Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Pár rad a tipů pro „boj“ s obchodním software

    Jak jsem měl možnost se opakovaně přesvědčit, mnoho začínajících traderů si bohužel příliš nerozumí (v lepším případě) s počítači, někteří uživatelé (v horším případě) mají bohužel výrazné mezery ve zcela základní práci s libovolný počítačem. Rád bych tedy uvedl dnes pár praktických rad a tipů pro všechny, kterých se tento problém týká.

    V prvé řadě je třeba vzít na vědomí, že počítače a různý software k tomuto byznysu zkrátka a dobře patří. Trading se v dnešní době provozuje téměř výhradně už jen on-line a absence základních znalostí práce s počítačem jsou výrazným handicapem. Každý, kdo se chce seriózně zajímat o trading, by měl mít základní znalosti a dovednosti práce s počítačem. V opačném případě je lepší znalosti hodně rychle dohnat, případně se seriózně zamyslet nad tím, zda-li je trading opravdu pro vás.

    Otázka práce s obchodním software začíná u mnohých už při nákupu počítače. Už zde někteří činí základní chybu vyhledáváním různého „alternativního“ řešení. Pro drtivou většinu obchodního software bohužel platí, že je vytvořený výhradně pro PC a nejrozšířenější operační systém Windows. Pokud tedy teprve pořizujete na trading počítač, rozhodně doporučuji právě se systémem Windows a raději se vyvarovat alternativám typu Linux nebo Mac, které nemají ve většině obchodního software dostatečnou oporu. V rámci výběru operačního systému Windows doporučuji 32 bitovou verzi, bohužel práce se 64 bitovou verzí může znamenat pro některý software jisté komplikace, jak jsem měl možnost se sám přesvědčit.

    V momentě, kdy pořídíte operační systém Windows, nastává další zádrhel, který již od samého počátku nezřídka vytváří problémy s prvotním zprovozněním obchodního software. Jde o to, že veškerý obchodní software je vytvořen pro US (anglickou) lokalizaci, takže na českých Windows s místním nastavením vytvořeným pro Českou Republiku můžete mít problémy. Proto je nutné u jiných jazykových mutací než anglických ve Windows v panelu Místní a jazykové nastavení zvolit Angličtina (Spojené státy). Tímto krokem se můžete už od začátku vyhnout řadě potenciálních nepříjemností. Jenom pro příklad – jedním z častých problémů bývá fakt, že desetinná čárka v Anglické lokalizaci je vyjádřena znakem tečky ( . ), zatím co v tuzemské lokalizaci se využívá čárka ( , ). Pokud máme nastavenou právě tuzemskou lokalizaci, řada software může mít problém se správným zobrazováním desetinných hodnot (v lepším případě, v horším případě kvůli tomuto problému občas software vůbec nefunguje). Podobné nastavení je třeba často dořešit i v sadě Microsoft Office.

    jazykove_nastaveni.jpg

    Místní a jazykové nastavení v případě CZ Windows je lepší nastavit na Angličtinu.

    Pokud tedy máte standardní operační systém (Windows) s potřebným místním nastavením (Angličtina – Spojené státy), je v dalším kroku třeba různý potřebný software postahovat z internetu a nainstalovat. Bohužel jsem se setkal s tím, že někteří jedinci rozhodnuti vrhnout se do obchodování nezvládají ani základní práci s programem Internet Explorer, takovým tedy důrazně doporučuji vyhledat ve svém okolí kurz práce s PC a podobné základy se naučit – bez nich bude velmi těžké postupovat dále.

    Instalace různých obchodních programů může být velmi frustrující činnost už i pro zkušenějšího uživatele PC. Sám se „peru“ prakticky s každou instalací nového software a to se považuji za zkušenějšího uživatele PC. Jak tedy na takovýto úkol?
    Myslím, že v prvé řadě by se měl každý pokusit „poprat“ se s instalací sám – ne každá instalace nového software je komplikovaná, poměrně slušné množství obchodního software ne nainstaluje na řadě počítačů už během prvního pokusu. Pokud však začnou nějaké výraznější zádrhele, z vlastní zkušenosti vím, že je nejlepší najmout si na pár hodin někoho, kdo počítačům opravdu rozumí. Není nutné hned sahat po specializované firmě, která má často vysoké finanční nároky. Naprosto skvělou alternativou může být využití služeb nějakého studenta – mezi studenty je skutečně mnoho počítačově zručných jedinců, kteří si dokážou poradit i s náročnějšími úkoly. Služby takového studenta jsou navíc cenově velmi přijatelné. Nejjednodušší způsob jak někoho podobného najít je buďto dát výzvu na nástěnku některé z blízkých škol, nebo například zkusit bezplatnou inzerci – ať už na internetu, nebo v běžných inzertních specializovaných novinách, kde se dá též v řadě případů bezplatně inzerovat (k podobným službám však prosím nevyužívejte Finančníka, nejsme burza práce). Mít takového studenta „po ruce“ se vyplatí dlouhodobě – určitě oceníte i v budoucnu podobnou pomoc, pokud není počítač vaše silná stránka. Já osobně využívám specializovanou firmu, která není nejlevnější, ale zatím mně vždy pomohli vyřešit problém, na který už mé síly nestačily. V tomto bodě si též dovolím upozornit, že já ani Petr nenabízíme žádný podobný softwarový servis, jak si někteří občas mylně myslí. Sami jsme tradeři, zabýváme se tím, jak vydělávat peníze – a to je také to, co vyučujeme další. Na technické záležitosti využíváme služeb zkušenějších, nemáme čas ani nervy zabývat se něčím, co je často lepší přenechat za nějakou tu korunu větším odborníkům.

    Pokud tedy zvládnete krok instalace obchodního software (obecně existuje mnoho různého obchodního software, proto zde nezmiňuji žádný konkrétní – vše je otázkou individuálních potřeb a preferencí), v dalším kroku je potřeba využít faktu, že prakticky každý obchodní software se dnes poskytuje ve 14 – 30ti denní zkušební bezplatné lhůtě (některé programy jsou zcela zdarma) a tak skutečně celou tuto dobu využijte k tomu, abyste si program co nejvíce „osahali“.

    Každý obchodní software nejprve vypadá složitě a téměř „nepřekonatelně“. Z vlastní zkušenosti vám však mohu říci, že principy mnohých programů jsou si podobné a jak se naučíte s jedním nebo dvěma, relativně intuitivně už dokážete ovládnout i ty další. Při učení se s programem není třeba se obávat příliš mnoha tlačítek, protože mnoho voleb ve skutečnosti nikdy nevyužijete. Co je však velmi důležité je už od začátku vědět, co konkrétně budete chtít s daným software dělat a k čemu jej budete chtít využívat. Jinými slovy, učit se už na základě konkrétních potřeb je podstatně rychlejší, než se snažit pochopit rozsáhlé možnosti daného programu s tím, že 70% stejně nikdy nevyužijete. Důležité je snažit se chápat základní principy software – jak například fungují různé layouty, atd. I v tomto kroku pak nemusí být od věci využít služeb studenta, který se může za rozumné peníze nejprve trochu naučit s programem sám, a pak vám pomoci předat nejpodstatnější zkušenosti.
    Mnoho začínajících obchodníků má také strach z toho, že je obchodní software prakticky výhradně v angličtině. Z tohoto rozhodně není třeba mít obavy, neboť je třeba skutečně jen osvojit si pár prvotních anglických názvů, zbytek se pak už často opakuje. Ve většině případů byste si měli hravě vystačit jen on-line slovníky zdarma na internetu, nebo malým kapesním slovníkem.

    Ještě jednou opakuji, že častou chybou začínajících obchodníků je skutečnost, že se snaží už od začátku naučit všechny možnosti daného software, což je časově velmi náročné a naprosto zbytečné. Přesná představa konkrétních úkonů, které budu chtít na počítači s obchodním software dělat, výrazně celý proces urychlí. Je také třeba počítat s tím, že ne vše se naučíte hned – sám se občas některé věci učím v průběhu několika dnů. Lepší je postupovat po velmi drobných krůčkách, než se snažit vše pochopit už za první den.

    Poslední věcí, kterou bych rád zmínil je fakt, že bohužel občas se vyskytují naprosto nečekané problémy, nad kterými se pozastavují nezřídka i samotní autoři daného software. Zkrátka a dobře, individuální konfigurace počítače mohou občas způsobit, že ať děláte, co děláte, některý z programů prostě ne a ne rozchodit. V takovém případě doporučuji jednak kontaktovat přímo technickou podporu výrobce programu (pokud neumíte anglicky, požádejte někoho, kdo umí), které je třeba problém co nejpřesněji specifikovat a ideálně i poslat screenshoty chybových hlášení. Jako druhou variantu se nebojte použít diskusní fórum na serveru Finančník.cz. Je pravděpodobné, že s podobným problémem se setkal v minulosti už někdo jiný a může tedy poradit. Samozřejmě, že není žádná záruka, že na váš technický problém dostanete odpověď, na mnoho otázek však ve fóru odpovědi naleznete – samotnému se mně už skrze naše diskusní fórum podařilo vyřešit pár technických problémů.

    Obecně se dá každý problém postupně vyřešit, občas je však bohužel třeba obrnit se trpělivostí a počítat s tím, že některé problémy se mohou řešit i týdny (i to jsem sám už zažil). Pamatujte, že technické problémy s instalacemi a rozchozením software netrápí pouze vás – v podstatě neznám tradera, který by alespoň jednou nemusel s technikou bojovat.

    Přeji tedy všem úspěšný boj a rozhodně nepodceňujte rozvíjení svých počítačových znalostí, pokud se chcete tradingu věnovat.


    Tomáš Nesnídal


×
×
  • Vytvořit...