Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Spready - jaké obchodovat do začátku?

    Jakmile jsme na Finančníkovi otevřeli téma obchodování spreadů, jsme s Tomášem skoro pod neustálým proudem dotazů týkající se tohoto stylu obchodování. Z části dotazy pocházející od studentů spreadového workshopu, z části od ostatních čtenářů. Dají-li se nějaké dotazy označit za převažující, pak jsou to otázky týkající se spreadů, se kterými začít. Takže – jaké spready obchodovat do začátku?

    Dotaz: Plánuji obchodovat spready s účtem o velikosti 8 tisíc dolarů. Je takový účet dostatečně velký pro obchodování spreadů? Případně na jaké spready bych se měl zaměřit?

    soja.jpg Částka 8 tisíc dolarů je pro obchodování spreadů podle mého osobního názoru již pro začátek dostatečná. Rozhodně vám však doporučuji začít nejprve s obchodováním těch nejlevnějších spreadů s nejnižším riskem – obzvláště pokud spreadové obchodování představuje vaše první reálné obchodování – byť by váš účet mohl pokrýt i riskantnější obchody. Pro začátek tak vybírejte raději jen interdelivery spready – tedy spready mezi různými kontraktními měsíci jedné komodity. Ty bývají méně volatilní a většinou ochrání pozice proti gapům a limitním pohybům. Navíc doporučuji v začátcích obchodovat pouze spready na chicagské burze, protože komodity obchodované na newyorské burze mívají občas hodně špatná plnění. Jako nejvhodnější pro začátek bych doporučil spready v zrninách a masu (LC a LH, určitě vynechte PB a i FC bych doporučil nejdříve spíše pouze sledovat). Ze začátku je dobré zkusit opatrně obchodovat spready s běžnou likviditou jednotlivých futures kontraktů, spready skládající se ze vzdálenějších (a tudíž méně likvidních) kontraktů je nezbytné obchodovat až s určitou praxí a vždy s použitím limitních příkazů.

    Spready s nízkou likviditou

    Spready pracující s futures kontrakty s nižší likviditou mohou být pro začátečníky opravdu zrádné. V grafech vypadají takové spready „dokonale“, avšak jejich obchodování vyžaduje zkušenost. Problém nebývá ani tolik do spreadu vstoupit, jako z něho vystoupit. Vždy je třeba pracovat s limitním příkazem (nikoliv market) a i tak je výstup za rozumnou cenu v případě rozjetého trhu „proti pozici“ občas i trochu o správném citu pro danou komoditu a především o zkušenosti.

    Správná očekávání

    Existuje-li v obchodování nějaká skutečně zrádná oblast, pak je to vlastní psychologie obchodníka. Často citovaná „chamtivost“, netrpělivost a přehnané sebevědomí a přemrštěné očekávání jsou častými důvody toho, že obchodník více peněz prodělá než vydělá. Ve spreadech toto platí možná dvojnásob.
    Spreadové obchodování jsem pro sebe objevil v době, kdy jsem se nemohl v průběhu dne věnovat intradennímu sledování trhů a zadávání příkazů. Z nejrůznějších přístupů mi pak právě spready začaly fungovat nejlépe. Obchody stačí zanalyzovat v noci nebo ráno, broker se dá snadno instruovat dopředu, pozice se vyvíjejí poměrně pomalu (samozřejmě v závislosti na vybraném spreadu, některé spready dokáží být čertovsky rychlé) a člověk má na všechno dost času – to byly priority, které mě vedly k obchodování spreadů. Na druhou stranu samozřejmě nelze očekávat od podobné strategie tisíciprocentní roční zisky. Zejména začínající obchodníci s malým účtem mívají představy, že svých 5 tisíc dolarů otočí během roku či dvou do pár milionů... Taková očekávání pak vedou k nutkání neustálého obchodování, spokojováním se i s méně „kvalitními“ obchody, k výraznějšímu riskování... a ke ztrátám. Spready dokáží hodnotit účet velmi dobře – samozřejmě záleží na aktuálním roce, obchodníkovi a i trochu na štěstí. Můj osobní cíl je někde kolem 100 % ročně. Začíná-li tedy obchodník s účtem 5 tisíc dolarů, tak samozřejmě první rok v lepším případě vydělá cca 5000 dolarů – to je zákon jednoduché matematiky, kterou ale řada lidí odmítá přijmout – chtějí vydělávat hned od začátku velké peníze za každou cenu. 5000 dolarů není závratná částka, ale další rok se může účet rozrůst do 10 000 dolarů, následující do 20 000 dolarů a čtvrtý rok již třeba do 40 000 dolarů. A to už začínají být zajímavé peníze. Toto je velmi důležité si uvědomit hned na začátku a přizpůsobit tomu rytmus obchodování – spreadové strategie nejsou o vysoké frekvenci, je třeba si počkat na tu správnou příležitost, ve správném trhu (zejména vhodném s ohledem na velikost účtu). Toto je však přednost spreadové strategie – ti, co hledají „akci“, mohou sedět celý den před počítačem a v intradenním ochodu dělat jeden obchod za druhým, spready jsou o úplně jiném přístupu.

    Position sizing

    Řada obchodníků stále pokukuje v grafech po nejagresivnějších spreadech například v energiích nebo jiných newyorských trzích nabízející skutečně sexy zisky (avšak za cenu občasných velkých ztrát) a ptají se – s jakým účtem obchodovat takový spread? Jedna odpověď zní, že s takovým, aby vždy bylo možné na jeden obchod riskovat maximálně cca 5 % účtu včetně komisí. Alternativní rada zní – pokud jste nepřišli newyorským trhům na chuť, není nutné zkoušet všechno... Obchodujte od začátku levnější spready, a jakmile se po roce váš účet zvětší, obchodujte stále stejné trhy, stejným způsobem, akorát místo jednoho kontraktu obchodujte kontrakty dva, tři nebo čtyři – prostě tak, aby byl zachován stále stejný risk na jeden obchod při dané velikosti účtu. Problematika řízení velikosti obchodovaných pozic (angl. position sizing) není tak úplně triviální – a určitě se jí na serveru budeme věnovat podrobněji, ale princip je takto jednoduchý. Není třeba objevovat neustále nové trhy, zkoušet nové cesty – stačí stále dokola, rok co rok brát stále stejné sezonní spready a pomalu hodnotit účet do výše, kdy je možné z něho peníze odčerpávat a mít z nich slušné živobytí. Není to příliš sexy, je to hodně stereotypní, občas není třeba měsíc žádný obchod, ale na druhou stranu přeci neobchodujeme pro „akci“ nebo pro „sexappeal“, ale pro finanční příjem.

    Jaké spready tedy obchodovat?

    Je mi zcela jasné, že si každý musí vyšlapat svojí cestičku a zaplatit v trhu své „školné“. Nicméně chcete-li začít co nejméně bolestně, zkuste se zpočátku zaměřit na nejlevnější a nejméně riskantní interdelivery spready například v kukuřici, pšenici, soji nebo lean hogs. Jakmile se spread „podaří“ bývá zisk i v těchto trzích dobrých pár set dolarů až tisíc dolarů. Mějte na paměti, že na zhodnocení svého účtu máte celý rok, celých 365 dnů a na zhodnocení malého účtu stačí opravdu vzít pouze několik úspěšných spreadů za rok. Ve zbylých obchodech je třeba minimalizovat ztráty, které se mohou v levnějších spreadech pohybovat v řádech sto, dvě stě dolarů (plus komise). Nezapomeňte na to, že jakmile se vám účet trochu rozroste, není třeba začít brát agresivnější spready, bude-li za čas účet dostatečně velký, vhodnější přístup je zvýšit počet obchodovaných pozic. A pokud se budete nudit? Ano, vydělávat peníze nebývá zábava, pokud se pro vás stanou spready rutinou, tak si můžete přidat další obchodní styly – denní obchodování klasických futures, třeba intradenní obchodování pro neustálou akci, forex atd. A uvidíte, že i zde pro vás mohou být spreadové obchody příjemnou doplňkovou obchodní strategií – ne nadarmo jsou spready oblíbenou strategií velkých fondů.
    A samozřejmě i ve spreadech lze objevovat nové oblíbené kombinace a každý obchodník musí své strategie přizpůsobovat svému stylu obchodování. Osobně mám několik oblíbených intercommodity spreadů, které mě v minulosti pěkně odměnily a na jejichž průběh vsázím skoro každý rok, ale takové obchody si musí objevit každý sám a rozhodně není třeba jimi začínat.

    Závěrem

    Trpělivost, trpělivost a trpělivost – to jsou hlavní předpoklady pro spreadové obchody. Vstup do obchodu není každý den a pro obchodníky, kteří se zaměřují na méně riskantní obchody pro malé účty, nemusí být vstup třeba celý měsíc. Ale to je absolutně v pořádku – neobchodujeme pro generování zisků brokerům, ale pro opatrné zhodnocování našich investic. Takže sledujte trhy, které vyhovují vašemu účtu a pokud se zrovna konkrétní den či týden nic neděje, tak vydržte – rok je dlouhý a obchody přijdou.


    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


×
×
  • Vytvořit...