Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Live začátky intradenního obchodníka [11] – zhodnocení po 3 měsících

    Uplynuly přibližně tři měsíce a je tak čas se podívat na výsledky snažení Pavla a skrze jeho zkušenosti popsat několik zásad, které mohou s tradingem pomoci každému začátečníkovi.

    Nejprve k výsledkům, byť ty jsou to nejméně důležité, neboť se vztahují výhradně k Pavlovi a jeho osobnímu obchodnímu stylu.

    Po 3 měsících je Pavel po odečtení komisí v nepatrně lehkém profitu (130,4 USD) – tedy v zásadě tam, kde začal. Je to dobré, nebo špatné? Plán sice nebyl dosažen, ale na druhou stranu se Pavlovi podařilo zůstat po 77 obchodech a 3 měsících obchodování v kladných číslech, což osobně považuji za hlavní úspěch.

    pavel-3mesice-bez-komisi.gif, 12kB

    pavel-3mesice-s-komisema.gif, 12kB
    Pavlovo obchodování dobře dokládá, jak je důležité se především v intradenním tradingu zaměřit na dostatečný průměrný zisk na obchod, aby komise nepředstavovaly příliš vysoký náklad v poměru s průměrným ziskem. Nahoře obchodní výsledky bez započtených komisí, spodní graf s komisemi.

    Výpis z brokerské platformy:
    pavel-3mesice-ib.gif, 6,3kB

    V rámci tohoto seriálu jste se již mohli seznámit se zkušenostmi se začátky obchodování několika traderů. V principu bývají začátky velmi podobné – trader si postupně musí najít cestu, tak aby byl schopen obchodovat dlouhodobě konzistentně s frekvencí a nástroji, které mu jsou vlastní, a pro které postupně získá maximální porozumění a cit. Přitom právě až živé obchodování je to, co tradery skutečně začne formovat a pomalu posouvat k reálným profitům. Prostě a jednoduše – jedna věc jsou teoretické základy a druhá je jejich pochopení v praxi.

    Bohužel drtivá většina začínajících traderů vstupuje do tradingu s přehnanými a naivními očekáváními a příliš agresivně. Je přitom úplně jedno, kterým stylem a jaký produkt plánují obchodovat. Pokud něco člověk neumí (resp. má v lepším případě jen teoretickou přípravu) a vrhne se do takové činnosti velmi agresivně, je zřejmé, že na začátku se dostaví „pády“. V případě tradingu jsou to poklesy na účtu. Počáteční ztráty jsou přitom často největší a přitom relativně zbytečné. Osobně nevěřím na nějaké zásadní „školné“, na povinnost „vymazat první obchodní účet“ aby se člověk mohl posunout dál. Naopak jsem zastáncem toho začít co nejpomaleji – dělat věci systematicky, konzistentně a s riskem přiměřeným zkušenostem. V případě začátků intradenního obchodování má pak takový přístup podobu co nejméně obchodů za den, aby začínající trader byl v kontaktu s trhy, vnímal realitu živého obchodování, učil se systematickému přístupu, pomalu se posouval vpřed a přitom zásadně neztrácel. Jistě takový přístup nebude vydělávat zásadní peníze, ale také zásadní neprodělá a to je v počátku to nejdůležitější. Drtivá většina začínajících obchodníků na burze nevydělá ne proto, že by přišli o všechny své peníze a nebyli schopni obchodovat dále, ale proto že to plni nadšení zkusí, spálí se a zabalí to....

    Pavel byl schopen skoro tři měsíce každý den (kromě svých dovolených) intradenně živě obchodovat – tj. získávat nezaplatitelné zkušenosti – a ještě tuto „výuku“ financovat z cizích peněz... Takový přístup mám osobně nejraději.

    Nicméně je třeba se pochopitelně pohnout ve vývoji dál, ke konzistentnějším profitům. Zde je několik myšlenek, které se týkají Pavlova obchodování, ale které mají určitou univerzální platnost.

    RRR
    Největší rezervu ke zlepšení má Pavel ve zvyšování RRR. Pavel od začátku pracoval s velmi nízkým RRR (v backtestu mu vycházelo cca 1:1,16) a v praxi se ukázalo, že právě tato oblast představuje největší slabinu. Jistě vydělávat lze i s podobným RRR, ale zejména v začátcích obchodování je to těžké. Pavlovo RRR z živého obchodování se pohybuje na úrovni 1:1, ale úspěšnost díky různým chybám spadla lehce nad 50%, což je kombinace, která nedává prostor pro zisk. Přitom RRR lze alespoň z mé zkušenosti zvyšovat mnohem snáze, než úspěšnost.

    V případě Pavlova přístupu je prostor ke zvyšování RRR dvojí – jednak v trochu nižších stop-lossech (statistiky ukázaly, že používaný stop-loss je často zbytečně vysoký) a především v obchodování jen takových situací, které nabízejí prostor pro profit – tj. jen těch, kde se nejbližší S/R úroveň nachází například ve vzdálenosti 2x stop-loss.

    Cit pro momentum trhu
    Ať to začínající trader chce slyšet nebo nikoliv, pokud se rozhodne pro intradenní obchodování, velmi záleží na vytvoření citu pro situaci, ve které se trh aktuálně nachází. Pokud budu například obchodovat do trendu s nástupem na korekci (např. skrz pattern 0/v patternu FinWin) obchoduji v trhu momentum – tedy určitý pohyb. Pattern je tak třeba obchodovat v situacích, kdy se trh hýbe. V časech chopu – tedy v období, kdy jde trh do strany – v trhu není momentum a z principu bude mít pattern malou šanci na úspěch. Stejné je to i s jinými přístupy – např. divergence nebo protitrendové patterny zužitkovávají určité oslabení trhu, takové signály zase nebudou dobře fungovat proti silnému trendu.

    Pochopitelně, že cit pro trhy a momentum se vyvíjí časem, nicméně první silné základy pochopení situace přijdou již po několika málo měsících obchodování. Jsme tak znovu u toho, že je třeba se připravit na konzistentní a systematický začátek, kdy je důležité především u trhů vydržet.

    Na Pavlovi například bylo vidět, jak se jeho přístup mění. Na začátku období sledoval za každou cenu celou obchodní seanci, na konci (tj. konec července/začátek srpna) sám cítil, že jsou trhy „mrtvé“ a pokud se nerozjely ani při otevření, zbytek dne ignoroval a věnoval se jiné práci (a mj. se rozhodl pro dovolenou, tj. odpočinutí od trhů, což je myslím vždy rozumné rozhodnutí). Přičemž i tak snaha "bojovat v chopu" stála za postupným klesáním equity, která v zásadě kopíruje snižující se obecnou prázdninovou volatilitu v trzích.

    Obecně jsou akciové indexy z pohledu intradenního obchodování letošní prázdniny „mrtvé“ – většinou nabídnou trochu pohybu na začátku dne a potom dlouhé období „chopu“ nebo velmi pomalých pohybů, které je pro začínající obchodníky velmi nebezpečné. Pokud takové období dokážete obchodovat i s minimálním profitem, jsem přesvědčen, že již podzim přinese zasloužené ovoce, jakmile se do trhů vrátí obvyklá volatilita.

    idtrading11-es.gif, 29kB
    Ukázka trhu ES z pondělí 17.8.2009. ES otevřelo velký gapem dolu, udělalo ještě trochu pohyb v rámci svého otevíracího rozpětí, ale potom se již pohybovalo ve velmi nebezpečném chopu. Trh se motal kolem EMA34 a neměl sílu prorazit range otevíracího rozpětí. V takovém trhu se pochopitelně velmi těžko obchodují trendové strategie. Osobně jsem neudělal za celou seanci jediný obchod. Prázdninové měsíce přináší celou řadu podobných dnů a začínající obchodník se především musí naučit "stát stranou".

    Jak dál?

    Pavel má po svých prvních 3 měsících obchodování pochopitelně spoustu podnětů vycházející z jeho poznámek a obchodního deníku s tím, že drobných úprav se dočká práce se stop-lossem a filtr v podobě výběru obchodů s vhodným RRR. Ostatní nechává v tuto chvíli tak jak je – podstatné je nyní být stále v kontaktu s trhy, živě obchodovat a pokračovat ve zlepšování nepatrnými krůčky nikoliv nějakými zásadními skoky. K Pavlovi se samozřejmě časem vrátíme a popíšeme si konkrétní techniky, které postupně zlepšily (snad) jeho výkonnost.


    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


×
×
  • Vytvořit...