Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Live začátky intradenního obchodníka [6] – vyhodnocení prvního měsíce

    Pavel začal live obchodovat 18.5.2009, po prvním měsíci jeho živého obchodování vypadá k 18.6.2009 jeho equity křivka po odečtení komisí následovně:

    id-trading5.gif, 10kB

    Krátký číselný sumář jeho výsledků vypadá takto:

    id-trading5-sumar.gif, 11kB

    Samotná absolutní čísla jsou pochopitelně v tuto chvíli začátků živého obchodování poměrně irelevantní, pojďme si ale ukázat, jakým základním pohledem můžeme výsledky okomentovat.

    Jak se na výsledky dívat?

    Tak za prvé – cca 500 USD za měsíc představuje zhodnocení 5 procent našeho pracovního kapitálu za jeden měsíc. To odpovídá 60ti procentům ročně. Pokud bychom přidali position sizing, začneme i s podobnými výsledky dostávat velmi zajímavá čísla... Výsledky v tuto chvíli nejsou po prvním měsíci živého obchodování nijak excelentní, jen je třeba se na ně dívat realistiky a z takového pohledu není 5ti procentní měsíční zhodnocení vůbec špatné.

    Problém tak není tolik výsledná částka, jako konzistence výsledků. Intradenní obchodování je skvělé v tom, že skrz relativně vyšší frekvenci obchodů může poskytovat velmi vyrovnaný příjem. Konzistentní výsledky jsou podstatným základem proto, aby se obchodník mohl pustit do obchodování více kontraktů a začal se tradingem živit.

    id-trading5-tydenni.gif, 8,1kB
    Rozpis zisků a ztrát po týdnech

    Z Pavlových výsledků je zřejmé, že jeho obchodní plán má edge, který v trzích generuje peníze, ale jeho obchodování zatím konzistentní není. Za konzistentní obchodování považuji osobně minimálně to, když intradenní strategie poskytuje vyrovnanější ziskové týdenní výsledky. To, že Pavlovo obchodování není konzistentní, není v tuto chvíli žádná „chyba“ – prostě o tom první měsíce live tradingu jsou. Samozřejmě bychom si zde mohli uvádět stovky tipů, jak obchodovat lépe, ale začínající trader musí dát sám sobě čas, aby se stihl zklidnit, zažít si základní mechanismy tradingu a teprve poté se otevřel dalším možnostem zlepšování. V tuto chvíli však určitě podobné výsledky neumožňují jakýkoliv agresivnější přístup (např. navyšování kontraktů).

    Pokud bych měl výsledky zhodnotit z pohledu očekávání začínajících traderů, tak podobné výsledky po prvním měsíci live obchodování bych zařadil spíše k lepšímu průměru. Pavel se poměrně držel, tj. v jeho equity nenajdeme den, kdy by vytvořil díky impulsivnímu chování nějakou výraznější ztrátu (což se bohužel často nepřipraveným začínajícím traderům stává), na druhou stranu je z equity patrná určitá stagnace po prvním výraznějším profitu. Podobná stagnace mívá základ v přístupu obchodníka k trhům – začínající obchodníci mívají problém s udržením „konstantní úrovně“ agresivity, což vede k podobným rozkolísaným výsledkům. Řešením je v tuto chvíli další a další obchodování podle prvotního plánu minimálně v nastaveném rozsahu 3 měsíců, kdy by Pavel za sebou mohl mít první osahání trhů.

    Jaké jsou v tuto chvíli největší chyby, kterých se Pavel dopouští?

    Obchody mimo plán. Pavel například nezmeškal jediný obchod podle plánu, ale celou řadu obchodů má navíc. Nutkání „nezmeškat obchod“ se musí časem naučit překonat. Je lepší obchod minout, než mít stop-loss navíc. Řešení? Postupně si věci uvědomovat a při samotném obchodování se zaměřovat pouze na exekuci daného obchodního plánu. Toto chce čas – nejméně plánované 3 měsíce. Správné návyky určitě člověk nezíská za první měsíc live tradingu.

    Snaha o vylepšování plánu . Plán v tuto chvíli nemá smysl podstatně vylepšovat, byť samozřejmě některé ukazatele poskytují informace, že věci mají výrazný prostor ke zlepšení (občas zbytečně velký stop-loss, nízké RRR a s tím spojené nepříliš efektivní výstupy). Nicméně v tuto chvíli jsou výsledky příliš ovlivněny počátečními emocemi a je třeba počkat, až se věci usadí. Navíc v principu je vidět, že systém funguje a v tuto chvíli je tak třeba pracovat na osobní stránce tradera, jeho disciplíně, konzistentnosti a schopnosti dodržovat to, co si naplánoval.

    Základní tipy pro podobnou situaci

    Neměňte obchodní plán ani používané nástroje. Maximálně se zamyslete, zda-li jste si v backtestu nenaplánovali některé situace, které vám v live tradingu způsobují zbytečně vysoký emoční tlak a jejich vypuštění by snížilo celkovou psychickou zátěž obchodování. U Pavla jsou to například oblasti s postupným otevíráním pozic v případě, že dostane dva signály po sobě a první obchod ještě nebyl uzavřen. Tj. s Pavlem jsme obchodní přístup pro tuto chvíli upravili jen do té míry, že nebude pozice navyšovat a je-li v otevřené pozici, nebude brát další případný signál. Na základě několika předchozích zkušeností (kdy především bojoval s platformou) se těchto situací Pavel začal „obávat dopředu“, co vyvolává zbytečný stres, který v tuto chvíli není třeba zvyšovat.

    Relaxujte, vezměte si dovolenou . Smyslem první fáze live tradingu je co nejpříjemněji si osvojit základy živého obchodování a připravit se na budoucí trading s větším počtem pozic. V tuto chvíli tak není třeba tlačit za každou cenu. Pokud cítíte, že tlak z živého tradingu je např. po měsíci obchodování již výrazně vyšší než na začátku, dejte si krátkou pauzu...

    Zanalyzujte vývoj frekvence obchodů za jednotlivé týdny . Jak si ukážeme v některém příštím článku, stagnace Pavlovy equity je daná především pomalu a nenápadně se zvyšující frekvencí obchodů. Zkuste si i u svých výsledků porovnat, zda-li neobchodujete více, než jste měli v plánu.

    Podrobně si procházejte své výsledky a screenshoty obchodů. Pochopitelně, že s prvními výsledky je čas začít přemýšlet, kde je prostor ke zlepšení. Testujte, jak by vypadaly výsledky například při jiných výstupech, při filtrování obchodů atd. Začnete se učit směrovat své myšlení k dlouhodobému plánování, nikoliv k výsledkům jednotlivých obchodům.

    Zapište si hlavní chyby za uplynulý měsíc a cíle v osobní rovině pro příští měsíc. Pojmenujte si hlavní chyby, které nejvíce ovlivnily vaše výsledky a pokuste se jich v následujícím měsíci vyvarovat. Jen tak se posouvá trader dopředu. Pokud máte pocit, že je „všechno špatně“, tj. nedokážete ani jednoznačně porovnat teoretické výsledky backtestu s realitou, vraťte se k backtestu a papertradingu.

    Závěrečné shrnutí

    Možná si v tuto chvíli říkáte – je popisovaný začátek příliš pomalý nebo rychlý? V zásadě je úplně normální. Začínající trader buduje důvěru ve svůj obchodní systém a konzistentnost v obchodování tak 3-6 měsíců od chvíle, kdy už má dobrý a zbacktestovaný obchodní systém a začne se mu věnovat živě. Nicméně po této době má již velkou šanci, že bude schopen obchodovat živě s 3-5 kontrakty, což při průměrném zisku například 800 – 2000 dolarů měsíčně na kontrakt už začínají být velmi zajímavé příjmy... Jen je třeba překonat začátek, což je vždy to nejtěžší.


    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


×
×
  • Vytvořit...