Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • 19. Psychologie obchodování

    ED SEYKOTA, jeden z nejuznávanějších a nejlepších komoditních obchodníků světa (mimo jiné proslulý i tím, že během 10 let jednomu ze svých přátel proměnil 5 000 USD účet do 15 000 000), kdysi napsal: "Když jsem v 90. letech učil na 4 týdenním semináři skupinu studentů základům obchodního systému Donchian´s 5&20, trvalo pouhý týden, než studenti systému plně porozuměli. Další 3 týdny jsem pak strávil úkolem naučit studenty, jak se psychicky vyrovnávat se ztrátami".

    Umění vyrovnat se se ztrátami patří k největšímu umění komoditního obchodování - a bohužel, i k nejvíce podceňovanému.

    Položíte-li začínajícímu obchodníkovi otázku co si myslí, že je nejdůležitější předpoklad k dlouhodobému vydělávání v komoditách, s největší pravděpodobností vám odpoví, že jsou to vstupní strategie. Na druhém místě pravděpodobně uvede money-management a teprve až na třetím psychologii. To je obvyklý názor 80% ztrácejících obchodníků - názor bohužel velmi vzdálený od reality.

    Dr. VAN THARP - uznávaný autor nespočetného množství komoditní literatury, a mimo jiné sám aktivní obchodník, ve své knize Trade your way to financial freedom uvádí, že úspěšné obchodování je 60% psychologie, 30% money-management a pouze 10% vstupní strategie. S tímto nezbývá než plně souhlasit. Pokud by jste někdy pátrali (jako že my si tu práci dali) po tom, jaké strategie a metody používají nejúspěšnější obchodníci světa, zřejmě by jste byli zklamáni. Nejedná se o žádné "super-tajné" a "vysoce-matematické" strategie, jak se řada obchodníků mylně domnívá. V drtivé většině používají nejúspěšnější obchodníci tak základní vstupní strategie, jako jsou klouzavé průměry či několikadenní průlomy. Strategie, které jsou dnes zdarma přístupné téměř na každé seriózní stránce (např. právě na této) a které se používají již dlouhá desetiletí. Pokud tedy úspěšní obchodníci používají strategie, které jsou tak snadno dostupné a tudíž je s největší pravděpodobností používají celé zástupy dalších obchodníků, nabízí se automaticky otázka: co je tajemství, díky kterému dokáže jen tak málo obchodníků vydělávat a tak velké množství obchodníků opakovaně ztrácet peníze - a to i v případě, že všichni používají podobné obchodní strategie? Odpovědí jsou disciplína, sebekázeň a schopnost vyrovnávat se se ztrátami. Nehledejte žádná další tajemství, můžeme vás na 100% ubezpečit, že žádné další neexistují (a že jsme si dali práce nějaké najít!). Jakkoliv jednoduše toto může znít, jsou nedostatek disciplíny a sebekázně právě tím, co 80% obchodníků velmi snadno přivede k (finanční) záhubě (a zbylých 20% k netušenému bohatství). A přesto bude 80% obchodníků tento psychologický aspekt obchodování i nadále podceňovat a žít ve svém světě iluzí, že pokud budou mít systém, který vždy určí správně směr trhu (takový systém mimochodem neexistuje a nikdy existovat nemůže), není potřeba žádné či jen minimální psychologie.

    Proč jsou disciplína, sebekázeň a převážně schopnost vyrovnávat se se ztrátami tak důležité?

    Pojďme se tedy nyní podívat na tyto psychologické aspekty obchodování trochu blíže. Jako nejlepší způsob k jejich k pochopení poslouží klasický příklad většiny nováčků v akciích či komoditách:

    Klasický nováček v komoditním a akciovém světe oplývá již od začátku neadekvátním sebevědomím a přehnaným optimismem. Je pevně přesvědčený, že přijímat malé ztráty nebude pro něho žádný problém a daleko více než možnými ztrátami se zabývá možnými zisky. Plánuje jaké auto si koupí za svůj první velký vítězný obchod, jak bude každý rok jezdit na exotickou dovolenou a zatím co bude polehávat u moře, jeho peníze se budou bez jakékoliv práce rozmnožovat, jak bude do pár let multimilionářem. Ztrátu peněz si nepřipouští, neúspěch je nemyslitelný.

    Jako "na potvoru" se mu zrovna i povede několik prvních obchodů a obchodník dostane (zcela mylný) pocit, že je akciové či komoditní obchodování vlastně nesmírně snadné (my tvrdíme, že v principu je komoditní a akciové obchodování jednoduché, nikoliv snadné, což je velký rozdíl). Nováčkův optimismus je na vrcholu, zrovna tak jako jeho sebedůvěra.

    Pak se ale stane zcela nečekané - po sérii ziskových obchodů přijde první obchod ztrátový. Lehce zaskočený nováček okusí svojí první ztrátu, nic méně se rychle oklepe a s vědomím, že "ztráty jsou přeci přirozenou součástí úspěšného obchodování" dále raději plánuje, co vše si pořídí za zisky z dalších obchodů.

    Jenomže co se nestane - další obchod je též ztrátový! A pak i další a další a další - a najednou nováček čelí něčemu, na co doposud nebyl připravený (a co je v komoditní a akciové realitě zcela běžnou praxí) - nekončící sérii ztrát! Nakumulovaný profit z posledních obchodů se pomalu vytrácí a co hůře, nováček už dokonce začíná ztrácet více, než doposud vydělal! Co následuje? Rozčarování, zklamání, skepse a většinou silné pocity deprese, úzkosti a frustrace. A pak to přijde - největší chyba, kterou může nováček udělat: s pocitem totálního poražení, s pocitem, že je opět na lopatkách, se sebedůvěrou pod bodem nula (kam se podělo jeho počáteční optimismus?) přeruší nováček své obchodování. Zkrátka a dobře, obchodník dojde k přesvědčení, že něco musí být špatně s jeho systémem, že přeci nemůže systém ztrácet tak moc a tak dlouho a na svůj dlouho a pečlivě vybíraný a testovaný systém během pouhých pár dnů zanevře.

    Co se téměř vždy a téměř automaticky stane netřeba hádat - obchod, který nováček právě vynechal je opět další ziskový obchod - a jako naschvál abnormálně ziskový obchod! Ano, přesně tak to často v komoditním a akciovém obchodování chodí - po sérii vítězných obchodů přichází série ztrátových, ale to jenom proto, aby mohla následovat další, ještě vítěznější série! Jenomže to vše náš nováček považuje za již zcela bezpředmětné, neboť jeho mysl začíná ve stejný okamžik těkat po jiném systému, po takovém, který by nováček mohl považovat za "více spolehlivý" (takový systém mimo jiné neexistuje) a ušetřil tak našeho nováčka od bolestí dalších ztrát.

    A tak začne jedno nekonečné hledání - uzavřený kruh, ve kterém se nováček začne točit dokola tak rychle, že ve mžiku - ani neví jak - ztratí veškeré své peníze: nový systém - první ztráty - opuštění systému - další systém - další první ztráty - další opuštění systému a hledání nového.... - a tak pořád dokola, dokud nedojde k nevyhnutelnému krachu.

    Co nováčka nakonec zničí? Špatný systém? To by pak musely být VŠECHNY systémy špatné a na světě by neexistoval jediný profitující trader. Staré dobré přísloví říká - není špatných systémů, jen špatných obchodníků. Náš nováček se stal špatným obchodníkem právě v momentě, kdy vynechal kvůli ztrátové sérii další obchod (který by mu vrátil ztracené peníze zpět) a zanevřel tak na svůj dlouhodobě a pečlivě budovaný a testovaný systém. Právě schopnost být stále konzistentní, nepanikařit a nepropadat skepsi v době, kdy se nám příliš nedaří (a takové období zažívají často i ti nejlepší obchodníci světa) se nazývá disciplína, sebekázeň a schopnost vyrovnávat se se ztrátami. Co by se stalo, kdyby byl náš nováček schopen vyrovnávat se se ztrátami a měl dostatek sebekázně a disciplíny nepřerušit obchodování během ztrátové série a nezačít se poohlížet po jiném systému? S největší pravděpodobností by se ze série ztrátových obchodů velmi rychle zase vymanil, dostal se do černých čísel (nebo-li začal opět profitovat) a pokračoval tak v cestě úspěšného obchodování, na jehož cestě ještě zažije tisíce ztrátových sérii, ale přesto bude po většinu času ve značném zisku.

    Jakkoliv jednoduše toto může znít, jenom pár nejlepších traderů to dokáže. Těch traderů, kteří konzistentně vydělávají obrovské peníze, ty peníze, které 80% špatných obchodníků v trzích ztrácí.

    Proč je vyrování se se ztrátami tak proklatě těžké?

    Zkusme si nyní položit otázku PROČ je tak složité dokázat pravidelně přijímat malé ztráty i přesto, že jsme dostatečně poučeni o tom, že malé ztráty jsou samozřejmou součástí úspěšného obchodování a že malým ztrátám se nelze vyhnout, pokud chceme v komoditním obchodování stabilně vydělávat.

    Odpověď PROČ se nabízí rovnou ve dvou směrech: první skutečností je doba a svět, ve kterém dnes žijeme. Jelikož dnešní doba téměř bez výhrad nepřipouští možnosti chybovat, jsme neustále vystaveni z nejrůznějších stran tlaku být vždy a v každém ohledu perfektní. Je docela logické, že každý jedinec, žijící dlouhodobě pod takovýmto tlakem potřeby být dokonalý, považuje vlastnosti jako chybovat a přijímat ztráty za něco špatného, společensky neuznávaného, a vysoce neproduktivního.

    Pokud se chcete stát opravdovými, úspěšnými obchodníky, zcela na prvním místě se musíte naučit nepodléhat okolnímu tlaku potřeby být vždy perfektní. Pokud po vás váš zaměstnavatel (či profesor, jste-li student) vyžaduje vždy perfektní a bezchybné výsledky, fajn. Pokud má na vás neustále vysoké nároky vaše rodina či blízcí a jenom stěží vám odpouštějí prohřešky a nedokonalosti, ok. Pokud na vás dnes a denně útočí nejrůznější časopisy s příběhy o tom, jak jsou základem úspěchu v životě dobré vzdělání a perfektní výsledky ve všem, co děláte - je to jen na vás, zda-li něčemu takovému věříte. Co se však komoditního a akciového světa týče - zapomeňte na potřebu být neustále perfektní a bezchybní. Pokud s tímto přístupem začnete obchodovat, velmi rychle vás potřeba být v každém obchodě perfektní a mít v každém obchodě pravdu definitivně zničí. Své přirozené ztráty začnete považovat za něco špatného a nepřípustného, vaše mysl začne těkat v pochybnostech o tom, zda-li je váš obchodní systém opravu úspěšný (ano, systém je dlouhodobě úspěšný, to jen vy se nejste schopni vyrovnávat s přirozenými ztrátami), začnete se poohlížet po jiném obchodním systému - a v ten moment se dostanete do nekonečného, uzavřeného kruhu, který vás jednou pro vždy zařadí do oněch 80 procent ztrácejících obchodníků.

    Druhým důvodem, pro který je pro nás tak složité přijímat malé a přirozené ztráty jsou pak přirozené vzory chování hluboce zakořeněné v každém z nás již od útlého dětství. Určitě si každý z nás alespoň matně pamatuje, jak jsme v dětství byli neustále poučování o tom, co smíme a nesmíme. Pokud jsme pak udělali něco, co bylo z pohledu našich rodičů a společnosti nepřípustné, byli jsme za to potrestáni - ať už zákazem dívat se na milovaného Večerníčka, zákazem jít si hrát ven s kamarády, apod.

    Pokud jsme tedy všichni již od dětství vychováváni v tom, že pokud uděláme něco, co je považováno za "špatné", budeme za to následně potrestáni - je zcela přirozené, že jsme si již během dětství každý vytvořili a pevně zakódovali vzor chování, který nás podvědomě nutí být vždy perfektní a nedopouštět se chyb, které jsou "špatné a nepřípustné".

    Jak tedy vidíte, tlak na každého z nás být vždy perfektní a dělat v v životě co nejméně chyb je již od útlého dětství tak silný a znatelný, že je zcela přirozené nedokázat čelit něčemu takovému, jako jsou opakované finanční ztráty v komoditním obchodování. A samozřejmě, čelit tak pevně zarytým vzorům chování a tak silným tlaků okolí je úkol nad úkoly - proto jen tak malá hrstka obchodníků, kteří se dokázali zbavit strachu z toho "dělat chyby a ztrácet peníze" paradoxně vydělali obrovské jmění.

    Pokud tedy začnete co nejdříve pracovat na tom, aby jste dokázali přijmout fakt, že v obchodování - narozdíl od reálného světa - není třeba být vždy a v každém ohledu perfektní, máte solidní šance, že se pro nás nestale obchodování noční můrou. Nejlépe toto vystihuje osvědčené přísloví "velkých" obchodníků:

    "Cesta k pohádkovému bohatství vede skrze nekonečné množství malých ztrát."

    Toto heslo je pravdo-pravdoucím argumentem potřeby dokonalého zvládnutí jak money-managamentu, tak psychologie obchodování.

    Jak efektivně budovat disciplínu, sebekázeň a schopnost přijímat ztráty?

    Kdyby bylo na tuto otázku tak snadné odpovědět, nebyla by psychologie obchodování nejvíce diskutovanou a stále nejméně pochopenou částí komoditního a akciového obchodování. Přesto, obecně platí několik dobrých rad, které mohou hledání disciplíny, sebekázně a schopnosti přijímat ztráty trochu ulehčit.

    1. Znát sám sebe

    Každý člověk je individualita, jedinečný tvor s řadou vlastních chyb a předností. Pokud se člověk naučí znát sám sebe, dokáže si uvědomit své chyby i přednosti a přijmout je bez větších obav či výčitků, má solidní šanci zvládnout psychologickou stránku obchodování. Nebojte se požádat přátele, ať vám nastaví zrcadlo a pomohou poznat vaše já. Vše, co se o sobě dozvíte a co o sobě přijmete vám pomůže uvědomovat si své já, budovat vlastní individualitu, sebedůvěru a další schopnosti podstatné pro úspěšné obchodování.

    2. Mít systém, kterému věříte a se kterým se ztotožňujete

    Toto je pravděpodobně nejkritičtější moment každého obchodníka, moment, kvůli kterému jsme se rozhodli založit tuto internetovou stránku. V dnešním světě existuje desítky, ba spíše stovky systémů, které mohou pro jednoho fungovat a pro druhého nikoliv. Každý potenciální úspěšný obchodník by si měl vyzkoušet a pokusit se lépe poznat alespoň několik z nich, aby byl schopný vybrat si ten, který mu po všech stránkách vyhovuje; v jednoduché analogii je toto jako s hledáním ideálního partnera. Pečlivě tříbíte, promýšlíte každý aspekt, každou maličkost, která je vám buďto příjemná a dobře doplňuje a koresponduje s vaší povahou, nebo o které naopak víte, že jí s vaší povahou nikdy nesloučíte. Dejte si s hledáním a studováním obchodního systému (nebo-li strategie) skutečně patřičný kus práce. Nepodceňujte tento kritický moment. Vyzkoušejte klidně i více systémů (strategií) - klidně i najednou. Bude vám vyhovovat spíše agresivní intradenní strategie? Nebo dlouhodobý poziční strategie? Bude vám vyhovovat spíše systém, který produkuje mnoho malých zisků a méně ztrát, nebo systém, který produkuje spoustu malých ztrát a pár obrovských zisků? Pátrejte, sebevzdělávejte se, poznávejte. Proto je zde pro vás naše stránka. A nezapomeňte mít v hlavě neustále analogii s partnerem. Neboť tak, jak je ideální partner většinou na celý život (nebo alespoň na velkou část života), toto platí i o obchodním systému. Ještě jednou podotýkáme, že ideální systém není ten, který vždy jen vydělává a nikdy neztrácí, ale ten, se kterým se dobře cítíte a o kterém máte pocit, že dobře vyhovuje vaší povaze.

    3. Papírový trénink

    Pokud si vyberete systém (či více systémů) o kterém se domníváte, že by mohl padnout vaší povaze jako ulitý, je třeba tento systém nejprve řádně vyzkoušet. Obrovská výhoda komoditního a akciového obchodování je, že si můžete vše vyzkoušet na nečisto - jen s hypotetickými penězi. Dejte čas svému tréninku! Testujte svou strategii nanečisto tak dlouho, dokud jí po všech stránkách perfektně nepoznáte a dokud si nebudete zcela jisti, že skutečně naplnila vaše očekávání (a pokud ne, nebojte se vyzkoušet jinou strategii). Uvidíte, že až najdete skutečně vám padnoucí strategii, kterou si řádně otestujete a budete s výsledky spokojeni, budete mít daleko větší víru v tuto strategii a o to jednodušší bude pro vás přijímat ztráty.

    4. Víra v pravděpodobnost

    Naučte se více věřit v pravděpodobnosti. Klidně si i přečtete nějakou jednoduchou knihu o základních principech statistiky. Pokud dokážete silně věřit v pravděpodobnosti, budete se v komoditách či akciích cítit o poznání lépe. Ale pozor, všeho s mírou - rozhodně neberte statistiku jako dogma!

    5. Obchodujte jen s vlastními penězi

    Pokud uvažujete, že začnete obchodovat s půjčenými penězi, či penězi někoho jiného, již nyní považujte peníze za ztracené. Strach se ztráty bude příliš silný nepřítel ve vašem obchodování a tak budete dělat tolik chyb, že o peníze přijdete, ani nebudete vědět jak. Obchodujte jen s vlastními penězi, navíc s takovými, které si můžete dovolit ztratit.

    6. Dejte si do pořádku osobní život

    Pokud máte svůj osobní život bouřlivý a neklidný, pravděpodobně bude takové i vaše obchodování. Raději si svůj život co nejvíce dejte do pořádku a co nejvíce ho zklidněte - chcete-li vydělávat v trzích opravdové peníze. Úspěšné obchodování je ve skutečnosti velmi klidnou a nudnou záležitostí a zbytečné výkyvy a extrémy do obchodování v žádném případě nepatří.

    7. Relaxujte, meditujte

    Relaxovaný obchodník má šance být daleko uvolněnější ve svém obchodování a dokáže tak daleko lépe "splynout s trhy". Pokud budete relaxovaní, budete daleko lépe přijímat ztráty a daleko efektivněji exekuovat vaše vstupní signály. Pokud budete ve stresu, pravděpodobně se bude váš stres odrážet i v obchodování a budete dělat příliš mnoho ztrátových chyb.

    8. Mějte alespoň ze začátku vedlejší příjem

    Nespoléhejte na to, že vás bude obchodování hned od začátku živit. Pokud budete mít stále nějaký jistý, stabilní příjem, budete opět uvolněnější, nebudete mít potřebu trhy "tlačit" a vyrazit z nich za každou cenu nějaký ten dolar. Takové jednání většinou nikdy žádné zisky nepřináší.

    9. Buďte raději skeptičtí, než optimističtí

    Přehnané optimismus zničilo tisíce obchodníků. Optimismus do trhů nepatří. Buďte skeptičtí, budou se vám lépe snášet ztráty. Radujte se ze zisků, ale stále mějte na paměti, že další obchod může být ztrátový.


    Finančník.cz


×
×
  • Vytvořit...