navíc v reálném čase se graf pohyboval velmi, velmi pomalu a „skokově“ – desítky minut se obchodoval v úzkém pásu, aby se posléze posunul vzhůru jednou volatilní úsečkou a začal cyklus stejného pohybu.

    Důvod proč o daném dni píši je to, že mnoho začínajících obchodníků se po podobných dnech cítí, jakoby promarnili příležitost – trh nabídl krásný pohyb, který neobchodovali (nebo díky impulzivním vstupům nakonec ještě prodělali). Přitom pouhý pohyb určitým směrem nemusí znamenat příležitost – každý den trh vytváří určité „vlnky“, což neznamená, že bychom každý pohyb měli zobchodovat. Nad obchodními příležitostmi je třeba přemýšlet z dlouhodobého pohledu – z počátku nejméně v horizontu týdne (v případě intradenního obchodníka). Máte-li rozumné cíle, stačí vám během týdne zobchodovat jen skutečně několik dobrých signálů, abyste v dlouhodobém horizontu dosáhli velmi zajímavých příjmů. Z tohoto pohledu je pak podstatné počkat si na příležitost, která zapadá do vašich představ a plánů. Na příležitost, které rozumíte a v principu víte, že obchodování signálu v daném prostředí vám dlouhodobě bude přinášet profity.

    4.5.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...