Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Komentáře a tipy k vývoji měnových párů


Sid

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 4,5k
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Dimi: taky z toho mam ten pocit, nezamestnanost mi nepripada zas tak tragicky mimo target (podle Yahoo trh ocekava 285.000,realita je 297.000 jestli to dobre ctu) . Podle me vsichni premysli, jak to vyhledove pohne s urokovejma mirama, ty mi pripada ze jsou pro trh nejdulezitejsi. Navic housing a building permits se tvari jako dulezitejsi data.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

dzink Napsal:
-------------------------------------------------------
> No, na reuters psali po zpravach neco ve smyslu
> nebezpeci zvyseni inflace, a jestli si to mysli i
> FED, mozna se jeste neco semele. ja doufam, ze se
> nabere nejakej tak mesicni nerusenej trend nejakym
> jasnym smerem a konecne se to prestane tlouct v
> tech uzkejch rangich. Kdo to ma vydrzet )
>

Neviem ci myslis tuto vetu: Poole hovori ze US nema problem s inflaciou.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To dzink Vydržet to holt musíme...:-). Buďme rádi, že je tady ta možnost vydělávat i jinak... Dnes to nebyly zprávy, ale fialový hnus...teprve v závěru dne se to trochu pohnulo, libru jsem už raději neriskoval (to nebyl dnes graf, ale kardiostimulátor...), šel jsem podle indikací jen na euro a frank. Zatím spokojenost, ale ty nervy v průběhu podvečera a neustálé šachy se SL...Počkám půlhodky ještě zkusím posunout stopky a jdu si léčit nervy přes whisku. :). Ještě, že je zítra pátek a "jen" data o inflaci.. SID

897

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Peterch
To naopak s vývojem dolaru velmi, velmi souvisí ! Otevření burzy v Teheránu je považováno za mnohem větší nebezpečí pro USA než nějaký vývoj atomové bomby v Iránu. Jen tak pro zajímavost výtah z jedné americké studie o tomto nebezpečí, snad to nebude moc dlouhé:

....Ta „atomová bomba“, kterou Írán vyvíjí, není ani radioaktivní, ani nemá tvar typické bomby. A přesto je pro americké impérium stejně, ne-li ještě více smrtící. Tou zbraní je ropná burza, kterou Írán hodlá otevřít v březnu 2006. Bude postavena na evropských obchodních mechanismech a platby budou prováděny v eurech. Z ekonomického pohledu tohle je mnohem větší nebezpečí než byl Saddam, protože to umožní komukoliv nakupovat a prodávat naftu v eurech, tedy úplně obejít nemocný americký dolar. Je téměř jisté, že svět s úlevou a ochotně přijme možnost platit za naftu v eurech.

Evropané nebudou potřebovat (a tudíž nebudou ani držet v bankách) dolary k nákupu nafty, budou prostě platit svou měnou. Přijetí eura jako světové rezervní měny umožní Evropě nejen ekonomickou prosperitu, ale posílit to i její status – na účet Spojených států. Číňané a Japonci budou touto možností velmi potěšeni. Umožní jim to snížit zásoby dolarů a více diverzifikovat své portfolio – něco, co už delší dobu stejně hodlají udělat. Předpokládá se, že třetinu svých zásob dolarů si ponechají, třetinu vrhnou na trh a třetinou budou platit příští platby. Rusové mají rovněž zájem přejít na euro. Hlavním odběratelem plynu a nafty jsou evropské země, část jde do Číny a Japonska. Přijetí eura jako platidla za ropu a plyn by Rusku umožnilo obchod s Evropou v jejich vlastní měně a časem by to i zjednodušilo obchod s Čínou a Japonskem. Navíc Rusové našli pro své zásoby dolarů vhodné použití. Nakupují za ně zlato. Ruský nacionalismus zaznamenal v posledních letech oživení a pokud by přijetí eura vedlo k poranění Ameriky, Rusové to rádi udělají a budou pozorovat, jak Amerika krvácí. Arabské země vyvážející ropu rovněž rády přijmou euro, protože jim to umožní zbavit se rostoucích hromad stále bezcennějšího dolaru. Stejně jako Rusové obchodují tyto země hlavně s Evropou, tudíž přirozeně tíhnou k používání evropské měny. Zvýší to jejich stabilitu a sníží riziko měnového pádu. A to už nemluvím o džíhadu a chuti arabských zemí ublížit Spojeným státům.

Není jisté, jak se v té šlamastyce zachovají Britové, kteří se tak trošku dostanou jako mezi mlýnské kameny. Mají s Amerikou století staré strategické smlouvy, na druhé straně geograficky přeci jen náležejí spíše k Evropě. Mají mnoho důvodů držet se toho, kdo vyhrává. Jak se zachovají, až bude jejich partnerská země klesat ke dnu? Obětují se pro ni také? Nesmíme zapomenout, že dvě hlavní ropné burzy jsou v New Yorku (NYMEX) a v Londýně (IPE – International Petroleum Exchange). Ve skutečnosti obě vlastní Američané. Je pravděpodobné, že Britové zůstanou u dolaru, jinak by poškodili vlastní zájmy v IPE. Je důležité připomenout, že (bez ohledu na rétoriku a to, co bylo oficiálně řečeno) Britové zůstali u své měny a odmítli euro zřejmě hlavně proto, že je k tomu nutil jejich americký přítel. Přejít na euro, to by znamenalo, že IPE začne obchodovat s naftou v eurech a to by byla pro americké impérium smrtelná rána.

Ale bez ohledu na to, jak se nakonec Tony Blair rozhodne, pokud íránská burza zahájí provoz, je vysoce pravděpodobné, že to Evropa, Čína, Japonsko, Rusko a arabské státy s radostí uvítají, čímž zpečetí osud dolaru. Američané to za žádnou cenu nesmějí připustit. Bude-li třeba – i za použití síly.

K čemu nakonec Američané sáhnou, aby íránskou burzu sabotovaly, se uvidí. Může to být pokus narušit jejich počítačovou síť soustředěným hackerským útokem, nebo teroristický útok typu 11. září na budovy s klíčovou výpočetní technikou. Taktika obstrukcí a zdržování při diplomatických jednáních by byla také účinná. Ale jasně nejlepší by pro Američany bylo svrhnout současnou íránskou vládu a nahradit ji svými loutkami. To by zcela jistě zažehnalo nebezpečí plynoucí z íránské naftové burzy.

Američané nemohou příliš počítat s rezolucí Rady bezpečnosti, která by legalizovala vojenský vpád. Hlavně proto, že takové řešení bylo proti zájmům mnoha zemí RB.

Unilaterální útok na Írán s cílem svrhnout současnou vládu bude s nejvyšší pravděpodobnosti vyžadovat použití jaderných zbraní. USA nemají dostatečně velkou armádu, aby mohly Írán obsadit, jejich konvenční vojenské síly jsou napnuté k prasknutí. Vzhledem k zájmům Číny a Ruska v Íránu by takový jaderný útok téměř jistě vedl eskalaci a k totální jaderné válce. Není vyloučeno, že za Američany provede jaderný útok Izrael.

Unilaterální jaderný útok by bylo ze strategického hlediska zřejmě to nejhorší, co by mohli Američané udělat. Za prvé jejich vojenské zdroje jsou vyčerpány dvěma posledními válkami. Za druhé by to zcela jistě podráždilo další silné státy. Za třetí hlavní věřitelé by mohli jako odvetu v tichosti vrhnout na trh hory svých dolarových rezerv a to by Státům zcela jistě zabránilo financovat své mocenské a vojenské ambice. A konečně Írán má strategické smlouvy s dalšími mocnostmi (Čínou, Indii a Ruskem – tzv. Šanghajská kooperativní skupina neboli Shanghai Coop) a nebylo by vyloučeno, že by tyto mocnosti zasáhly na jeho obranu. Separátní smlouvu má Írán se Sýrii.

Ať už bude strategické rozhodnutí jakékoli, z čistě ekonomického hlediska platí, že pokud se íránská ropná burza rozjede a začne fungovat, silné ekonomické celky to zcela jistě přijmou a začnou obchodovat s naftou v eurech. To povede k demisi dolaru. Kolabující dolar urychlí americkou inflaci a povede ke zvýšení dlouhodobé úrokové míry. V tomto bodě bude americká ekonomika jako mezi mlýnskými kameny, mezi deflací a hyperinflací. Buď ji to přinutí sáhnout ke klasické medicíně – zvýšení úrokových sazeb za účelem deflace dolaru, což vzhledem k obrovskému zadlužení vyvolá velkou hospodářskou krizi, zhroucení trhu s realitami, propadu cen obligací,akcií a derivátů a následnému finančnímu kolapsu. Nebo zvolí opačnou cestou – tzv. Weimarova cesta ven ze zadlužení – inflaci. Zabrání poklesu zisku u dlouhodobých obligací, utopí finanční systém v likviditě a vytisknou a napumpují do ekonomiky obrovské množství dolarů....

SID

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry vecer,
ja samozrejme viem ako to moze ovplyvnit nielen meny a tym v podstate zabehnuty "system" "fungovania" ekonomiky. Obavam sa ale ze k tomu po pouziti sily, nevraviac ze uz nebola pouzita, nemusi dojst lebo sa ta moze zosypat ako domcek z karat. OPat sa ospravedlnujem ak to nesuvisi s vyvojom menovych parov a ze to nepatri do tohoto vlakna
Peto
P.s.: to Sid -" vytisknou" v poslednej vete by som vynechal. Uz terazky im chyba" par vytisklych dolaru" Nemyslim to konfrontacne len ako vtipek. Mimochodom nielen im.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To SID:

To vyzera na riadny pad USD. Ak to vsetko tak bude vyzerat neviem si dost dobre predstavit kto nahradi spotrebu toho mnozstva tovaru co sa "utopi" v USA. A vela dalsich subeznych faktorov ktore budu cely proces nevyhnutne sprevadzat. Urcite je to tema ktoreho obsah by bol problem umiestnit na forum. Ale domino ktore by potom vzniklo by urcite zatriaslo celosvetovou ekonomikou a to poriadne. Mozno to zlato by bolo nakoniec vhodny padak.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry vecer,
este len pre upresnenie, blizky vychod je dost problematicka oblast, najvacsia komercna banka v Syrii v pondelok konvertovala svoje dolarove zasoby na eura a bude obchodovat v tejto mene. OPat je to politika - nazvem to fundament?
Tak preto sa sem tam zkarikuje Moh..., a brkne sa na nabozensku strunu......, a zakon akcie a reakcie....prinuti svetoveho policajta zasiahnut v mene mieru a nastolenia poriadku. ASi je to prilis silne do tohto priestoru. Sorry.
Peto

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Návštěvník
Téma je uzavřené.

×
×
  • Vytvořit...