Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

EARNINGS TRADING – ALTERNATIVA K H&B


stavodesign

Doporučené příspěvky

Zdravím,

Většina „malých“ traderů vyhledává příležitosti k obchodu pomocí TECHNICKÉ ANALÝZY tedy studiem cenového grafu. Zcela jistě jde o možnou cestu k úspěchu, rozhodně však nejde o cestu jedinou. Chtěl bych zde ukázat přístup poněkud odlišný, postavený na obchodování fundamentálních informací. Nejde však o FUNDAMENTÁLNÍ ANALÝZU v pravém smyslu slova, protože se budeme zajímat pouze o jediný fundamentální údaj a jeho dopad na cenu. Nebude třeba procházet rozvahu, ani výsledovku jednotlivých firem a hodnotit jejich kvalitu. To je vhodné provádět při investování do akcií v dlouhodobém horizontu, ale není potřeba při jedno/dvoudenních swingových obchodech. Teď když se snažím tento přístup zrekapitulovat, přikláním se k názoru, že se nejedná o vůbec o fundamentální analýzu, neboť zde jde spíše o „míru překvapení“ jež zpráva vyvolá.

Obchodníci na akciových trzích reagují, ve své snaze vydělat, na řadu nejrůznějších zpráv. U většiny zpráv dopředu neznáme termín jejich zveřejnění a proto se na ně nelze připravit, lze pouze na ně pouze s určitým zpožděním reagovat. Existují však zprávy u nichž známe přesný termín zveřejnění a u nichž lze navíc velmi snadno kvantifikovat jejich obsah ( tzn. určit zda a jak moc jde o dobrou, nebo špatnou zprávu ). Jde o vyhlašování výsledků hospodaření ( EARNINGS = zisk ), které jsou povinné provádět všechny firmy jejichž akcie se obchodují na US burzách. Výsledky hospodaření se zpravidla zveřejňují za jednotlivá čtvrtletí a za celý fiskální rok a jsou velmi jednoduše dostupné na internetu.

Jak konkrétně budeme postupovat? Pro každý obchodní den si připravíme seznam firem, které vyhlašují výsledky ( Earnings Release ), včetně času kdy mají být výsledky zveřejněny. Dále je potřeba předpokládaný zisk na akcii ( Estimate EPS ). Při vyhlášení výsledků porovnáme skutečné EPS s předpokládaným a získáme „překvapivost zprávy“ ( např.: Est.EPS $1.00, zveřejněné EPS $1.15 = překvapení +15% ). V případě pozitivního překvapení máme kandidáta pro LONG, v případě negativního překvapení máme kandidáta pro SHORT.

Metoda je zcela triviální, nicméně výsledky nejsou špatné. Tady je trocha statistiky :
Cena akcie se pohybovala ve směru překvapení v 76% případů ( můžeme považovat za win% ).
Průměrný pohyb akcie po zveřejnění byl 7,1%, ve 34% případů byl pohyb větší než 10%.
Vyhlášení bylo shodné s předpoklady pouze v 10% případů, ve 44% bylo překvapení větší než 10%

Až bude trocha času tak doplním další informace ( využití pro opční obchody, jak prakticky sledovat vyhlášení atd. )

Úspěšné obchody
Michal

[ital]PS. Se sepsáním tohoto příspěvku jsem dlouho váhal, zejména proto, že zaměření tohoto webu je ( stejně jako většina projektů zaměřených na začínající obchodníky ) spíše na T.A. a dále, že akcie jsou zcela na okraji zájmu zdejší komunity. Nicméně v reakci na řadu ( většinou v neznalosti pronesených ) vyjádření ve smyslu „veškerá FA je nesmysl, protože informace jsou opožděné a jsou již zohledněné v ceně, jediné co funguje je TA“ jsem se nakonec rozhoupal k sepsání těchto řádků – snad budou někomu k užitku.
[/ital]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 58
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Jelda:
GAP při zveřejnění, který bývá vidět na danních grafech se objevuje u akcií, které zveřejňují v premarketu a v aftrehours ( je jich celkem dost ). Já v tu dobu sleduji trhy, takže mohu obchododovat "v gapu". Plnění závisí od likvidity každého titulu, ale celkově vzato nebývá skluz nikterak drastický v poměru k celkovému pohybu.
Já nevstupuji po vyhlášení, ale většinou předem a pokud odhadnu špatně tak otáčím pozici, nebo používám opce - příště popíšu podrobněji.

Úspěšné obchody

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Michale,

líbí se mně nápady "odjinud", takže i ten váš. Nyní, kde vidím pragmaticky nebezpečí:

před earnings je docela běžné, že je premium vyšší než obvykle - market-makeři jsou si vědomi toho, že může nastat výraznější pohyb a tak vám nedají tuto výhodu jen tak zadarmo. Zároveň často po zveřejnění earnings celkově premia zase rychle oslabí. Otázka tedy zní, zda-li pohyb následovaný po earnings vydělá více, než by bylo třeba k pokrytí této změny. Je to vše samozřejmě otázkou dalšího studia.

Přesto ale doufám, že budete v rozvíjení svého nápadu pokračovat. Rádi zde vidíme tradery, co přicházejí s novými a konstruktivními nápady. Držíme palce!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomnes :
je to presne tak - "nejistota" před earnings se projevuje zvýšenou IV, která po zveřejnění znatelně klesá. V některých případech dochází k tomu, že pohyb podkladu nepokryje pokles prémia. Kromě long straddle využívám naked put/call nebo syntetic short/long - záleží na konkrétní situaci. Každopádně nepovažuji za vhodné pouze koupit straddle a držet daný čas - lépe je pozice aktivně řídit dle nastalé situace.

Úspěšné obchody

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

s podobnou strategií jsem uskutečnil několik obchodů a chci se na ni nyní zaměřit. Obchoduji long straddle u společností s earnings v horizontu do 10 dní, expirace opcí min. 80 dní (nechci být příliš ovlivněn časovým hlediskem ceny, a opce držím nejdéle 30 dní do exp. spíše mnohem kratší dobu). O vstupu se rozhoduji na základě paternů trojúhelník a nebo vlajka, porovnávám současnou imp.vol. s jejím dlouhodobým průměrem či hist.vol., indikátorem CCI a mám jeden jednoduchý výpočet zda není cena straddlu nadhodnocená.

Strategie trochu dražší, ale zdá se, že by mohla fungovat.

Pepa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

něco málo k tématu:
dobrat se datu kdy která fy vyhlašuje své earnings, vč.hodiny (často či většina mimo burzovní hodiny) a fora kde to bude zveřejněno, ať už fy USA nebo kdekoliv jinde není už problém.
Kdysi před lety i toto byl můj nápad, kudy snad na to, věnoval jsem tomu docela dost času.
Moje zkušenosti a potažmo výsledky s tím ale byly velice bídné, k těm % jak "stavodesign" jsem se nedobral.
Mnohé fy hlásící supervýsledky velmi rychle padaly a naopak, ten protiklad eps a pohybu kurzu byl někdy doslova do očí bijící, často zcela mimo logiku věci (asi jsem vybíral špatné fy?). Následné "okecávání" proč se tak stalo bylo též zajímavé, ale pro mě jako jednoho z "namočených" už mimo hru. Dokonce jsem měl u některých firem puštěný streamer v čase T=eps hlášky ale reagovat jsem neuměl, myšleno v rámci daytradu.
Jak toto uchopit aby to mělo nějaký efekt dodnes nevím ani se už nezajímám, navíc po zkušenostech s dalšími produkty a trhy mám pocit, že jsou "jistější" možnosti jak zabodovat ve prospěch svého účtu než zrovna přes kvartální hlášku fy výsledků a eps. Kdo to umí tomu aplaus, ale mám pocit že běžný akciový trader touto "motykou" asi moc nenakope?
úspěch všem od
:-))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

miciko:
jde o psychologockou "hru" - překvapení z jiných než očekávaných výsledků vždy poměrně rychle vyprchá a cena se často stejně rychle vrací zpět. Rozhodně není reálné čekat pohyby v řádu desítek %, objevují se i takové, ale je jich menšina. Pravdou je, že někdy je trh jako celek ( index ) "silnější" než jednotlivá akcie a strhne cenu proti směru vyhlášení.
Každému vyhovuje jiný styl obchodování, tento příspěvek byl mnou uveřejněn jako podnět k zamyšlení podložený trochou statistiky, ne jako obchodní systém - jak se k té myšlence postavit a zda jí věnovat čas a energii je věcí každého z nás.
Já hledal směrovou strategii na akcie a tato mi prozatím funguje, ale možná mám jen štěstí a karta se obrání - to ukáže čas ).

Úspěšné obchody
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jsem trošinku na rozpacích z obchodování "překvapení" při vyhlašování výsledků. Ani ne tak jako z pohledu fnančního efektu na účet (tam panuje naprostá spokojenost), ale spíše z principu, co se vlastně může všechno stát.

V roce 2007 jsem si zobchodoval několik "směrovek", veskrze s velmi pozitivními výsledky. např. RIMM, ISRG, ORLC, EBAY, PAY, BIDU atd.
Strategie, které jsem využíval byly různé dle síly býčího či medvědího náhledu. Od Long Call, přes Long/Short Strangle až po vertikální spready a jednou jsem použil Butterfly.

Píšu tento příspěvek z důvodu, že ne vždy obchod dopadne, jak by logicky podle fundamentu mělo.
V 2.pol září jsem měl lehce býčí náhled na akcii MR, která se v tu dobu obchodovala nad 40 $. Poté akcie korigovala do oblasti 35-40. Strategie byla postavena jako býčí na základě předpokladu pozitivního překvapení při earnings a pozitivního výhledu do 2008. B/E byl v oblasti cca 40 $.

Zde uvedu v originálním znění můj tehdejší zápis do deníku, který nejlépe vystihuje mé pocity :
[ital]Jen tak pro zajímavost : výsledky lepší než očekávání, dále firma dosahuje lepšího net profitu než loni. A to jim zvedli daně z 6,6% na 14% ! FDA jim schválilo dva přístroje k užívání. Banky jim zvedly rating. To všechno během minulého týdne. Přesto akcie ztratila téměř 20%.

Po sedmi úspěšných "směrovkách" je to první, která nevyšla jsem drobátko zahořklý k pánům z WS, když nedokáží patřičně ocenit kvalitní společnost. [/ital]

Akcie se pak sice vrátila nad úroveň 40, takže jsem z toho nakonec vyvázl jenom lehce pošramocen na duši.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

immortal :
jak pise Misak a 911 - FINANCE.GOOGLE.COM ( tam je cas, ale nekdy spatne ) + MARKETWATCH.COM+ EARNINGS.COM + FINANCE.YAHOO.COM a pak už jen sledovat news.
Pokud jedete přs IB tak přes ANALYSIS/NEWS AND RESEARCH je přímý přístup na MARKETWATCH stranku dane akcie kde je strucny "vycuc" z releasu.

Úspěšné obchody

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...