Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Jak vznika na trhu cena?


Doporučené příspěvky

Zdravim Vas traderi,

mam asi nejzakladnejsi otazku ohledne trhu a to... Jak vznikne v dany okamzik konkretni cena?
Teoreticky k obchodu dojde, pokud se prodavajici a kupujici shodne na konkretni cene - vyparuji se. Pokud uvazim teoreticky trh deseti ucastniku (pet kupujicich a pet prodavajicich) a vsichni se ve stejny okamzik shodnou na urcite cene - ovsem kazdy obchodujici par na jine cene - jaka je potom cena aktualni?
Jinak...
V obchodovani futures visi u konkretni komodity s konkretnim expiracnim mesicem velke mnozstvi ruznych prikazu na ruznych cenovych urovnich. Aktualni cena trhu je dejme tomu 100.

OTAZKY
a)Ja mam ¨prodejni¨ prikaz na 102 objevi se protistrana na stejne cene, dojde ke sparovani pri aktualni cene?
b)Muzou se ve stejny okamzik vyparovat borci na cene 98?
c)A proc bych mel kupovat/prodavat vzdycky za horsi (ask/bid)? Bid/Ask je poplatek burze?
d)Jak se stanovuje poradi ucastniku, pro sparovani? Je to na zaklade casove priority?(v praxi se asi nikdy nesejde stejny pocet obchodniku na obou stranach)
e)Jak se stanovi cena Bid a jak se stanovi cena Ask?
f)Jak se prijde na to, ze cena bude zrovna 100 a ne 102?
Me tak napadlo, ze by to mohlo byt na zaklade nejvetsiho mnozstvi prave sparovanych obchodniku.

Takze shrnu svoji domenku o vzniku ceny na burze u konkretniho obchodovaneho titulu.
1. Aktualni cena se stanovi na zaklade nejvetsiho poctu prave sparovanych obchodniku (kupujicich za Ask prodavajicich za Bid).
2. Ostatni, i kdyz maji k sobe teoreticky protistranu, maji smulu, museji pockat az se oni stanou vetsinou, ktera stanovuje cenu... nebo se prizpusobi vetsine...
3. A to vsechno proto, aby se mohly stanovit Bid/Ask ceny, kde Ask minus Bid je v podstate ziskem burzy.

Predem za objasneni dekuje a hezky den preje Lukas.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 92
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Tak ono to je logicky uplne jinak, nez jsem puvodne predpokladal. Nasleduje citace cloveka, ktery me mile prekvapil, jak mne to vysvetlil:).

"...ono to parovani a vytvareni trzni ceny je v podstate velmi jednoduche. Na bidu se hromadi nakupni objednavky a na asku prodejni. Je samozrejme, ze nakupujici chteji co nejmensi cenu a prodavajici co nejvetsi. K obchodu dojde pouze v pripade, ze dojde ke shode pri dane cene. Paklize nedojde ke shode, tj. nakupujici se drzi prilis nizko a prodavajici prilis vysoko, pak k obchodum nedochazi a spread bid/ask je relativne vysoky...tj. pripad u nekterych nelikvidnich kontraktu nebo take u vzdalenejsich kontraktu...napr.2009,2010, atd. Proto je treba si dat pozor a nerozhodovat se jen na zaklade posledni zobchodovane ceny (je mozne, ze se shodli pouze jeden nakupujici a jeden prodavajici a zbytek se stale drzi prilis vysoko a nizko), ale take se divat na to, kde jsou nakupni a prodejni prikazy. Poradi se stanovi podle toho, kdo ma lepsi cenu (nakupujici vyssi a prodavajici nizssi) a dale pak kdo je tam drive, kdyz maji stejne ceny. Asi nejlepsi je sledovat prubeh parovani na tzv. DOM (depth of market - hloubka trhu) aplikaci..."

Zdravi Lukas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
protože ještě nemohu založit nové vlákno, tak směruji dotaz sem, protože ve vyhledávání jsem nikde přeprodanost trhů nenašel.
Zajímá mě, zda je možné řídit se změnou ceny přeprodáním trhu u velkých pohybů jaký zažívá ROPA na gravech týdeních? Ty totiž signalizují i po tšchto propadech stále překoupený trh. Dá se tedy předpokládat, že cena se může dostat až na hranici zhruba 100$? Už jsem slyšel, že cena neměla jít po 30, ale po dnešní masáži nečekaného pádu již nevěřím ničemu a ani sobě. Sice jsem se zachoval celkem chladně i s propadem o 4$, protože už sem smířen, že mam výjmečné umění vybrat si vždycky špatnou stranu trhu, přestože ji mam na hodinových a kratších indikátorech RSI a MACD potvrzeno. Připadam si už jak v MATRIXU, kde každý můj krok je sledován vyšší instancí která řídí celou burzu a vždy, když vstoupím, nastane obrat. Myslim, že bych spolehlivě mohl signalizovat otočení trhu, jenže proti všem indikátorům a všemu, co jsem se zatím naučil.

Takže indikátory ukazují vstup, chvilku počkám, je to potvrzeno a pak najednou po vstupu let opačným směrem, většinou ani nedojde můj vstup na 0... Po vystoupení z trhu se najednou otočí a jde tím směrem, kam jsem šel. Fakt už nevím, co dělám špatně, kromě toho, že krátké SL se mi zavíraj a otáčí se to pak ve směru a když ho schválně vynechám, protože trh pak stejně dojde kam jsem šel, se utrhne a je to háji (jako teď ropa).

Prosím o rozebrání a zároveň dotaz, zda se ještě konají nějaké srazy. Psychologicky by mi to jistě pomohlo.

Díky a přeji všem více zdaru, než sám zažívám.
Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak ješt jeden příspěvek.

Jak stále čtu forum a nyní čtu www.financnik.cz/forum/read.php?18,12293,page=4 tak jsem dospěl k závěru, že je docela možné, že vydělávání na komoditním a burzovním trhu je trošku otočené naruby od toho, co si myslíme, kamtrh půjde.

Pokusím se to vysvětlit:
Všichni kdo obchodují, vidí na grafu a na indikátorech to samé co já. Tedy, pokud vidím, že trh je překoupen, tak se očekává, že cena půjde dolů a zkušení tradeři a profesionálové vědí, že to naláká mnoho těch, kteří vstoupí do krátkých pozic a tudíž přinášejí kapitál. Jakmile vstoupí do obchodu, tak profesionálové s podstatně větším kapitálem mohou udělat to, že mají potencionální prodejce, když otočí zachová trh směrem nahoru. Takže začnou nakupovat a přestože indikátory ukazovali otočení směrem dolů, najednou se stejně seknou a jdou pak nahoru díky tomu, že větší část spekulatnů vstoupila do krátkých pozic a zaručila pak protistranu těm, kteří vstoupili do pozic dlouhých.

Prosím, zkuste někdo zkušený odpovědět, zda je mé uvažování nasměrováno správn a vysvětluje to neustálé špatné vstupy do pozic.

Čím dál více začínám mít pocit, že profesionálové s velkým kapitálem nejdou po vlně ale tu vlnu vytvářejí i proti trendu.

Ještě bych to přirovnal k rybářům... "TRADEŘI" jsou rybáři, kteří nahazují své sítě nadálým otáčením trendu, což nažene rádoby "tradery" do sítí a pak stačí jen aby zatáhli za síť a lovili "profit".

Díky a přeji hodně úspěchů. Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Mariann:
Překoupený trh jsem analizoval podle RSI. Problém je, že RSI ukazuje na každém time grafu něco jiného a je těžké se řídit tim co je správné. Každopádně podle RSI na týdením grafu to je vždy správně, protože tam když klesá cena trvá několik týdnů než se otočí a tak to se podle toho asi hodnotit nedá, co se týká krátkodobých obchodů.

Nicméně čím více jsem si myslel, že v tom mám jasno, že klikneš a jedeš od někad někam tak není pravda zjišťuji. Myslim si totiž že kdyby se všichni řídili pouze tím co vidí na grafech, tak křivka je plynulá a jede od spodního supportu do horní rezistence a naopak, ale to co se tam děje svědčí o nějakém chaosu. Otízka je, co přesně jej způsobuje, zda koukání na jiné time grafy, nebo jiné indikátory a nebo strategie obchodníků utrhnout trh proti trendu...

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mě už dlouho trápí otázka, jak je to vlastně s cenou u akciových indexů (ES, ER2 ....).
Vlastně už léta pořádně nevím co vlastně obchoduji :-)

Všude se píše, že cena těchto indexů se počítá z určitých akcií, to je mi jasné. Ale co tam tedy potom vlastně obchoduji?

Pokud obchodníci tohoto futures kontraktu mění cenu, což doufám dělají, pak jaký to má vlastně vztah k výpočtu těchto indexů z akcií.

1) Pokud tedy tradeři dělají cenu svými obchody - není to index akcií.
2) Pokud je to index akcií - tradeři jsou zbyteční.

Pomůžete mi prosím někdo s vyřešením podstaty toho co obchoduji a nerozumím tomu? Díky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To je hodně zajímavá otázka a také jsem nad tím přemýšlel. Domnívám se, ale že skuteční profesionální tradeří vědí, jaké hlavní akcie hýbou indexi a tudíž při pohybu akcíí kopírují indexi, to znamená, že cena bude +/- podobná skutečnému výpočtu, alespoň se domnívám že tomu tak je, jinak by to bylo obchodování na slepo bez ohledu trendů v indexem na základě obchodování s ním.
Dále mě zajímá, jak je možné že prudký pohyb ROPY hýbe indexama nahoru a zároveň dolar také posiluje. Mam otevřené 4 grafy a to Crude Oil, S&P 500, Dow Jones Ind, EUR/USD a musim říci, že to je jak kopírka, okamžitě pohyb na jednom směrem je zaznamenán na druhém v tutéž chvilku, kopírují zuby atd a indexi zrcadlově opačně, když jsou to náhlé pohyby (asi fundament - ale nikde jsem ho nenašel) a naopak někdy ty pohyby jsou stejné u všeho, třeba pozvolnej růst. Jak si to vysvětlit?

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...