Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Důležitý dotaz


Doporučené příspěvky

Drazí diskuteři,

před nedávnem jsem si pořídil knihu od pana Nesnídala Obchodování na komoditních trzích, došel jsem k jedné části, kde se rozebírají krátké a dlouhé pozice obchodování. Je tam příklad spekulování na downtrend (byčí trend, klesající trh), kde obchodníci nejdříve vstoupil do dlouhé pozice, tedy komoditní futures kontrakt prodali, aniž by nějaký vlastnili. V této pozici se drželi přes dva měsíce a po té se ziskem zpět nakoupily futures kontrakt, tedy přešli do krátké pozice. Opravte mě jestli se mílím, ale já jsem pochopil situaci tak, že když vstoupim do long pozice( futures kontrakt prodám, nevlastním ho ale), mohu spekulobat na sestup trhu, ale komoditní futures musím do data FND zpět koupit, jinak bych převzal závazek danou komoditu(množství) dodat kupujicímu. Dále se zde píše, že dlouhou pozici mohu držet maximálně měsíc (FND), jak je tedy možné, že podle příkladu na spekulování downtrendu je pozice držena přes dva měsíce. Prosil bych o vysvětlení co nejjednoduší. Možná je to maličkost, která mi nedošla, ale přesto mi zodpovězte na můj dotaz. Děkuji předem :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Dobrý den,

předně, máte pomíchané pojmy. Pokud kontrakt nejprve PRODÁTE, pak se jedná o vstup do KRÁTKÉ pozice (nikoliv dlouhé, jak uvádíte). V momentě, kdy otevřete krátkou pozici, pak musíte skutečně tuto pozici UZAVŘÍT nejpozději do FND (resp. LTD). Uzavření znamená, že prodaný kontrakt koupíte zpět, tzn. nákupem stejného počtu kontraktů kolik jste jich v počátku prodali celou pozici uzavřete.
Co se týče držení dva měsíce: jednak nevím, o jakém příkladu konkrétně píšete. Některé pozice je možné držet celou řadu měsíců, protože do FND nebo LTD může být skutečně velmi dlouhá doba. Dokonce i když již FND a LTD pomine, můžete pozici držet dál. Jde o to, že požádáte brokera o tak zvané PŘEROLOVÁNÍ do dalšího kontraktního měsíce. Ten vaší stávající pozici uzavře v jednom kontraktním měsíci a otevře za stejnou cenu v následujícím kontraktním měsíci, za což zaplatíte jednu FS komisi. Teoreticky tedy můžete tím, že budete pozici neustále přerolovávat, mít takovou otevřenou neomezeně dlouho.

Doufám, že už je to jasnější.

Zdravím,

Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
za přerolování platíte klasickou jednu normální komisi.
Řekněme, že platíte 25 USD za otevření/uzavření kontraktu. Potom v případě přerolování zaplatíte znovu 25 USD.
To jsou ale skutečně drobné vzhledem k tomu, že v případě přerolovávaných pozic budete držet svoji pozici dlouho a jistě pro profity v řádech tisíců dolarů.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Doufám, že vám nelezu na nervy, ale jestli to správně chápu, tak: PŘEROLOVÁNÍ je prodloužení kontraktního měsíce, s tím, že za to zaplatím klasickou komisi. Tato komise se platí jak za otevření, tak za uzavření kontraktu. Tato komise se nazývý FRT. Když kontrakt prodám, tak jsem short, když koupím, tak jsem long. Do data FND nebo LTD může být dlouhá doba (jak se tato doba stanovuje?). Jo a FRT a CFTC jsou úplně rozlišné komise? CFTC dohlíží nad obchody a FRT platím poplatky? :S :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
kontraktní měsíc nelze prodloužit – jeho „životnost“ je přesně daná právě daty FND a LTD (ale toto se velmi přesně dočtete např. vnašem on-line bezplatném manuálu). Přelování znamená, že „přestoupíte“ z jednoho kontraktního měsíce do dalšího. Tj. v jednom kontraktním měsíci svoji pozici uzavřete a v druhém otevřete. Pokud hledáte jak zjistit FND a LTD tak se podívejte do slovníku (viz hlavička této stránky) pod heslo FND nebo LTD.
Komise se nazývá RT – Round Turn – opět naleznete ve slovníku pod heslem RT nebo komise. Komise platíte brokerovi, žádná FRT komise neexistuje.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Komisí je myšlen poplatek - tj. částka kterou platíte brokerovi. Někdy se komisi může říkat plná komise, jindy komise, jindy poplatek, jindy fee atd. Vždy je o částku, kterou zaplatíte brokerovi za otevření/uzavření obchodu.
Tento poplatek = komise se často označuje jako RT což říká, že poplatek zahrnuje cenu za otevření i uzavření kontraktu (round turn = zpáteční cesta, tj. otevření i uzavření).
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

FRT - Full Round Turn - je oznaceni poplatku za otevreni a uzavreni pozice, plati se vzdy kdyz obchodujete. Nekdy se uvadi rozdelena na dve casti (za otevreni a za uzavreni pozice), protoze to vypada levneji.

FS - Full Servis - je oznaceni za to s jakym luxusem s Vami broker zachazi. FS komise Vam vlastne navysi FRT komisi o poplatek za luxusni sluzby (rady, zpravy, hlidani pozic).

Co se tyka prerolovani.
Pokud mate otevrenou slibne vypadajici pozici v rozbehnutem trendu a mate pocit, ze tento trend bude dale pokracovat i po FND (First Notice Day) aktualniho kontraktu, uzavrete tento kontrakt (to musite, protoze se s nim prestava obchodovat) a otevrete si novou pozici v nasledujicim kontraktnim mesici. Otevrel jste novy obchod, musite zaplatit novou komisi.
Novy kontrakt patrne take otevrete za jinou cenu, nez jste uzavrel predchozi. Ale to je vedlejsi, dulezite je v tomto pripade pokracovani trendu, ktery obchodujete.
Pri takovemto prerolovavani se pocita s tim, ze pripadne riziko nove otvirane pozice uz zaplatil zisk z predchozi pozice.

Jarda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Chápu, ale já jsem myslel, že když pomocí brokera otevřu svou pozici, tak platím komisi a když uzavírám pozici, tak platím další komisi, takže platím nejprve za otevření a pak za uzavření obchodu, nebo na opak, pokus budu spekulovat na downtrend. Celá tato transakce se nazývá tedy RT ( round turn=zpáteční cesta, poplatek za otevření a zároveň za uzavření). Takže já už při otevírací pozici zaplatím rovnou i za uzavření pozice, chápete, protože vy říkate, že RT je cena za otevření a za uzavření obchodu. :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...